Spațiul social și nevoia de asistență socială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problemele protectiei sociale, cu care se confrunta in prezent toate tarile, este o preocupare aparte pentru statele aflate in tranzitie, in general, si pentru tara noastra, in special. Aceasta, in contextul in, care ne confruntam cu inexistenta unui model de tranzitie a societatii de la o forma social-economica bazata pe un sistem de organizare si conducere sociala si economica autoritara la un sistem bazat pe autonomizarea relatiilor si a agentilor si functionarea economiei pe principiile cererii si ofertei.

Mobilizarea resurselor-resurse menite sa sprijine politica activa in domeniul fortei de munca pot sa provina atat din sectorul de stat, cat si din cel particular, desi la inceputul tranzitiei acestuia din urma ii revine un rol foarte limitat in domeniul finantarii.

piata. In Japonia realocarea fortei de munca se face in cea mai mare masura prin eforturile financiare ale firmelor particulare, in industria americana constructoare de autovehicule, membrii sindicatului din ramura (United Auto Workers) care urmeaza a fi concediati au dreptul-prin contractul de munca sa fie recalificati in prealabil pe cheltuiala firmei. Mai recent, contractul colectiv negociat si semnat cu toate cele trei mari firme producatoare de autovehicule stabileste programe de sustinere a veniturilor care asigura membrilor de sindicat plata de ajutoare de somaj foarte propiate de nivelul salariului pe toata durata contractului. Se poate argumenta ca firmele private vor asigura pe salariatii lor contra riscurilor de fluctuare a cererii pentru forta lor de munca In Europa Centrala si de Est asemenea piete de capital nu exista pentru cea mai mare parte a sectorului privat in formare si sindicatele ar fi rau sfatuite, in aceste conditii, sa insiste asupra introducerii unor asemenea prevederi in contractele de angajare a fortei de munca. Oricum, cea mai mare parte a somajului deriva din disponibilizarile din intreprinderile de stat decat din cele private.

Intreprinderile de stat din Europa Centrala si de Est continua adesea sa sprijine pe lucratorii concediati, permitandu-le sa beneficieze in continuare de anumite facilitati sociale (de exemplu, de locuinte), iar in Federatia Rusa chiar prin finantarea lucrarilor publice care au acceptat sa-i angajeze. Dar asemenea activitati nu sunt desfasurate in mod sistematic si, oricum, costurile lor se vor suporta in final de la bugetul de stat.

Finantarea publica poate fi efectuata in primul rand din impozitarea cu caracter general (Australia, Irlanda si Polonia) sau din impozitele pe salarii ale patronilor si salariatilor (Germania, Ungaria si Romania), in cazul impozitelor pe salarii, statul administreaza ceea ce reprezinta, in fond, resurse private destinate asigurarii de servicii pentru angajarea in munca, dar include (de obicei) plati pentru asigurarea contra somajului. Pe masura ce situatia economica se imbunatateste, finantarea ar trebui sa se imparta in masura sporita intre bugetul de stat si intre contributiile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spatiul Social Si Nevoia De Asistenta Sociala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 369 cuvinte
Nr caractere:
7 932 caractere
Marime:
11.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societate, asistenta sociala
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!