Sociologia Familiei

Extras din referat Cum descarc?

Subiectul 1. Familia de origine, familia de procreere, familia de rezidenta, familia de interactiune.
1.Familia de origine (familia de orienzate sau familia consanguina) desemneaza familia in care te nasti si cresti si este formata din mama, tata, frati si surori.
2. Familia de procreare (familia conjugala sau familia proprie) este stabilita prin casatorie si include sotul, sotia, fiii, fiicele; acest tip d e familie constituie baza sistemului de inrudire in orice societate.
Din perspectiva criteriului locuinta, se disting:
1.Familii de rezidenta (persoanele care locuiesc in aceeasi casa si desfasoara in comun activitati economico-gospodaresti; nu reuneste numai rudele ci si alte persoane care pot locui temporar in familie)
2. Familii de interactiune (grupul de persoane intre care exista, in primul rand, relatia de rudenie, dar si relatii de intr-ajutorare, vizite, petrecerea comuna a concediilor, schimburi de produse.
Sub 2. Forme de casatorie.
Principalele forme de casatorie:
1. Casatoria pe grupe este forma cea mai veche a familiei, dominanta in cadrul oranduirii gentilice sub forma familiei inrudite prin sange.
2. Poligamia este casatoria unui barbat cu mai multe femei:
o este influentata de factori economici (intretinerea mai multor femei):
o influenteaza prestigiul barbatului, pozitia lui materiala si sociala, stabilirea descendentei pe linie patriliniara;
o este determinata de traditii, deprinderi, fiind prezenta in anumite culturi in care factorul religios permite aceasta forma de casatorie.
3.Poliandria este casatoria unei femei cu mai multi barbati (este prezenta in societatile arhaice, cu deosebire in spatiul cultural asiatic).
4. Monogamia - unirea prin casatorie a unui barbat cu o singura femeie
- este considerata forma cea mai naturala si mai veche, cea mai corespunzatoare speciei umane si cea mai durabila din istoria formelor de familie.
Sub3 Concepte ( filiatia, rudenia, infierea-adoptia).
Infierea (adoptia) este actul prin care cineva devine parintele legal al unui copil care nu este propriul sau descendent natural.
Adoptia este cunoscuta inca din antichitate cand se realiza din motive religioase (asigurarea cultului stramosilor) sau politice (evitarea stingerii unei dinastii, familii sau unui trib).
In tarile anglofone reglementarile si practicile adoptiei au ca obiectiv promovaraea bunastarii copilului, constituind o parte a politicilor statale de ocrotire a copilului.
Rudenie este apropierea fiziologica sau spirituala socialmente recunoscuta intre indivizi umani:
Rudenia biologica: poate fi considerata consangvina (bazata pe legaturi de sange) sau afina (prin casatorie).
a) Rudenia spirituala este o relatie de tip conventional, dar poate reglementa atat raporturi sociale cat si raporturi biologice.
Ex.: nasia si fratia de cruce
Rudenia se prezinta sub doua forme:
a) in linie directa: sunt rude directe tatal, fiul, nepotul de fiu.
b) colaterala: fratii intre ei, verii primari intre ei
Filiatie - raportul de descendenta dintre un copil si parintii sai
a) Filiatie naturala: poate fi materna sau paterna; in functie de caracterul legal sau ilegitim al familiei, filiatia poate rezulta din casatorie sau din afara ei.
b) Filiatia juridica desemneaza primirea unui copil in familie, cu toate drepturile si obligatiile copiilor naturali.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Familiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!