Sociologia tranziției

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evolutia crestin-democratiei in Romania a fost una atipica celorlalte partide de aceiasi sorginte din alte tari din Europa dar tipica pentru tarile din Europa de Sud Est, unde abia dupa 1989, a putut sa incepana perioada de dezvoltare si tranzitie a partidelor de sorginte crestin-democrata.

Dupa caderea regimului comunist in decembrie 1989, PNTCD este primul partid politic care se inscrie la Tribunalul Municipiului Bucuresti, evident daca exceptam Frontul Salarii Nationale, care este si exponentul Revolutiei sau loviturii de stat din 89'.

Partid care isi alatura fostei denumiri de Partid National Taranesc si Crestin Democrat dupa 89' si se inscrie pe esicherul politic la centru dreapta, ( desi pana la scoaterea lui in afara legii de comunisti era un partid de stanga, aparand drepturile taranilor in special, dar si a altor categorii).

Perioada imediat urmatoare inseamna pentru crestin-democratia din Romania inscrierea in opozitie fata de conducerea instaurata imediat dupa 1989 si atacarea acesteia prin mijloace democratice precum marsuri de protest, meetinguri, etc. Din punct de vedere electoral crestin-democratia nu se baza asa cum in alte tari se baza pe voturile credinciosilor ( in mare majoritate catolici si protestanti ), ci pe putinele voturi ale celor care suferise in inchisarile comuniste, voturile romanilor plecati in strainatate din cauza persecutiilor politice precum si pe voturile a unei parti din "intelectualii" vremii.

In acest context se remarca un "pastor" si anume Corneliu Coposu, care isi conduce partidul spre ce urma mai tarziu si ( poate numai jertfa lui ) va putea sa ii aduca partidul pe culmile cele mai inalte ale guvernarii tarii, dara pana atunci mai era mult.

In paralel incepe sa apara si sprijinul extern pentru PNTCD care era vizibil organizatiile crestin-democrate din Europa sprijina atat uman cat si financiar partidul frate din Romania.

Cu toate acestea la primele alegeri din 1990 din "duminica orbului" PNTCD inregistreaza un rezultat mai mul decat modest si anume 2,5% obtinand 12 mandate la Camera Deputatilor si 1 senator. Cu toate ca avea un program politic cu linii directoare precum : apararea proprietatatii, lupta anticomunista, dezvoltarea comunitatilor locale pe baza subsidiaritatii, etc, nu resuseste sa capteze electorat decat probabail cel amintit mai sus, care era ceva mai scolit, asta si cu "ajutorul" puterii de atunci care blama PNTCD si pe liderul sau Corneliu Coposu prin diferite mijloace specifice regimului comunist.

In acest context nu degeaba Corneliu Coposu a fost si va ramane in istoria Romania ca daca nu cel mai important printre cei mai importanti oameni politici ai tarii. La sfarsitul anului 1991 "seniorul" isi da seama ca, conducerea de atunci nu putea fi inlaturata decat cu o forta cel putin egala politic si pune bazele Conventiei Democrate

Bibliografie:

1. Bulai Alfred, Mecanisme electorale ale societatii romanesti, Paideia, Bucuresti,1999

2. Culegere de texte, Pe acelasi drum Doctrina Crestin Democrata Romaneasca, Tritonic, Bucuresti, 2000

3. Coposu Corneliu, Semnele Timpului, Editura de Vest, Timisoara, 1997

4. Durand Jean-Dominique, Europa Democratiei Crestine, Institutul European, Iasi, 2004

5. Institutul pentru strategie si analiza politica Iuliu Maniu, Corneliu Coposu in fata istoriei, repere din gandirea politica a lui Corneliu Coposu, Metropol, 1999

6. Pasti Vladimir, Romania in Tranzitie - Caderea in viitor , Nemira, Bucuresti,1995

7. Scurt Istoric, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Gandirea Romaneasca, Bucuresti, 1994

8. Seiler S. Daniel, Partidele Politice din Europa, Institutul European, Iasi 1999

9.Stan Stoica, Dictionarul Partidelor Politice din Romania 1989-2004, Meronia, Bucuresti, 2004

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sociologia tranzitiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 779 cuvinte
Nr caractere:
9 910 caractere
Marime:
17.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
tranzitie, sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
An de studiu:
I
Sus!