Statutul Bunastarii

Extras din referat Cum descarc?

Statutul Bunastarii
Bunastarea sociala - Politica sociala reprezinta interventia statului in configuratia proceselor sociale caracteristice unei anume colectivitati, in scopul modificarii lor intr-o directie considerate de catre actorii politici a fi dezirabila. Se incearca astfel prin mecanisme proprii de distribuire si redistribuire a resurselor existente in comunitate la un moment dat, realizarea unei bunastari colective. 
1. Bazele teoretice ale bunastarii sociale. Concepte
Scopul declarat al politicii sociale este bunastarea, cu rezerva ca se impune o distinctie neta intre politica sociala si incercarile de a o eticheta cu atributele bunastarii. Politicile bunastarii sunt izvorate nu atat din preocuparea umanitara de a raspunde nevoilor populatiei, ci mai ales ca urmare a modificarilor sociale contemporane care necesita instrumente de atenuare a conflictelor sociale.
Conceptul de bunastare se fundamenteaza pe conceptul de standard de viata normal, decent, la nivelul unei colectivitati. De aici decurg doua precizari:
1) Conceptul de standard de viata al unei colectivitati se refera la o stare a aspiratiilor respectivei colectivitati, modelate in mod special de disponibilitatile interne, dar si de cele externe, de sistemul de valori al acestuia.
El este mai degraba un concept care se refera la o stare difuza, cu posibilitati mari de variatii. Asupra standardului de viata considerat ca normal/dezirabil de o colectivitate actioneaza doi factori in sensuri opuse:
pe de o parte, noile bunuri si servicii inventate, care desi nu sunt disponibile la nivel de masa, genereaza aspiratii (dorinta de a intra in posesia lor);
pe de alta parte, raritatea resurselor care actioneaza in sens invers, in directia moderarii acestor aspiratii, apropiindu-le de posibilitatile existente (constrangerile bugetare).
2) Conceptul de bunastare colectiva implica un anumit tip de egalitate: toti membrii colectivitatii trebuie sa dispuna de un volum minim de bunuri si servicii, considerat a fi decent, normal, minimal.
Societatile actuale prezinta o puternica orientare spre asigurarea unei bunastari colective. Aceasta inseamna ca bunastarea colectiva a devenit o valoare centrala, dezirabila care orienteaza intreaga activitate a colectivitatilor actuale.
In secolul XX s-au confruntat doua modele radical distincte privind producerea bunastarii colective:
statul capitalist al bunastarii dezvoltat in occident pe baza unei economii de piata (ca o reactia sau ca dezvoltarea inevitabila a societatii capitaliste din sec. XIX);
statul socialist al bunastarii aparut ca o replica a economiei de tip socialist la provocarile ,,societatii abundentei".
Ambele modele ale statului bunastarii constituie o reactie la limitele economiei de piata, scopul fiind o bunastare colectiva.
Prin urmare, politica sociala are ca produs modern statul bunastarii sociale: aceste doua concepte urmaresc activitati specifice referitoare la conditiile de viata ale populatiei atat pe termen scurt, cat si cu deschideri de perspectiva.
In producerea bunastarii, economia de piata actioneaza prin urmatoarele mecanisme:
alocarea optima a resurselor si orientarea productiei catre cerere;
stabilirea unui castig individual suficient de ridicat ca motivatie pentru performanta, productivitate si cresterea calitatii muncii;
distribuirea veniturilor si redistribuirea ulterioara a veniturilor;
orientarea si mobilizarea fortei de munca in cautarea unui loc de munca cat mai performant.
In prezent in societatile industriale avansate, guvernele sunt angajate intr-o competitie pe cat de stransa pe atat de intensa. Aceasta competitie se poarta pentru atingerea stadiului de bunastare si priveste urmatoarele directii:
satisfacerea cererii publice in crestere si diversificare, care vizeaza o bunastare inalt calitativa;
satisfacerea cererii publice privind reducerea nivelurilor de fiscalitate;
mentinerea ritmului inalt de crestere economica;
cresterea sanselor electorale prin formularea unor obiective de politica sociala promitatoare. 
Esenta bunastarii este asigurata prin caracterul de ,,prevedere" al serviciilor publice, iar suprafata de intindere a bunastarii se realizeaza prin finantarea serviciilor publice.
Daca in sistemul socialist bunastarea colectiva era produsa in cadrul unui complex economic-politic (statul orienta intreaga productie in asa fel incat obiectivele sale politice sa fie prioritar realizate), in sistemul economiei de piata diferentierea dintre economic si politic in producerea bunastarii colective este deosebit de transanta. In aceste societati, bunastarea colectiva este produsa printr-un sistem combinat de mecanisme.
Se poate vorbi de doua mecanisme distincte: unul primar, prin intermediul economiei de piata si altul secundar, prin mecanismele politicii sociale.
Distributia primara a bunastarii se realizeaza in cadrul si prin piata economica, care reprezinta producatorul principal al bunastarii.
In cea mai mare parte a lor, veniturile sunt obtinute prin eforturi personale in sfera activitatii economice; cele mai multe bunuri si servicii sunt achizitionate de catre fiecare persoana prin piata, prin cumparare.
Redistribuirea bunastarii se realizeaza prin actiunile social corective care iau in principal doua forme:
- politica sociala propriu-zisa, sau mecanismele statale (la nivel national sau local) cu caracter social;
- activitati voluntare (non-guvernamentale) care pot fi organizate la nivel national sau local.
Ambele tipuri de activitati au un element comun: nu sunt activitati de tip economic (orientate spre profit), ci organizate in jurul unor obiective sociale, utilizand pentru atingerea lor resurse secundare, provenite prin redistribuirea resurselor primare.
Redistribuirea bunastarii se realizeaza in mai multe forme:
1. Finantarea de catre stat (dar si de catre colectivitate in formele sale specifice) a bunurilor publice sau de interes public: cheltuielile urbanistice, de protectie a naturii (depoluare), infrastructura vietii urbane si economice (sosele, sisteme de comunicatii), stiinta, cultura, sanatate, educatie. De bunurile publice beneficiaza in mod colectiv toti membrii colectivitatii. De educatie, cultura, sanatate beneficiaza indivizii, dar acest consum este considerat de catre societate a fi deosebit de important, fapt care genereaza sprijinul sau social si sustinerea materiala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Bunastarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!