Spatiile transnationale sociale

Extras din referat Cum descarc?

La inceputul acestui articol, Tomas Faist face referire la spatiile transnationale sociale. Acest termen se refera de obicei la legaturile sustinute de persoane, retele sau organizatii de-a lungul frontierelor din mai multe state- natiuni, de la cele mai mici pana la cele mai instutionalizate forme. Cu toate acestea exista doua mari lacune conceptuale in ceea ce priveste stiudul spatiilor transnationale sociale care decurg din migratiainternationala si fluxul refugiatilor. Conceptual de trecere a frontierei, de extindere a relatiilor sociale ne ajuta la intelegerea integrarii imigrantilor in viata politica si culturala. Adaptarea unui imigrant se face prin mai multe etape: asimilarea, pluralismul etnic si de frontier, extinderea de trecere a spatiului social ( pe de o parte) si conceptele utilizate pentru a descrie cultura si cetatenia ( pe de alta parte). 
In ceea priveste spatiile transnationale sociale pot avansa 2 propuneri:
1) Conceptual de spatii transnationale acopera diverse fenomene cum ar fi grupurile transnationale mici, circuitele si comunitatile transnationale. Mecanismul de integrare: reciprocitate in grupuri mici, schimb intre circuite si solidaritate in comunitati
2) Factorii care duc la formarea de spatii transnationale sociale nu include numai variabile favorabil din punct de vedere tehnologic, ci si formarea unui stat national ce incude politici controversate, dar si restrictii sau discriminarea socio-ecomonica pot contribui la formarea acestui fenomen.
Spatiile transnationale sunt combinatiile de legaturi, pozitii intre retele si organizatii, precum si retele de organizatii care trec linia frontierelor statelor multiple.
Exista o diferenta semnificativa intre conceptual de globalizare si spatial transnational. Trebuie mentionat ca transnationalizarea se suprapune globalizarii, dar de obicei are un orizont limitat.
Exista 3 tipuri de resurse in cadrul relatiilor sociale care permit indivizilor cooperarea in retele, grupuri si organizatii:
1) Schimbul social sub forma de obligatie reciproca, atat al asteptarilor cat si al serviciilor prestate in trecut. Adesea reciprocitatea este valabila.
2) Reciprocitatea ca o forma sociala
3) Solidaritate cu ceilalti intr-un grup care impartasesc pozitii similar. Acestea sunt idei commune, credinte, evaluari si simboluri
Circuitele transnationale sunt caracterizate printr-o circulatie constanta de bunuri, oameni si informatii ce traverseaza frontierele de emigrare de-a lungul principiului de schimb, adica reciprocitate intrumentala.
Comunitatile transnationale pot aparea la diferite niveluri de agregare. Diaspora are tendinta de a construe un anumit tip de comunitate transnationala. De ex experienta evreiasca poate fi un prototip pt formarea diasporei ar putea fi extins pe a include afro-americani, amerindieni, palestinieni. Acest tip de comunitate ar putea evoca solidaritati care ar putea fi incompatibile si uneori contradictorii fata de loialitatea ceruta de statul national implicat.
Diaspora poate fi numita comunitate transnationala in cazul in care membrii dezvolta de asemenea unele legaturi sociale semnificative cu tara de destinatie. In caz contrar vorbim de exil. De exemplu, exilul politic poate fi reprezentat intr-o persoana care doreste sa se intoarca in tara de origine chiar si dupa persecutie si zbor. Unii emigrant cu locuri temporare de munca cu intentia clara de a reveni in tara de domicilui pot fi de asemenea considerati ca fiind exilati.
Exista numerosi factori care au dus la formarea spatiului transnational, printer ei se Numara descoperirile tehnologice pe distante de comunucare si de calatorie, metode noi cum ar fi peisajul transoceanic si comunicarea telegrafica care au stability o etapa necesara la formarae acestui spatiu. Apoi pentru a se face distinctia in procesul economic sip t a dezvolta retelele transnationale oamenii de afaceri au adus un plus benefic conditiilor pt investirea capitalului economic in tara de origine.
Legaturile sociale si cele simboloce trebuie sa dezvolte conexiuni sociale, limba, religie si norme culturare. Aceste legaturi si resurse corespunzatoare nu sunt incorporate numai in fluxurile de migratie, dar si in alte legaturi cum ar fi comunicatiile comerciale de masa. Un alt factor important il constituie reglementarile politice si jurudice , cum ar fi regimurile interne si international, care pot permite grade diferite de circulatie a persoanelor, dar si pot tolera sau reprima activitatile politice sau religioase ale imifrantilor sau refugiatilor. Cu alte cuvinte o comunitate transnationala trebuie sa fie incorporate intro structura politica si economica la nivel international cu orizonturi largite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Spatiile transnationale sociale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!