Sociologia Literaturii

Extras din referat Cum descarc?

Despre sociologia literaturii
O cercetare de sociologie literara cuprinde nu atit o critica sau o exegeza a continutului operei, vazuta cumva in abstracto, ci raspunde la intrebari de felul ''cum este posibil ca un anumit autor sau grup de autori sa scrie/sa produca o opera intr-un anumit moment?" ; "cum conteaza aspectele de viata literara (culturala, artistica), mediul de formare si cel in care este prezent un autor (numit 'actor' al unui cimp cultural)?"
Sociologia literaturii studiaza raporturile dintre literatura si societate conform unei tripartitii stabilite de Robert Escarpit: scriitor - carte - cititor . Altfel spus, sociologia literaturii studiaza pe autor in toate ipostazele lui, studiaza opera in functia ei sociala si cititorul ca tinta a actiunii autorului.
Comunicarea dintre autor si cititor se face prin intermediul operei literare, cu ajutorul lecturii; lectura este comunicare de la autor la cititor, ea reprezentand, simultan si succesiv, toate elementele comunicarii deoarece lectura este comunicatul, comunicantul, comunicarea, si ea da nastere unui informat: cititorul, care, la randul sau, este cel care creeaza lectura. 
Pusa in termeni comunicationali, relatia autor-carte-cititor, poate fi vazuta ca transmiterea unui mesaj de la emitator (autorul), la un receptor (cititorul), prin intermediul unui canal (text tiparit). Aceasta afirmatie se preteaza foarte bine la ideea ca actul comunicarii e definit in structura lui de paradigma lui Lasswell: 
1.cine spune; 
2. ce spune; 
3. prin ce canal;
4. cui; 
5. cu ce efect. 
In acest context, lectura este continutul, ceea ce se comunica, gandirea autorului transmisa cititorului. Acest continut exista independent de cititor. Nu putem vorbi despre lectura decat atunci cand, si pentru autor si pentru cititor, exista un cod comun, coduri comune (semnele, limba, limbajul, cultura). Tocmai datorita acestor coduri comune exista intelegerea si participarea la unul si acelasi continut de gandire. Conform modelului comunicational, opera circula pe traseul autor-critic-public. Oricum, orice scriitor, in momentul in care scrie, are prezent in constiinta un public caruia, potential, i se va adresa, ii va transmite un mesaj. Referindu-se la problema comunicarii literare, J.P. Sartre afirma, pe buna dreptate, ca aparitia scrisului o implica si pe cea a lecturii. Aceasta reprezinta efortul conjugat al autorului si cititorului care va da nastere acelui obiect concret si imaginar care este creatia spiritului. Lectura este cea care involbureaza, imbogateste, recreeaza opera literara: ,,semnificatia pe care o da autorul textului este doar una din semnificatiile experimentale ale operei in ansamblul ei, opera care cuprinde si elemente de semnificatie postulate in mod inconstient (,,implicate"). 
Opera literara, ca realitate activa, receptata estetic reprezinta o contopire a intentiei autorului cu receptarea cititorului;" in consecinta, o interpretare axata pe autor este din capul locului exclusa".


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Literaturii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!