Strategii de Abordare a Conflictului in Cuplu

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS: 2
INTRODUCERE: 3
EXPLICAREA CONCEPTELOR 3
DESPRE CONFLICT LA NIVELUL CUPLULUI 4
INCADRAREA TEORETICA 4
DE CE APAR CONFLICTELE? 5
SURSE ALE CONFLICTULUI IN CUPLU: 5
STRATEGII DE ABORDARE A CONFLICTULUI LA NIVELUL CUPLULUI 6
CLASIFICARI MULTIMENDIMENSIONALE ABORDARII CONFLICTULUI: 6
- Dihotomie: 6
- Trihotomie 6
- Tipologia in patru tipuri: 6
- Tipologia in cinci componente 8
MODELE DE REZOLVARE A CONFLICTULUI: CONSTANTIN(2004, P 238-245) 10
- Harta conflictului 10
- Modelul listei de verificare 10
- Modelul parteneriatului conflictului (Dudley Weeks) 12
METODE DE REZOLVARE A CONFLICTULUI: 13
- Metoda vitorie-victorie 13
- Negocierea 13
CONCLUZII: 14
BIBLIOGRAFIE: 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Am ales aceasta tema pentru a afla mai multe detalii despre conflictele din relatiile de cuplu si cum ar trebui rezolvate. Fiecare cuplu/familie are probleme, si consider ca totul reprezinta o normalitate, ar fii bine daca nu am avea aceste conflicte dar daca nu avem posibilitatea de a le evita tot timpul trebuie sa invatam sa stim sa si le rezolvam. Astfel eu voi putea sa evidentiez cateva masuri prin care putem sa aplanam conflictul fara a recurge la violenta sau agresivitate verbala.
Explicarea conceptelor
STRATEGIE s.f. Parte componenta a artei militare, care se ocupa cu problemele pregatirii, planificarii si ducerii razboiului si operatiilor militare. - Din fr. strategie. 
Academia Romana[1998, p1028)
CONFLICT, conflicte, s.n. 1. Neintelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; cearta, diferend, discutie (violenta). Loc. vb. A intra in conflict (cu cineva) = a se certa (cu cineva). ? Conflict de frontiera = ciocnire intre unitati militare insarcinate cu paza frontierei intre doua state. ? Razboi. 2. Contradictie intre ideile, interesele sau sentimentele diferitelor personaje, care determina desfasurarea actiunii dintr-o opera epica sau dramatica. - Din lat. conflictus, fr. conflit. 
Academia Romana[1998, p211) 
CUPLU, cupluri, s.n. 1. Pereche formata din persoane (de sex opus). 2. (Fiz.) Sistem compus din doua forte antiparalele. - Din fr. couple. Sursa: 
Despre conflict la nivelul cuplului
Relatia de cuplu
Relatiile maritale se refera la relatia dintre doi oameni care au de obicei o relatie emotionala sau romantica, o relatie sexuala, locuiesc impreuna, isi impart in comun proprietatea si sunt identificati public si se identifica drept ca un cuplu.
Aceasta se refera prin urmare la cuplurile casatorite legal, dar si la casatoriile "de facto" care nu sunt legalizate. Relatiile permanente, similare pot aparea si intre persoane de acelasi sex, in tari in care sunt permise sau nu, in acestea aparand conflicte precum cuplurile de sex opus. Constantin [2004 p 80)
Incadrarea teoretica
Sprey (1969) este creditat cu introducerea unei abordari a conflict la studii despre familie. Sprey (1969) a sugerat ca familia a fost un sistem "in conflict". Ipoteze de baza: conflictul este tipic, armonia este o problematica. 
Sprey, Jetsei 1969, The family as a system in conflict, Journal of Marriage and the Family 31 (1969), pp. 699-706. 
De cercetare ar trebui sa examineze posibilitatea membrilor familiei de a face fata conflictelor.
Diverse texte si monografii au folosit o abordare de conflict, inclusiv LaRossa (1977).
Scoala Feminista a folosit o abordare de conflict pentru a analiza teme generale de relatii intre femei si barbati, precum si influenta familiei. Scoala a examinat rolul familiei in mentinerea inegalitatilor in materie de sex masculin-relatii de sex feminin.
Conflictul Social din perspectiva de familie 
Presupunere fundamentala, in comun cu teoria conflictelor generale: conflictul este un element de baza al vietii umane sociale. Motivul de baza pentru un conflict: indivizii sunt motivati sa actioneze in conformitate cu propriile lor interese. Oamenii urmaresc nevoile, valorile, obiectivele, si resursele pe care le definesc la fel de important sau de dorit. 
Doua posibilitati care pot duce la un conflict: 
Persoane diferite sau grupuri putea dori lucruri diferite. Acest lucru este aplicabila de familie (de exemplu, copii argumenta cu privire la utilizarea de televiziune, parintii sunt copii nu sunt de acord despre problemele). 
persoane diferite sau grupuri doresc acelasi lucru, dar exista o oferta limitata de marfa. Larossa's (1977) privind locul de munca de parinti, de exemplu, sugereaza ca barbatii si femeile concureaza pentru timp. Polatnick (1984) sugereaza ca barbatii nu fac activitatile de gospodarie, pentru ca nu este profitabil.
Farrington si Keith sugereaza ca cele mai multe "versiuni satisface de teorie a conflictelor de familie [sunt] in mod explicit macrostructural in natura" (1993, p. 370).
Aceasta abordare sugereaza ca variatiile structurale ale familiei (de exemplu, familiile in saracie; etnie de familie) sunt importante; familiile contribuie la mentinerea existentei ordinii sociale prin socializare a copiilor si a structurilor de putere (de exemplu, diviziune a muncii de uz casnic) 
Desi conflictul este prezent, ordinea sociala este mentinuta. 
Beneficiile de conflict, in cazul in care este limitat in suma, intensitate, si modul de exprimare: Sursa de crestere economica cu caracter personal (de exemplu, punctul de sprijin pentru schimbare). 
Metoda eficienta de a face fata cu probleme de familie care stau la baza sau potentiala.
Teoria conflict a fost angajat de doar o mica minoritate de teoreticieni de familie si cercetatori. Potrivit Klein si Schvaneveldt (1977), teoreticieni contemporan nu vad o abordare sociala conflictul ca avand un impact prea mare pe teren. 
Acolo nu a fost o teorie unificata, coerent conflictelor de familie. In schimb a existat un "cadru conceptual, mai degraba eclectic" (Farrington & Keith, 1983, p. 374). 
Teoria conflictelor supravietuieste, in forma modificata, in teorie critica si teoria feminista.
Pauline Boss,William J. Doherty,Ralph LaRossa (2009)Sourcebook of Family Theories and Methods: A Contextual Approach Softcover, Gardners Books 
De ce apar conflictele? 
o Deoarece fiecare persoana este unica si contribuie diferit la viata de familie, vor aparea conflicte. 
o Fiecare persoana a avut o experienta de viata diferita, si fara indoiala, are asteptari diferite de la casatorie si de la partener. 
o In consecinta, fiecare va reactiona in mod diferit la provocarile vietii. 
Adevarata problema este cum reactionam in fata conflictelor si cum le rezolvam. 
Constantin [2004, p22)


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Abordare a Conflictului in Cuplu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!