Statutul social

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins 2
Statutul social 3
Statusul social 3
Rolul statusului social 5
Bibliografie 6

Extras din referat:

Ca teorie despre sturctura sociala si dinamica sistemului social, sociologia ofera principii explicative privind impartirea populatiei in grupuri cu statut social specific, raporturile dintre aceste grupuri si rolul lor in cadrul diferitelor forme de comunitate umana.

Intr-un sens general, expresia "structura sociala" este utilizata ca sinonim pentru organizarea sociala, adica ansamblul modalitatilor de constituire a unui grup social, a unor tipuri de relatii care exista intre grupuri sau intre diferite domenii ale vietii sociale. "Structura sociala, scrie Ioan Mihailescu, este in ansamblu de relatii cuprinzand o multitudiene de elemente (pozitii sociale, grupuri, paturi si clase sociale, institutii sociale) ce poseda insusirile de totalitate, transformare si autoreglaj".

Plecand de aici, se poate spune ca structura sociala are urmatoarele caracteristici:

- este un element al sistemului social

- cuprinde ansamblul relatiilor socale

- se refera la raporturile dintre diversele forme de convietuire sociala

- defineste relatiile sociale stabile si repetate intre componentii sistemului social

- asigura convietuirea intr-o forma organizata a colectivitatii umane

- ne arata modul de grupare a oamenilor pe diferite iveluri ale societatii

- permite studierea vietii si activitatii oamenilor, a pozitiei diferitelor colectivitati umane in dinamica sociala, precum si modalitati ce definesc identitatea formelor de organizare sociala.

Dintr-o perspective comparative, analiza stucturii sociale incearca sa surprinda trasaturile comune si cele diferite ale unor societati concrete in scopul gruparii sau stratificarii lor in functie de anumite criterii. Acceptia mai restransa atribuita termenului de structura sociala vizeaza specificarea elementelor organizarii socio-economice, indeosebi structura socio-profesionala a societatilor, in opozitie cu elementelel de cultura, valori si reprezentari sociale care sunt commune unui grup social dat.

STATUSUL SOCIAL

Pentru a pune in evidenta modul de structurare si functionare a societatii, explicatia sociologica recurge la o serie de concepte. Dinte acestea, statusul sau statutul reflecta pozitia unui individ sau a unui grup un cadrul unui sistem social, implicand un ansamblu de asteptari fata de cei care ocupa alte pozitii in cadrul aceluiasi sistem. Pozitia de status are doua dimensiuni: orizontala si verticala. Dimensiunea orizontala a statusului se refera la reteaua de contacte si de schimburi reale sau posibile de care individual le are cu alte persoane situate pe acelasi nivel social.

Dimensiune averticala vizeaza contactele si cschimburile cu personae situate in ierarhia sociala intr-o pozitie superioara sau inferioara. Statusul defineste asadar, identiatea sociala, drepturile si indatoririle individului, precum si ansamblul de relatii egalitare sau ierarhice pe care le are individual cu alti membrii ai grupului din care face parte.

Facand distinctie intre siatatia statuara si sitatia de clasa, Max Weber a dat termenului de status intelesul de prestigiu social. El observa ca statutul poate fi examinat prin rapotare la doua criterii ale stratificarii sociale: criteriul economic sic el politic. O pozitie sociala determinata de criteriul economic este definita de interesele legate de proprietatea asupra bunurilor si de sansele de a obtine un venit. O pozitie in ordinea statara exprima prstigiul si onaorea de care beneficiaza o persona in functie de anumite norme si valori

Bibliografie:

1. Tratat de sociologie, R. Budon

2. Cunoasterea vietii sociale. Fundamente sociologiece, S. Chelcea

3. Introducerea in sociologie, N. Goldman

4. Sociologie, A.Mihu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statutul social.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 226 cuvinte
Nr caractere:
7 477 caractere
Marime:
12.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
stratificare sociala, drepturi, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Matei Simandan
Sus!