Somajul - Fenomen Generator al Problemelor Sociale

Cuprins referat Cum descarc?

1.Somajul.Aspecte si definitii.
2.Cauzele somajului.
3.Clasificarea somajului.
4.Combaterea somajului in R.Moldova.Probleme sociale.
5.Concluzii.
6.Bibliografie.


Extras din referat Cum descarc?

1.Somajul.Aspecte si definitii.
Somajul este considerat ca element negativ al dezvoltarii economice care afecteaza in proportii diferite toate tarile, mai ales cele subdezvoltate si cele in tranzitie la economia de piata. Exista diverse modalitati de estimare a somajului si implicit diverse modalitati de cuantificare a lui. In termeni generali, somajul este acea stare negativa a economiei care afecteaza o parte din populatia activa disponibila, prin negasirea de locuri de munca.
Retinem ca, daca abordam termenii pietei muncii, somajul poate fi definit ca un excedent al ofertei de munca fata de nivelul cererii de munca, iar someri pot fi considerate persoanele apte de munca, care nu-si gasesc de lucru, formind suprapopulatia relativa, fiind in fond un surplus de forta de munca comparativ cu numarul celor angajati.
Dictionarul explicativ il defineste ca un fenomen economic caracteristic societatii capitaliste, care consta in aceea ca o parte din salariati raman fara lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea si oferta de forta de munca. Este o stare negativa a economiei care consta in nefolosirea unei parti din forta de munca salariata.
Privind simplist si din punct de vedere juridic lucrurile, somerii sunt persoanele ce au inregistrat cereri de angajare la oficiile de plasare a fortei de munca sau cu cereri le locuri de munca permanente sau temporare nesatisfacute la sfirsitul fiecarei luni.
Conform BIM (Biroul International al Muncii), sunt considerati someri persoanele care cumuleaza urmatoarele conditii:
o Au depasit varsta de 15 ani;
o Sunt apte de munca;
o Nu au loc de munca (a incetat contractul sau a fost temporar intrerupt si sunt in cautare de munca remunerata);
o Sunt fara ocupatie, apte de munca, nu au mai lucrat sau ultimul loc de munca nu a fost remunerat;
o Sunt disponibile imediat pentru o munca salariata.
Unele aspecte ale somajului:
Subangajatii. Unii oameni nu-si pot ingadui sa fie descurajati. Multi oameni care devin someri au responsabilitati familiale si note de plata: in mod simplu ei nu-si pot permite sa iasa din cadrul fortei de munca. In schimb ei sunt fortati sa accepte unele slujbe - orice slujbe - tocmai pentru a-si intretine corpul, sufletul si familia. Rezultatul muncii poate fi o slujba cu jumatate de norma sau cu norma intreaga dar foarte prost platita. Cu toate acestea, orice slujba platita este suficient sa excluda persoana din rindul somerilor, dar nu din conditia de subangajati.
Muncitorii subangajati reprezinta resurse de munca care nu sunt in totalitate utilizate. Ei fac parte din problema subangajatilor, chiar daca nu sunt in mod oficial numarati ca neangajati.
Desi descurajati si subangajati, muncitorii nu sunt luati in considerare in statisticile oficiale referitoare la somaj. Multi oameni raporteaza ca sunt in cautarea unei slujbe chiar si cind ei au un interes mai mic in gasirea unei slujbe. Unii extind problema publicului in actualitate incurajind fiecare comportare. De exemplu, incercarea mai multor adulti de cautare a unei slujbe, chiar si incercarea multor mame care vor prefera sa-si petreaca timpul crescindu-si copiii. Rezultatul lor in cautarea unei slujbe este improbabil, in cel mai bun caz este minim, incluzind poate un drum pina la oficiul de plasare a fortei de munca. Asemanator, cele mai multe guverne conditioneaza primirea ajutorului de somaj ca dovada ca acele persoane sunt in cautarea unui loc de munca, chiar daca unii beneficiari pot sa beneficieze o scurta perioada de ajutorul de somaj. Din nou, aici raportind somajul, putem sa ascundem forta de munca neparticipanta.
Experienta economiei mondiale demonstreaza ca nu vom putea elimina niciodata complet somajul. Din 1900, rata cea mai scazuta a somajului a fost de 1,2% in S.U.A., si aceasta era in 1944, cind economia era mobilizata pentru productia de razboi. Unele tari industrializate ar fi avut putin mai mult succes in mentinerea ratei somajului scazuta ,dar nimeni nu a avut somaj zero.Avind in vedere acest lucru putem afirma ca "full employment" adica ocuparea "integrala" a fortei de munca nu trebuie inteleasa ca existind somaj zero, ci mai degraba ca un nivel scazut al somajului.La prima vedere, renuntare la somajul zero ca un scop national ar putea fi privita ca o incapacitate a guvernantilor de a lichida somajul. Acest lucru este fals pentru ca somajul zero este imposibil si, totodata, neavantajos deoarece ar dispare concurenta de pe piata muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul - Fenomen Generator al Problemelor Sociale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Combaterea somajului in Republica Moldova: probleme social-juridice, Revista Nationala de Drept, octombrie 2001.
2. Masurile active pe piata muncii - rezolvarea problemei somajului?, revista Eco mond, nr. 988.
3. Principalele consecinte ale somajului, revista Resurse Umane, nr.19.
4. Articol din Modova Azi, 2004.
5. Somajul in Moldova: rezultatele sondajului sociologic, Valentin Turcan, Anatol Gudim, Gheorghe Rusnac..
6. Economie politica, Valeriu Umanet, Chisinau, 2004.
7. Economics in referate, P.A.Samuelson, W.D.Nordhaus, ,,Basarabica", Chisinau, 1994.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!