Sociologie Juridica

Extras din referat Cum descarc?

Din punctul de vedere al sociologiei, familia reprezinta "grupul social fundamental, care asigura mentinerea continuitatii biologice a societatii prin procreare, ingrijirea si educarea copiilor, precum si mentinerea continuitati culturale prin transmiterea catre descendenti a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduita" 
Familia indeplineste, in raport cu individul si cu societatea, functii fundamentale, accentul punandu-se pe ansamblul si natura relatiilor manifestate in grup, ca si pe latura dinamico-functionala care confera specificitate familiei, in raport cu alte forme de comunitate.
Relatiile de familie au un caracter de complexitate ce nu il mai intalnim la alte categorii sociale, dat fiind ca, in cadrul relatiilor de familie, apar aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice intre cei care formeaza comunitatea de viata si interese.
Privind din prisma stiintelor juridice, familia "desemneaza grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii, care izvorasc din casatorie, rudenie (inclusiv adoptia), precum si din alte raporturi asimilate" 
Notiunea sociologica si cea juridica a familiei, in mod obisnuit, coincid, se suprapun, dar exista situatii cand aceasta corespondenta nu se mai aplica. De exemplu, cand un copil este incredintat unei institutii de ocrotire inceteaza relatiile de fapt intre el si parintii sai, dar nu si cele juridice care se exprima prin obligatia de a platii contributia la intretinerea copilului. Putem spune ca trebuie facuta distinctie intre raporturi faptice, sociologice de familie si raporturile juridice de familie. Relatiile de familie prezinta aspecte personale, nepatrimoniale, si aspecte patrimoniale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologie Juridica.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Maria Voinea - Sociologie Generala si Juridica, edit. Sylvi, 2000
- Ion P. Filipescu - Tratat de Dreptul Familiei, edit. All Beck, 2000
- Nicolae Grosu - Tratat de Sociologie, edit. Expert, 2000


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!