Sociologia Sanilor Goi

Extras din referat Cum descarc?

Cercetarea sociologului francez prezinta ,cu siguranta,o tema cat se poate de originala ce se diferentiaza de toate celelalte cercetari sociologice:sociologia sanilor goi.
De ce o astfel de tema si nu alta?Autorul isi argumenteaza decizia inca din debut deoarece doreste "lansarea unor veritabile anchete de teren asupra chestiunilor de baza ale sociologiei" si sa descopere "un subiect bun care sa aiba o dimensiune teoretica originala".(p.6).
Fenomen des intalnit pe plajele din intreaga lume,"topless-ul" cum este denumit in termenii actuali nu este atat de banal cum poate apare la prima vedere.Renuntarea la partea superioara a costumului de baie este un gest in spatele caruia se ascund nenumarate semnificatii;totodata face parte dintr-un proces istoric si un ansamblu de reguli comportamentale extrem de complicate.
Tocmai aceste sensuri isi propune autorul sa le evidentieze prin urmarirea istoriei dezgolirii sanilor pe plaja si a raporturilor dintre femei si barbati.
Metoda utilizata este una calitativa bazata pe intervievarea a 300 de persoane,atat femei cat si barbati.Ancheta,in pofida subiectului abordat,ce pare a nu creea dificultati persoanelor abordate,a intampinat totusi greutati deoarece "intrebarile care vizeaza evenimentele cele mai comune produc raspunsurile cele mai scurte si multa tacere".Un lucru ce apare ca fiind paradoxal.
Rigorile impuse femeilor in trecut,mai ales in Evul Mediu,de a se lasa descoperite cat mai putin cu putinta vor determina o contra ofensiva din partea acestora.Incetul cu incetul partile corpului expuse privirilor vor deveni mai numeroase pentru a culmina cu practica sanilor goi.Cel mai propice mediu pentru aceasta practica il constituie plaja,"manifestarea cea mai reusita a unei fuziuni corp-natura"(p.29),locul in care toate barierele cad,in care vigilenta ratiunii slabeste pana aproape de epuizare.
Autorul prezinta renuntarea la vestimentatie in acest spatiu nou al plajei ca pe o adevarata 
epopee.Daca la inceput aceasta renuntare a venit din nevoia libertatii de miscare a
corpului in apa,ulterior aceasta evolueaza spre dorinta de a poseda un corp cat mai bine si mai uniform bronzat.
Bronzul incepe sa fie considerat ,conform noului cod estetic,un factor de frumusete,iar corpul bronzat devine o necesitate(permite clasarea pozitiva in randul societatii).Astfel apare competitia.Insa aceasta dorinta nestavilita a atras aproape instantaneu consecinte nedorite( insolatii sau aparitia cancerului la san) ce a determinat modificarea comportamentului.Apare un nou mod de bronzare,mai rational ce consta in utilizarea cremelor de protectie si a reglarii duratelor de expunere.
Practica sanilor goi creeaza stupoare la inceput,comportamnetul acesta se infatiseaza ca unul neobisnuit.Aderarea la aceasta practica a tot mai multor femei tinde sa inscrie in normal acest tip de comportament,iar "primul reflex al plajei este sa banalizeze aceste goliciuni"(p.46).Dar dezgolirea sanilor este permisa numai aici,pe plaja,ca teritoriu bine delimitat.Depasirea acestui spatiu va produce reactii ostile din partea societatii.
De ce se opteza pentru renuntarea la sutienul costumului de baie?Majoritatea raspunsurilor se leaga de dorinta de eliberare a femeii.Prin aceasta noua abordare sunt sfaramate rigorile educatiei,sunt eliminate complexele vizate de aspectul fizic si este reaprinsa flacara pasiunii in cadrul grupului.Ultimul argument este utilizat cu precadere de femeile ce au depasit prima tinerete.
Desi plaja este extrem de toleranta in ceea ce priveste sanii goi,aceasta practica intalneste si opozanti care isi fondeaza argumentatia pe faptul ca o femeie este mult mai atractiva intr-un costum frumos,si pe prezenta copiilor.
Prin urmare,in pofida aparentei apatii,"plaja observa si controleaza cele mai mici detalii"(p.75).Intervine un cod de reguli,nescrise dar respectate de toti .Practica sanilor goi presupune un ansamblu de gesturi ce au rolul de a elimina erotismul,de a creea banalul.Pornind de la premisa ca o practicanta a sanilor goi nu doreste sa atraga atentia celorlalti ci doar sa se elibereze de viata cotidiana,femeile adopta anumite pozitii ce au menirea de a adormi privirile nesatioase.Pozitia orizontala,de intindere pe prosop pare a avea cel mai accentuat efect de banalizare


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Sanilor Goi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!