Status și rol familial

Extras din referat Cum descarc?

Nici o societate nu are o structura amorfa, ci reprezinta "un agregat organizat de grupuri mai miciorganizate". Fiecare individ participa la viata sociala potrivit pozitiei, statusurilor si rolurilor sale. Notiunile de status si rol au fost introduse in sociologie de R. Linton. Totusi, Nietzsche folosise cu mult inainte termenul de rol in sens sociologic, aratand ca preocuparea pentru existent impune majoritatii europenilor de sex masculin un rol determinat.
In sens larg, statusul (statutul) reprezinta pozitia pe care indivizii o ocupa in spatiul social, pozitie legitimata social si acompaniata de reguli formale si informale, de drepturi si indatoriri pe care ocupantii lor trebuie sa le respecte. 
Notiunea de rol desemneaza aspectul dinamic al statusului, trecerea de la pozitia abstract acreditata la comportamentul concret I.n literatura americana se vorbeste mai mult de rol, statusul fiind considerat o varianta sau o etapa a rolului. Astfel , examinand relatia intre rol si personalitate face distinctia intre rolul prescris (rol dat social, existent in afara individului concret; este statusul ca prima etapa a rolului); rolul perceput (cum isi imagineaza fiecare individ rolul cerut de societate); rolul asumat (rolul perceput la care se adauga componenta evaluativ-afectiva) si rolul efectiv jucat (in aceasta etapa este importanta capacitatea individului de a transpune comportamentul cerintelor de rol).
Practica sociala a institui legi scrise si nescrise pentru statusurile si rolurile dintr-o anumita cultura si etapa. Ex. a fi tata presupune responsabilitati legale si/sau informale precum si unele drepturi asupra copiilor si sotiei.
Cand vorbim despre status si rol in contextul familial este operant sa discutam in termeni de asteptari. Din aceasta perspectiva, psihologia sociala defineste statusul ca totalitate a atitudinilor, opiniilor, reactiilor comportamentale la care un individ se asteapta din partea celorlalti in virtutea pozitiei pe care o ocupa; Simetric, rolul reprezinta asteptarile celorlalti fata de o persoana si ocupa o anumita pozitie. Ex. un tata se asteapta la o anumita atitudine din partea copiilor, iar acestia au un anume status (au asteptari din partea tatalui) si un rol; aceasta inseamna, ca sub aspectul continutului, notiunile de status si rol ca asteptari sunt simetrice si pot fi schimbate intre ele. Intrucat rolul e mai apropiat de comportamentul concret, s-a incetatenit expresia asteptari de rol.
In diferite culturi si etape istorice asteptarile de rol se concretizeaza prin continuturi deosebite, dar si prin cat de clar sau vag sunt ele definite.
Specificul si claritatea asteptarilor este mai accentuata in cazul rolurilor innascute, unde diferentele sunt de ordin biologic, deci evidente. Asa se intampla si cu rolurile de sex (gen) -  barbat si femeie.
Ceea ce indivizii dintr-o anumita cultura se asteapta din partea unui barbat sau din partea unei femei, de la un tata sau de la o mama se confunda in mare masura cu stereotipiile care circula in legatura cu aceste asteptari. Acestea sunt de multe ori afirmatii false, dar circula in constiinta comuna ca adevaruri si au consecinte actionale.
Importanta nu este diferenta in sine a aprecierilor despre barbati si femei, cat faptul ca aceste stereotipii sunt atat de puternic inradacinate , incat le practica si expertii, indiferent de sex.
In cele mai multe culturi stereotipiile de gen sunt foarte pronuntate si, cu foarte putine exceptii sunt in general pozitive in favoarea barbatilor si mai putin pozitive pentru femei.
Datele etnografice arata ca aproape in toate culturile de la femei se astepta: sa fie mai pasive, mai dependente, mai ascultatoare, mai emotionale, interesate mai mult de ce simt altii, mai concentrate pe casa si familie.
De la barbati se asteapta: sa fie independenti, mai competitivi, mai controlati emotional, mai rationali.
Stereotipiile de rol de gen se refera la cum se asteapta societatea sa se comporte un barbat, respectiv o femeie si nu la cum sunt acestia in realitate.
S-au confirmat diferente in privinta inclinatiei mai pronuntate a baietilor spre calcul matematic si reprezentari spatiale; iar a fetelor spre zona lingvistica. De asemenea s-au confirmat stereotipizarile in ceea ce priveste agresivitatea si dominatia barbatilor respectiv, tendinta mai pronuntata de afiliere la femei, ca si diferentele in ce priveste locul de control si anume: femeile atribuie importanta mai mare controlului factorilor externi asupra vietii lor, in timp ce barbatii factorilor interni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Status si rol familial.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Alin, Sebastian, Godeanu (2010), Alegerea partenerului. Mituri, secrete, repetitii, Editura SPER
II. Bistriceanu Corina (2006), Sociologia familiei, Bucuresti, Editura Fundatiei Romania de Maine
III. https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/sociologie-juridica/cursul-nr-5-structura-sociala-statusul-social-rolul-social/ , accesat la data 04.05.2019
IV. https://www.academia.edu/7316411/Institu%C5%A3ii_sociale._Status_%C5%9Fi_rol , accesat la data 04.05.2019
V. Ilut Petru . (2007) Dimensiuni ale familiei actuale din Romania, Editura: Presa Universitara Clujeana.
VI. Ilut. Petru, (2005), Sociopsihologia si antropologia familiei, Iasi: Editura Polirom


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!