Sportul romanesc - marire si decadere

Extras din referat Cum descarc?

In 1994, Gica Hagi si colegii sai scoteau oamenii in strada dupa victoriile cu Argentina si Columbia. Mai mult decat atat, trei ani mai tarziu nationala de fotbal a Romaniei atingea apogeul in clasamentul FIFA si urca pe podium. A urmat refluxul perioadei de glorie, iar astazi tricolorii au adunat 20 de ani de absenta de la Campioantele Mondiale. Ierarhia actuala este dovada decaderii. In luna septembrie a anului 2012, Romania se afla pe locul 57, cea mai slaba clasare din istorie. In prezent Romania se afla pe locul 36 in clasamentul FIFA.
In handbalul masculin prapastia dintre trecut si prezent e uriasa. In anii 60-70, cu Cristian Gatu, Stefan Birtalan, Gheorghe Gruia si alti jucatori de exceptie, Romania isi umplea vitrina cu patru trofee mondiale. O performanta care o plaseaza si astazi printre cele mai titrate nationale din lume, alaturi de Suedia si de Franta. Rezultatele ultimelor generatii sunt insa diamentral opuse fata de cele din perioada de aur. La Campioantele Mondiale nu ne-am mai apropiat de medalii, in timp ce la Europene nu ne-am calificat de 22 de ani.
Atletismul a cunoscut poate cea mai rapida decadere. Daca la ultimele trei editii ale Jocurilor Olimpice, Gabriela Szabo, Violeta Beclea-Szekely, Marian Oprea, regretata Maria Cioncan sau Constantina Dita i-au facut pe romani fericiti, la Londra si Rio niciunul dintre atletii prezenti n-a reusit sa cucereasca vreo medalie, desi Ancuta Bobocel ne dadea mari sperante in 2012 castigand o etapa de Diamond League, in proba de 3.000 de metri obstacole .
Cupa Davis ramane doar un vis frumos
Si la tenis trecem printr-o perioada de regres. Actualii jucatori de simplu nu reusesc sa depaseasca pragul locului 90 in lume, iar cei mai multi dintre ei prind cu greu prima suta. Doar Horia Tecau, in proba de dublu, a reusit in ultimii ani sa ajunga la un standard inalt si a ridicat deasupra capului trofee importante. In comparatie, in urma cu 3-4 decenii, Ilie Nastase ajungea lider in clasamentul ATP, devenea un idol in sportul alb si facea o pereche de senzatie cu Ion Tiriac.
Romania intr-o finala de Cupa Davis pare azi doar un vis indraznet. Echipa actuala se lupta pentru supravietuirea in esaloanele inferioare, iar in ultimii ani a adunat mai multe infrangeri decat victorii.
Boxul este de asemenea un sport in suferinta. Cu toate ca visau sa revina cu medalii de la Londra, Bogdan Juratoni si Mihaela Lacatus nu le-au obtinut. De-a lungul istoriei, Romania a adunat nu mai putin de 25 de medalii olimpice la box, dintre care una singura de aur, prin Nicolae Linca, in 1956, la Melbourne. Ultimul pugilist roman care a urcat pe podium la Jocurile Olimpice a fost Ionut Gheorghe, la Atena, in 2004.
Romania, o tara de 20 de milioane de suflete, performera a Jocurilor Olimpice de-a lungul ultimelor decenii, se afla in pericolul de a deveni "cantitate neinsemnata" in lumea olimpismului.
Tara care a dat prima sportiva de nota 10 din istorie, dar si care in 1984 se clasa pe locul 2 al JO de la Los Angeles, cu 20 de medalii de aur, 16 de argint si 17 de bronz, la editia Jocurilor Olimpice, Rio 2016, s-a deplasat o delegatie de doar 96 de sportivi, in contextul in care in urma cu doua decenii deplasa la Barcelona ori Atlanta delegatii de cate 172, respectiv 165 de sportivi. Chiar si cu cei 96 de sportivi, majoritatea calificati pe ultima suta de metri( 96 fiind un numar impresionant dupa spusele presedintelui COSR care spera la 50-60 de sportivi), Romania obtine doar 5 medalii - 1 aur(scrima-spada feminin pe echipe),1 argint(tenis de camp-dublu masculin) si 3 de bronz(haltere, canotaj si lupte libere)
Falimentul sportului romanesc nu se reflecta doar in fotbal, acolo unde am ramas fara reprezentante in cupele europene dupa foarte multi ani, dar si in alte discipline. Chiar daca fotbalul e cel mai vizibil si urmarit, sporturi precum gimnastica sau canotajul au tinut intotdeauna steagul sus, atingand unele dintre cele mai mari performante ale sportului din acest spatiu carpato-danubiano-pontic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sportul romanesc - marire si decadere.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.https://www.digi24.ro/stiri/sport/alte-sporturi/analiza-sportul-romanesc-se-afla-in-cadere-libera-25307 
2. http://evz.ro/2017-an-dezastruos-sportul-romanesc.html?v=347635&page=1 ;
3. Romania la Jocurile Olimpice de la Londra si Rio- Wikipedia.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!