Sociologie Politica - Partidele Politice

Cuprins referat Cum descarc?

Definitii 3
Categorii de partide politice 3
Trasaturile partidelor politice 4
Functiile partidelor politice 4
Tipuri de partide politice 5
Resursele partidelor politice 5
Nivelele de organizare ale partidelor politice 6
Concluzii 6
Bibliografie 7


Extras din referat Cum descarc?

Definitia partidelor politice
Partidele politice apar in secolul XVIII-XIX in interiorul Parlamentului si sunt forme de organizare contestate in nunele unitatii politice. Procesul aparitiei lor trebuie privit in relatie cu aparitia si dezvoltarea parlamentarismului, deci cu ideea de reprezentare in viata politica.
Scopul partidelor politice este cucerirea puterii politice si de aici deriva doua definitii:
1. Definitia in sens larg stipuleaza ca partidele politice sunt acele asociatii care participa
la lupta pentru putere.
2. Definitia in sens restrans consemneaza ca partidele politice sunt organizatii care
vizeaza prin lupta parlamentara cucerirea si influentarea puterii si care sunt legate de regimul democratic al puterii.
Definitia partidelor politice difera in functie de criteriul ales, doctrina si scopul. In 1815 Benjamin Constant defineste partidele politice ca reuniuni de oameni care profeseaza aceeasi doctrina. Hans Kelsen definea partidele politice ca formatiuni ce grupeaza indivizi cu aceleasi orientari politice. In secolul XX se propune o schimbare a definitiei dupa scopul partidelor politice care ar trebui sa fie cucerirea sau influentarea puterii. George Bourdeaux sustinea ca partidele politice sunt un grup de indivizi care profesand aceleasi opinii, pot face eforturi de a impune un punct de vedere care sa atraga un numar cat mai mare de indivizi si cauta sa cucereasca puterea, sau cel putin sa o influenteze.
Notiunea de partid are o vechime milenara, ea deriva din latinescul pars-partis care desemneaza o grupare de oameni constituita in mod voluntar, animati de aceleasi idei, conceptii, interese, scopuri care actioneaza in comun in vederea realizarii acestora. Problema definirii partidelor politice a constituit si constituie si astazi un subiect de disputa atat in politologie cat si in sociologia politica.
Max weber considera partidul politic "o asociatie de oameni liberi, voluntary constituita, necesara societatii, cu un anumit program, cu obiective ideale sau materiale''. Weber pune accentul pe aspectul institutional, organizatoric si pe program.
O alta definitie cuprinzatoare o da Sigmund Neumann: "Partidul politic este organizatia inchegata a fortelor politicii active ale societatii, preocupate de controlul asupra puterii guvernamentale el reprezinta acea veriga care leaga fortele sociale si ideologiile de institutiile guvernamentale oficiale si le angajeaza in activitatea politica intr-un cadru mai larg al comunitatii politice.
Categorii de partide politice
In functie de criteriul apartenentei si orientarii membrilor ce le compun, partidele politice pot fi:
o Partide confesionale care au drept criteriu de organizare credintele confesionale. 
sunt mentionate partidele confesionale facute de catoloci.
o Partidele regionale sunt expresia unui egoism local rau inteles, reprezentand 
interesele locale ale diferitelor regiuni.
o Partidele nationale au aparut in secolul XIX, odata cu confirmarea principiului 
nationalitatilor.
o Partidele de clasa reprezinta interesele unei clae sociale unde sunt nominalizate 
partidele socialiste.
o Partidele entice.
Trasaturile partidelor politice
Partidele politice se deosebesc atat de organismele si institutiile statale, cat si de cele extrastatale printr-o serie de trasaturi distincte:
o Partidele politice se constituie si actioneaza pe baza voluntarismului, a liberului consimtamant al membrilor sai.
o Obiectivul fundamental al activitatii oricarui partid politic il constituie problema puterii, sub toate ipostazele sale, ale detinerii si exercitarii ei, a controlului sau a influentei ei sau a cuceririi. De aceea intr-un stat democratic lupta pentru putere este o lupta intre partide, intre doctrinele si problema politicii promovate de acestea.
o Orice partid politic dispune de o anumita structura organizatorica, cu organe proprii de conducere locale si centrale. In cadrul organizarii si activitatii partidelor politice, un rol important il au statutele, codurile si regulamentele lor.
o Partidele politice isi desfasoara activitatea in baza unui proiect politic, care se fundamenteaza pe o anumita doctrina.
o Partidele politice sunt caracterizate printr-o mare diversitate de fundamente doctrinar-politice cum ar fi liberalismul, neoliberalismul, conservatorismul, nonconservatorismul, social-democrat, democrat-crestin. Acestea reflecta diversitatea intereselor grupului social pe care il reprezinta si existenta unei diversitati de opinii, idei si solutii.
o In ceea ce priveste denumirea partidelor politice, acestea apar sub o diversitate de nume, care nu exprima exact si intotdeauna pozitia partidului sau grupului social ce-l reprezinta. Denumirea exprima fundamentul lor doctrinar-ideologic si compozitia lor sociala.
o Partidele politice sunt sisteme deschise, in ele pot intra si iesi membrii. In interiorul lor pot lua nastere grupuri care pot dinamiza si conserva activitatea partidului, ii pot impune o noua orientare politica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologie Politica - Partidele Politice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!