Sociologia Organizatiei

Extras din referat Cum descarc?

In studierea organizatiilor exista mai multe perspective. Astfel organizatia poate fi vazuta ca grup, ca politica, ca sistem, ca si cultura. Pe parcursul acestei lucrari se va prezenta succint perspectivele mentionate, facandu-se referire in detaliu la organizatia ca sistem si la abordarea cognitiva a organizatiei.
Organizatia ca grup
Din perspectiva psihologiei sociale organizatiile sunt grupuri de persoane care interactioneaza in baza unor reguli sau norme si care au o identitate colectiva. Eficienta grupurilor este apreciata in lumina conceptelor de influenta sociala, comportament de lider, conformitate, coeziune, climat. In aceasta abordare, nu exista o distinctie clara intre studiul dinamicii grupului si fenomenele organizationale, organizatiile fiind considerate grupuri. Unii autori incearca, totusi, mai vizibil, sa aplice conceptele grupului social rezolvarii problemelor din organizatii. 
Organizatia ca politica
Cand relatiile dintre grupuri iau forma unor jocuri de interese contradictorii cu puteri asociate acestor interese, organizatia se releva ca politica. Grupurile se confrunta pentru a obtine controlul resurselor, teritoriilor, informatiei, canalelor de comunicare, temelor din "ordinea de zi" sau din agenda discutiilor de grup. Confruntarile de tip politic, de lupta pentru dobandirea controlului sunt favorizate de incertitudinea unui mediu in schimbare, de ambiguitatea scopurilor sau de deciziile intempestive. Organizatiile sunt alcatuite din parti contradictorii si pentru a le intelege comportamentul trebuie sa intelegem natura conflictelor interne si externe, distributia puterii intre grupuri si procesele prin care conflictele de putere au ca rezultat dominarea, supunerea, compromisul etc. Studiul competitiilor firmelor comerciale pentru piete, al institutiilor bugetare pentru resurse, al strategiilor de lupta folosite sunt temele de studiu in acest cadru teoretic. Tinta majora a interventiei organizationale din perspectiva dinamicii grupurilor "politice" este modalitatea in care membrii organizatiei pot dobandi constiinta colectiva a proceselor de confruntare in care sunt angajati, constiinta prin care confruntarea poate fi transformata in cooperare. Interventia va fi centrata pe procesul convertirii politicii organizationale in cercetare organizationala (investigarea, prin cooperare, a problemelor organizatiei).
Organizatia ca si cultura
Intr o abordare antropologica si fenomenologica, organizatiile pot fi descrise ca mici societati umane, in care oamenii creeaza pentru ei insisi si impartasesc semnificatii, simboluri, ritualuri si scheme cognitive. O linie de cercetare este dezvoltata in cadrul unei antropologii cognitive. Obiectul acestor studii il constituie schemele cognitive prin care membrii unei organizatii percep "realitatile", le includ in categorii, ignora sau interpreteaza subiectiv "anomaliile" care contrazic schemele. Schemele alcatuiesc sisteme apreciative care sunt sursa normelor, evaluarilor si orientarilor organizatiei. Unele cercetari au ca obiect modalitatile in care membrii societatilor organizationale isi reprezinta realitatea. Modele de construire si schimbare organizationala, alegerea in situatii organizationale, incerte si ambigue sunt teme de studiu a caror origine o gasim in psihologia cognitiva 
Organizatia ca sistem
Cel mai simplu mod de a intelege o organizatie este sa fie privita ca un sistem deschis. Keneth Boulding abordeaza problematica sistemelor si le defineste ca seturi de elemente inter-relationate care primesc energie din mediul extern (resurse), le transforma in produse sau in alte forme de energie si le transmit inapoi in mediu. Boulding descrie mai multe tipuri de sisteme si le clasifica in functie de gradul lor de complexitate in:
- Sisteme fizice statice (un atom, o cladire, un pod, etc.). Acestea pot cuprinde anumite forme de miscare si interactiune intre elementele constituente care sunt insa complet predictibile.
- Sisteme fizice dinamice (cu un anumit grad de autocontrol) cum sunt spre exemplu termostatele care implica transformari mai marcante in starile sistemului, transformari ce pot fi controlate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Organizatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!