Sociologia Deviantei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere pag.1
2. Despre devianta pag.1
3. Relativitatea deviantei pag.5
4. Despre normalitate pag.8
5. Despre ordinea sociala pag.8
6. Tendinte in socologia deviantei pag.10


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
De-a lungul timpului, sociologia deviantei si cea a criminalitatii si-au constituit o serie de interpretari si modele teoretice cu caracter modern, care alaturi de cele cu caracter traditional fac parte integranta din ansamblul teoretic al sociologiei "problemelor sociale".
2. Despre devianta
Omul pentru a deveni parte integrata a societatii are nevoie de-a lungul evolutiei sale de interactiunea a trei factori majori: ereditatea, mediul si educatia. Pornind de la o anumita baza ereditara,crescand intr-un anumit mediu si avand acces la actul educativ, omul devine o persoana cu un rol activ in societate sau poate deveni chiar un personaj, in functie de circumstante. Ceea ce este de retinut este faptul ca omul se supune(sau ar trebui sa se supuna)inca de la inceput regulilor sociale 
Pentru devianta, am putea primi o serie de exemple de comportamente pe care oamenii le considera imorale, daunatoare, ilegale sau bolnave. Raspunsurile pe care le-am putea primii la o asemenea intrebarea nu ar fi probabil mult diferite de cele obtinute de catre J. L. Simmons (1965) intr-un studiu realizat in 1965 in cadrul caruia a cerut unui numar de 180 de persoane sa enumere comportamentele sau tipurile de persoane pe care le considera deviante Raspunsurile oferite de acestia au cuprins peste 252 de actiuni si persoane deviante si au cuprins: homosexuali, prostituate, consumatori de droguri, beatnici, ucigasi, puritani, pacifisti, administratori, fete tinere machiate, preoti liberali etc.. Dintre acestea cele mai frecvente acte sau persoane au fost urmatoarele:
Tabelul 1. Comportamente sau tipuri de persoane deviante
Raspunsul Procentul de mentionari
Homosexualii 49
Dependentii de drog 47
Alcoolicii 46
Prostituatele 27
Ucigasii 22
Infractorii 18
Lesbienele 13
Delincventii juvenili 13
Beatnici 12
Bolnavii mintal 12
Perversii 12
Comunistii 10
Ateistii 10
Extremistii politici 10
Fenomenul de devianta sociala si in special cel manifestat sub forma infractionalitatii, constituie o problema sociala foarte complexa, rezultata din interactiunea unor cauze individuale si sociale si a unor conditii favorizante, a caror cunoastere si explicatie stiintifica stau la baza masurilor de politica penala si sociala, menite sa conduca la prevenirea si diminuarea manifestarilor antisociale, care cunosc o amploare fara precedent in lumea contemporana.
Reprezentand obiectul de studiu al mai multor discipline, din unghiuri de vedere diferite: criminologie, sociologie, drept penal, psihologie judiciara, medicina legala etc. fenomenul de devianta in general, cel de infractionalitate (delincventa) in special, prin complexitatea cauzelor si efectelor sale, impun coordonarea, coroborarea eforturilor acestor discipline, o abordare interdisciplinara.
Ca notiune larg utilizata in sociologia contemporana si fundamentand un intreg sistem teoretic si conceptual, care a dat nastere sociologiei, deviantei ca ramura aparte a cunoasterii sociologice, notiunea de devianta desemneaza in intelesul sau cel mai general, nonconformitatea cu normele sociale. O asemenea nonconformitate vizeaza atat actele de incalcare flagranta a legilor si regulilor de convietuire sociala sau actiunilor care tind sa le schimbe si sa le inlocuiasca cu altele, cat si tipurile de comportament care se abat de la conduita permisibila social, ,,medie" sau ,,normala".
In acest sens, o serie de autori considera devianta ca fiind alcatuita din acele comportamente care se abat de la, sau intra in conflict cu standardele acceptate social sau cultural in cadrul unui grup sau sistem social.
Nu exista societate in care aceste acte sau conduite sa nu se manifeste. Devianta, subliniaza G.A. si A.G. Theodorson, este un fenomen obisnuit in viata oricarei fiinte umane si este definita, intotdeauna, din punctul de vedere al unei structuri normative particulare. 
Reprezentand o proprietate a grupului, dar si un punct de referinta pentru diferitele situatii sociale, normele indica ceea ce este gresit, cinstit sau necinstit, stabilind, deci zona de permisivitate a actiunii si comportamentului.
Actionand ca instrumente de control, normele sociale stabilesc in ce masura un individ isi poate modifica comportamentul fara a risca sa fie calificat drept deviant. Ele reprezinta nu atat un punct sau o linie, ci o ,,zona" in cadrul careia sunt permise si limite de variatie, deoarece orice societate accepta, in cadrul ei, comportamente ,,variante" noi sau cel putin diferite de cele definite in mod institutional. Cand insa un individ manifesta un comportament care nu se incadreaza in limite institutional si socialmente acceptabile este calificat drept deviant. Devianta este, deci o abatere de la norme, o violare a acestora.
Ca deviere de la exigentele normative pe care orice societate le impune membrilor sai devianta reprezinta una dintre cele mai interesante si mai articulate domenii de studiu ale sociologiei contemporane. Durkheim afirma ca " nu se poate concepe sau imagina o societate de sfinti, un schit exemplar si perfect". De la o societate la alta, criteriile de evaluare a comportamentului deviant difera si de multe ori granita dintre ceea ce este normal si ceea ce este patologic este destul de fragila 
Acceptarea "normalitatii"este data in general de standardele culturale specifice societatii respective ( valori, norme, simboluri, traditie, cultura) sau de modele culturale specifice unui grup din cadrul aceleiasi societati.
Antropologii sustin ideea ca nu exista o societate (sau cultura) mai buna sau mai proasta decat alta, ci doar modele culturale si stiluri de viata diferite. Exista insa o singura constanta: faptul ca in toate tipurile de societati unii indivizi respecta norma sociala si altii o incalca. Practic, toate studiile care incearca sa explice fenomenul deviantei pornesc de la aceasta intrebare: de ce unii indivizi, spre deosebire de majoritate, aleg sa incalce norma?
Diversitatea extrem de mare a actelor considerate deviante arata ca din perspectiva publicului larg aproape orice tip de comportament poate fi considerat deviant. Intr-o incercare de clasificare a comportamentelor deviante realizata pe baza consultarii temelor abordate de sociologi, Maurice Cusson intr-un articol publicat in Tratatul de sociologie, editat sub coordonarea lui Raymond Boudon (Boudon, 1989) identifica sapte categorii de devianta:
o Infractiunile si delictele;
o Sinuciderea;
o Consumul de droguri;
o Transgresiunile sexuale;
o Deviantele religioase;
o Bolile mentale;
o Handicapurile fizice


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Deviantei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!