Societatea cu raspundere limitata

Extras din referat Cum descarc?

Societatea cu raspundere lmitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala. Aceasta forma de societate s-a ivit din nevoia de a satisface anumite cerinte ale activitatii comerciale.
Societatea cu raspundere limitata poate fi definita ca o societate consituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.
Constituirea societatii cu raspundere limitata 
Portivit art. 32 din Legea nr.31/1990 la baza constituirii societatii se afla contractul de societate si statutul societatii, care se incheie in forma autentica. In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, actul constitutiv il reprezinta statutul societatii. Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege.
Asociatii 
La constituirea societatii cu raspundere limitata pot participa persoane fizice si persoane juridice. Numarul asociatilor este lasat la aprecierea persoanelor interesate sa constituie societatea.
Pentru a asigura caracterul intuitu persoane al societatii, legea limiteaza numarul asociatilor la cel mult 50 de asociati.
Capitalul social
Contractul de societate trebuie sa prevada capitalul social subscris si varsat.
In privinta varsarii capitalului social exista puncte de vedere diferite. Din dispozitiile legii rezulta ca asociatii se pot intelege, in sensul varsarii unei parti din capitalul social la constituirea societatii, iar restul sa fie varsat ulterior, la termenele cuvenite.
Aporturile societatii
In contractul de societate trebuie sa se prevada aportul fiecarui asociat, in numerar sau alte bunuri. In legatura cu bunrile care constituie aport in natura, in contractul de societate trebuie sa se arate valoarea lor, precum si modul de evaluare.
Partile sociale 
Capitalul social se divide in fractiuni denumite parti sociale. Ele au o valoare nominala egala, care nu poate fi mai mica de 5.000 lei.
In contractul de societate trebuie sa se arate numarul partilor sociale si repartizarea lor intre asociati.
Drepturile asociatilor asupra partilor sociale sunt constatate prin certificatul eliberat, la cerere, de catre administratorii societatii.
Statutul societatii
Statutul societatii cu raspundere limitata se incheie in forma autentica statutul este menit sa intregeasca contractul de societate, pentru a asigura cadrul juridic al constiturii societatii.
Formalitatile necesare constituirii societatii
Formalitatile necesare constituirii societatii cu raspundere limitata sunt: intocmirea actelor constitutive; autorizarea functionarii societatii de catre instanta judecatoreasca; publicitatea prin Monitorul Oficial, inmatricularea societatii in registrul comertului si inscrierea fiscala a societatii
Functionarea societatii cu raspundere limitata 
Adunarea asociatilor
Adunarea asociatilor este organul de deliberare si decizie al societati cu raspundere limitata. Ea exprima vointa sociala si, in consecinta , decide in toate problemele esentiale ale activitatii societatii.
Convocarea adunarii asociatilor
Adunarea asociatilor se convoaca la sediul societatii


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea cu raspundere limitata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!