Termenul de ,,stres" are mai multe sensuri: In fizica inseamna constrangerea excesiva suportata de materialul de constructie. In biologie, el desemneaza agresiunea care se exercita asupra organismului (agenti stresanti) si reactia organismului la agresiuni. Reactia este specifica, adica ea nu depinde de agentul agresor sau stresant. In psihologie, termenul de "stres" este utilizat pentru a desemna numeroase dificultati la care individul se straduieste sa faca fata (evenimente stresante ale vietii, numite si elemente vitale), si mijloacele de care dispune pentru a administra aceste probleme. Termenul de "stres" isi are originea in latinescul "stringere", care inseamna "a cuprinde", "a imbratisa", "a lega". El este un sentiment de abandon, delasare, singuratate, neputinta, pe care il incercam intr-o situatie limita (nevoie, pericol, suferinta). Stresul poate duce la stari emotionale dureroase, cum ar fi anxietatea sau depresia, dar si la tulburari fizice usoare si grave. Teoria psihanalitica sugereaza faptul ca evenimentele sunt generatoare de stres atunci cand trezesc conflicte interioare. In termeni generali, stresul se refera la trairea unor evenimente care sunt percepute ca periculoase pentru bunastarea fizica si psihica a unei persoane.
Lucian Cochinescu, Probleme actuale ale psihologiei sociale, Editura PARALELA 45, Pitesti, 2008 Ioan Bradu Iomandescu, Stresul psihic si bolile interne, Editura ALL, Bucuresti, 1993 http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/719/Cauzele-stresului.html, Data accesarii: 30.11.2017
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).