Sociologia Sânilor Goi

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1470
Mărime: 10.52KB (arhivat)
Publicat de: Ion Cîrstea
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Cercetarea sociologului francez prezintă ,cu siguranţă,o temă cât se poate de originală ce se diferenţiază de toate celelalte cercetări sociologice:sociologia sânilor goi.

De ce o astfel de temă şi nu alta?Autorul îşi argumentează decizia încă din debut deoarece doreşte “lansarea unor veritabile anchete de teren asupra chestiunilor de bază ale sociologiei” şi să descopere “un subiect bun care să aibă o dimensiune teoretică originală”.(p.6).

Fenomen des întâlnit pe plajele din întreaga lume,”topless-ul” cum este denumit în termenii actuali nu este atât de banal cum poate apare la prima vedere.Renunţarea la partea superioară a costumului de baie este un gest în spatele căruia se ascund nenumărate semnificaţii;totodată face parte dintr-un proces istoric şi un ansamblu de reguli comportamentale extrem de complicate.

Tocmai aceste sensuri îşi propune autorul să le evidenţieze prin urmărirea istoriei dezgolirii sânilor pe plajă şi a raporturilor dintre femei şi bărbaţi.

Metoda utilizată este una calitativă bazată pe intervievarea a 300 de persoane,atât femei cât şi bărbaţi.Ancheta,în pofida subiectului abordat,ce pare a nu creea dificultăţi persoanelor abordate,a întâmpinat totuşi greutăţi deoarece “întrebările care vizează evenimentele cele mai comune produc răspunsurile cele mai scurte şi multă tăcere”.Un lucru ce apare ca fiind paradoxal.

Rigorile impuse femeilor în trecut,mai ales în Evul Mediu,de a se lăsa descoperite cât mai puţin cu putinţă vor determina o contra ofensivă din partea acestora.Încetul cu încetul părţile corpului expuse privirilor vor deveni mai numeroase pentru a culmina cu practica sânilor goi.Cel mai propice mediu pentru această practică îl constituie plaja,”manifestarea cea mai reuşită a unei fuziuni corp-natură”(p.29),locul în care toate barierele cad,în care vigilenţa raţiunii slăbeşte până aproape de epuizare.

Autorul prezintă renunţarea la vestimentaţie în acest spaţiu nou al plajei ca pe o adevărată

epopee.Dacă la început această renunţare a venit din nevoia libertăţii de mişcare a

corpului în apă,ulterior aceasta evoluează spre dorinţa de a poseda un corp cât mai bine şi mai uniform bronzat.

Bronzul începe să fie considerat ,conform noului cod estetic,un factor de frumuseţe,iar corpul bronzat devine o necesitate(permite clasarea pozitivă în rândul societăţii).Astfel apare competiţia.Însă această dorinţă nestăvilită a atras aproape instantaneu consecinţe nedorite( insolaţii sau apariţia cancerului la sân) ce a determinat modificarea comportamentului.Apare un nou mod de bronzare,mai raţional ce constă în utilizarea cremelor de protecţie şi a reglării duratelor de expunere.

Practica sânilor goi creează stupoare la început,comportamnetul acesta se înfăţişează ca unul neobişnuit.Aderarea la această practică a tot mai multor femei tinde să înscrie în normal acest tip de comportament,iar “primul reflex al plajei este să banalizeze aceste goliciuni”(p.46).Dar dezgolirea sânilor este permisă numai aici,pe plajă,ca teritoriu bine delimitat.Depăşirea acestui spaţiu va produce reacţii ostile din partea societăţii.

De ce se opteză pentru renunţarea la sutienul costumului de baie?Majoritatea răspunsurilor se leagă de dorinţa de eliberare a femeii.Prin această nouă abordare sunt sfărâmate rigorile educaţiei,sunt eliminate complexele vizate de aspectul fizic şi este reaprinsă flacăra pasiunii în cadrul grupului.Ultimul argument este utilizat cu precădere de femeile ce au depăşit prima tinereţe.

Deşi plaja este extrem de tolerantă în ceea ce priveşte sânii goi,această practică întâlneşte şi opozanţi care îşi fondează argumentaţia pe faptul că o femeie este mult mai atractivă într-un costum frumos,şi pe prezenţa copiilor.

Prin urmare,în pofida aparentei apatii,”plaja observă şi controlează cele mai mici detalii”(p.75).Intervine un cod de reguli,nescrise dar respectate de toţi .Practica sânilor goi presupune un ansamblu de gesturi ce au rolul de a elimina erotismul,de a creea banalul.Pornind de la premisa că o practicantă a sânilor goi nu doreşte să atragă atenţia celorlalţi ci doar să se elibereze de viaţa cotidiană,femeile adoptă anumite poziţii ce au menirea de a adormi privirile nesăţioase.Poziţia orizontală,de întindere pe prosop pare a avea cel mai accentuat efect de banalizare

Preview document

Sociologia Sânilor Goi - Pagina 1
Sociologia Sânilor Goi - Pagina 2
Sociologia Sânilor Goi - Pagina 3
Sociologia Sânilor Goi - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Sociologia Sanilor Goi.doc

Te-ar putea interesa și

Nivea Advertising

Introducere „Frumuseţea joacă un rol social: cel de principiu organizator al reprezentării. Ceea ce explică de ce e atât de rar definită, de ce...

Ai nevoie de altceva?