Somajul

Extras din referat Cum descarc?

Definirea somajului a fost o problema larg dezbatuta in literatura de specialitate; astfel, in Dictionarul de Politici Sociale, somajul defineste situatia unei piete a muncii excedentare, in care oferta depaseste cererea de forta de munca. Aceasta inseamna ca o parte a populatiei nu gaseste un loc de munca, desi ar vrea sa lucreze. ( Pop, M, L. (coord.), 2002, p. 787)
Astfel, Dictionarul stiintei Economice din anul 1968, elaborat sub conducerea prof.Alain Cotta, caracterizeaza somajul drept "situatia individului privat de munca" insa mentioneaza ca este necesar sa se faca distinctie intre somajul voluntar si cel involuntar, subliniind ca "numai somajul involuntar trebuie luat in considerare in judecarea situatiei economice a tarii".
Potrivit definitiei date somajului de Organizatia Internationala a Muncii, este somer oricine are mai mult de 15 ani si indeplineste in mod cumulativ urmatoarele conditii: este apt de munca, nu are loc de munca, este disponibil pentru o munca salariata si cauta un loc de munca. 
Somajul poate fi caracterizat prin analizarea mai multor dimensiuni ale sale: nivelul somajului, care se determina in functie de doi indicatori, si anume: masa somajului (numarul somerilor) si rata somajului , intensitatea acestuia in functie de care se pot distinge trei categorii de somaj: somajul total, somajul partial, somajul deghizat, durata somajului sau perioada de somaj si structura acestuia .
Somajul este considerat un factor negativ pentru ca impune costuri societatii. Costul national al somajului poate fi clasificat in trei categorii: costul social; costul financiar; costul economic. (Hardwick, P., Langmead, J., Khan, B., 2002, p.600).
Intalnim in literatura de specialitate o serie de forme ale somajului: voluntar, involuntar, structural, conjunctural, sezonier, cronic, tehnologic, de cautare, de conversie, de inadecvare, tehnic, etc.
In ceea ce priveste factorii cauzatori ai somajului exista o serie de teorii.
Una din aceste teorii, si anume teoria clasica, sustine ideea ca somajul exista numai pentru persoanele care vor sa se angajeze, dar cu un salariu superior celui stabilit pe piata muncii. Ca urmare, somajul are drept cauza rigiditatea salariului real la scadere, nivelul prea ridicat al acestuia, pretins de lucratori si presiunile sindicale asupra modului de determinare a salariului, care impiedica intreprinzatorii sa ridice cererea de forta de munca, la nivelul care ar absorbi intreaga oferta existenta la un moment dat.
Karl Marx a acordat somajului o atentie deosebita si a ajuns la concluzii absolut originale in privinta cauzelor sale. Pentru K. Marx, somajul e un somaj voluntar, dar nu un rezultat al vointei sau dorintei somerilor, a muncitorilor, care ar prefera ajutorul de somaj, oricat de mic ar fi, in locul unui salariu multumitor, ci rezulta din vointa patronilor, a proprietarilor capitalisti, care prefera sa dispuna in permanenta de un anumit numar de someri, prin intermediul carora sa faca presiuni asupra celorlalti muncitori, pentru ca acestia sa accepte salarii cat mai mici posibile. K.Marx numeste aceasta patura a somerilor ,,armata industriala de rezerva a capitalistilor". Ei stau la portile intreprinderilor sau fac coada, zilnic la agentiile de incadrare, asteptand sa gaseasca un loc, oricat de prost platit ar fi acesta.
K.Marx vorbeste si de somajul conjunctural, datorat crizelor economice de supraproductie, crize pe care societatea capitalista nu va fi capabila sa le rezolve.
Un alt economist care acorda atentie cauzelor somajului este John Maynard Keynes. In opinia acestuia somajul este cauzat de un fenomen psihologic: inclinatia oamenilor spre economii/tendintei consumului de a ramane in urma productiei datorita acestei inclinatii sau, intr-o formula oarecum plastica, obisnuintei oamenilor de a strange bani albi pentru zile negre.(Olah, Gh., Florea, A., 2003, p.74)


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!