Somajul

Extras din referat Cum descarc?

Definirea somajului a fost o problema larg dezbatuta in literatura de specialitate. In acceptiunea Biroului International al Muncii, somerii sunt persoane de 14 ani si peste, care in cursul perioadei de referinta indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
- nu lucreaza, neavand loc de munca;
- sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile;
- sunt in cautarea unui loc de munca;
- persoanele care fac parte in mod obisnuit din populatia inactiva (elevi, studenti, pensionari), dar care au declarat ca sunt in cautarea unui loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul;
- persoanele fara loc de munca, disponibile sa lucreze, care asteapta sa fie rechemate la lucru sau care au gasit un loc de munca si urmeaza sa inceapa lucrul la o data ulterioara perioadei de referinta.
Cu 20 - 30 de ani in urma, rata medie a somajului pe glob era de 2 -3%, iar in prezent, majoritatea tarilor ating rate de 10% si peste 10%. Somajul de astazi mai este denumit "somaj masiv si cronic".
Somajul este legat de procesele de cerere si oferta, caracteristice economiei de piata.
In cadrul acestui tip de economie, serviciile de munca, ca si marfurile, sunt cumparate si vandute pe piata. Cererea fortei de munca este reprezentata de cei care doresc sa o cumpere, angajand persoanele care o detin. Oferta este reprezentata de aceste persoane care sunt dispuse si cauta sa se angajeze, vanzandu-si forta de munca in schimbul unui pret denumit salariu.
Cererea de forta de munca a firmelor depinde de pretul muncii - adica de salarii. Cu cat sunt mai mari salariile pe care firmele trebuie sa le plateasca, cu atat acestea sunt dispuse sa foloseasca mai putini oameni in procesul de productie. Lucratorii isi ofera forta de munca firmelor. In mod obisnuit, cu cat salariile pe care le pot obtine sunt mai mari, cu atat lucratorii sunt dispusi sa munceasca mai mult.
2. Formele somajului
Exista mai multe clasificari ale fenomenului de somaj.
a)Somajul involuntar (lipsa involuntara de ocupare) este situatia de neocupare a unei persoane active, apta de munca, caracterizata prin absenta legaturii printr-un contract de munca sau de pregatire profesionala care ii confera dreptul de a desfasura o activitate productiva sau de a presta un serviciu la un loc de munca precizat, in regim salarial sau nesalarial, situatie pe care doreste sa o schimbe cu o situatie de ocupare, solicitand, prin inscrierea intr-un birou specializat, repartitia in munca.
Somajul voluntar ( lipsa de ocupare voluntara) include persoanele apte de munca, care nu lucreaza, nedisponibile pentru munca sau care nu se afla, din motive personale, in cautare de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  "SA INTELEGEM ECONOMIA DE PIATA", ARNE JON ISACHSEN, CARL B. HAMILTON, THORVAEDUR GYLFASON, OSCAR PRINT, 1992
-  "ECONOMIA MUNCII. PROBLEME ACTUALE", PETRE BURLOIU, EDITURA LUMINA LEX, BUCURESTI, 1993
-   "CODUL MUNCII", EDITURA CONTINENT XXI, BUCURESTI, 1994
-  REVISTA "RAPORTURI DE MUNCA", NUMARUL 11, NOIEMBRIE 2000, ARTICOLUL: "SALARII, PRETURI, SOMAJ", DR. PAVEL WAGNER, DR. DANIELA STEFANESCU
-  "DICTIONARUL COMPLET AL ECONOMIEI DE PIATA", AUTORI: BUSE, CRAITE, BARSAN, SOCIETATEA INFORMATLA, 1994
-   LEGEA 1/1991
-   LEGEA 57/1994
-  ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI, NUMARUL 47/1997


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!