Sociologia Problemelor Sociale

Extras din referat Cum descarc?

Discriminarea este tratarea inegala a indivizilor sau grupurilor in raport cu unele trasaturi categorice cum ar fi apartenenta etnica, rasiala, religioasa sau de clasa. In mod obisnuit, termenul este folosit pentru a descrie actiunea unei majoritati dominante in raport cu o minoritate dominata si implica un prejudiciu adus unei persoane sau unui grup.
Organizatia Natiunilor Unite include in discriminare "orice conduita bazata pe distinctia operata in raport cu anumite categorii naturale si sociale si care nu este iegata de capacitatile si meritele individuale sau de comportamentul concret al unei persoane." Discriminarea este favorizata de urmatoarele situatii: etnocentrismul, cunoasterea insuficienta a celorlalti, generalizarea propriei experiente de viata (emiterea de judecati privind un intreg grup pornind de la experienta avuta cu un singur membru sau cu putini membri ai acestui grup), selectarea stereotipurilor concordante cu credintele si impresiile anterioare si dezvoltarea de prejudecati privind persoanele cu care se intra in competitie. Tratamentul inegal al unor persoane care in mod esential sint egale se practica in toate societatile.
Aprecierea acestui tratament drept discriminare se face in raport cu normele si valorile sociale dominante in societate. Miscarile egalitariste, de origine religioasa sau utopica, care au urmarit eliminarea completa a discriminarii, au inregistrat un succes partial. De remarcat ca in toate societatile democratice, din punct de vedere formal legal, este interzisa orice forma de discriminare in raport cu sexul, rasa, apartenenta etnica si religioasa. Aceasta nu inseamna ca in actiunea sociala concreta prevederile constitutionale sint in intregime respectate.
Discriminarea este practicata nu numai de indivizi ci si de catre institutii: companii, scoli, spitale, organizatii guvernamentale, in acest caz se
manifesta o discriminare institutionala.
Rasismul este un proces de discriminare ca si credintele si ideologiile conform carora rasele omenesti pot fi clasificate de la inferior la superior, in baza caracteristicilor biologice fundamental diferite cu care ele sint inzsestrate Conceptul central, rasa, are insa o dimensiune sociala si nu biologica deoarece caracteristicile prin care sint identificate rasele nu sint de regula relevante din punct de vedere biologic (de exemplu, culoarea pielii este biologic putin importanta an delimitarea ra selor fata de multe alte caracteristici anatomice care nefiind atat de vizibile nu sint luate in calcul)
Ca doctrina rasismul este creatia exclusiva a epocii moderne in antichitate, religia era unicul criteriu de discriminare, cei care aveau o alta religie erau priviti nediferentiat.
Crestinismul a continuat aceeasi traditie, un bun crestin putind fi oricine primea botezul sfint Ideea crestinarii lumii, fundamentala pentru aceasta religie, nu s-ar fi putut impaca in nici un fel cu rasismul Dupa Robert A Nisbet rasismul isi are originea in reforma si in iluminism Reforma a spart unitatea crestinismului si a distrus ideea genezei unice, legind totodata grupul religios de etnie.
Rasismul are insa si explicatii economice, justificind anumite practici politice cum ar fi exploatarea coloniala, agresiunea impotriva altor natiuni, oprimarea unor grupuri minoritare, sclavia (moderna) Presupozitiile de baza ale rasismului dupa Michael Banton sint a) variatiile comportamentale si de obiceiuri intre indivizii ce apartin unor culturi diferite pot fi explicate ca expresii ale unor tipuri biologice diferite, b) in baza acestor caractenstici se
considera superioritatea europenilor, in particular a arienilor, fata de orice alte categorii c) contradictiile intre natiuni sau indivizi au la baza caracteristici biologice innascute Robert Miles considera ca rasismul trebuie inteles numai ca "ideologie" care se bazeaza pe un proces de categorizare in care fiecare clasa este definita de asociatia unor caracteristici biologice (genetice) si a unora sociale, de regula negative, ce permit ierarhizarea grupurilor si aplicarea unor tratamente diferentiate O forma de baza a rasismului in secolul trecut a constituit-o antisemitismul El s-a legat in cultura germana mai ales de conceptiile si teoriile despre sufletul neamului, suflet care se afla intr-o strinsa relatie cu teritoriul in care se afla neamul De aici s-a nascut ideea spatiului vital ca si aceea potrivit careia evreu sint un neam ce si-a pierdut sufletul deoarece ei nu mai au un teritoriu propriu Antisemitismul va deveni o miscare politica reala in secolul XX, mai ales in perioada conducerii naziste. National-Socialismul va transforma antisemitismul intr-o componenta de baza a ideologiei naziste, care va conduce la crime abominabile impotriva evreilor, dar si a altor grupuri etnice, in special in timpul celui de al doilea razboi mondial Antisemitismul existat si in afara spatiului erman, in special in Franta, unde, dupa afacerea Dreyfus", s-au impus tot mai mult eoriile conspiratiei.Dupa Charles Maurras, onspiratia venea atit din partea evreilor, cat si a protestantilor a francmasonilor, dar si a ateilor sau strainilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Problemelor Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!