Socializarea primară în familie

Extras din referat Cum descarc?

Din perspectiva sociologica, familia este institutia fundamentala in toate societatile. Familia este un gup social relativ permanent de indivizi legati intre ei prin origine, familie sau adoptie. 
In societatea romaneasca suntem familiarizati cu anumite versiuni ale familiei: familia nucleu si familia extinsa.
Filozoful John Locke sustine ca fiinta umana se naste "tabula rasa", fara nici o capacitate de intelegere si cunoastere. El afirma ca oamenii au putine limite biologice impuse, iar comportamentul si abiline, calitatile sunt rezultatul invatarii din cadrul procesului de socializare. Fara a diminua importanta ereditatii, trebuie precizat ca in viata noastra si, mai ales in primii ani de viata, contactul cu ceilalti membri ai societatii este vital. 
Cand vorbim despre cei 7 ani de acasa ne gandim la educatia pe care copilul oprimeste de la parinti, la formarea personalitatii si comportamentului copilului panamerge la scoala. Cand spunem ca un copil are cei 7 ani de acasa ne gandim la uncopil bine crescut, care stie sa salute, sa spuna multumesc, te rog, care se comportacuviincios cu cei de varsta lui si cu adultii.Educatia, bunele maniere, regulile morale sunt cheia catre adaptarea copilului insocietate. Un copil manierat se va descurca mult mai bine in relatiile cu cei din jur decat unul caruia ii lipsesc cei 7 ani de acasa."Dar educatia primita in cei 7 de acasa depinde de cativa factori: relatia afectiva dintre copil si parinti, specificul de dezvoltare a copilului, valorile pe care se bazeazafamilia si pe care le transmite copilului.
De la 3 la 5 ani, copilul incepe sa fie capabil sa imparta jucariile, isi dezvolta simtulbinelui si al raului, este constient cand face un lucru bun sau un lucru rau, observareactiile parintilor in fata comportamentului sau ("ma ignora sau imi acorda atentie"),apreciaza recompensele, dar constientizeaza si semnificatia pedepsei.De asemenea, acum este momentul pentru a-l invata bunele maniere: ce se cuvinesi ce nu la masa, intr-o vizita, in parc, la gradinita. A-l invata bunele maniere este insa un proces de durata, care va prinde contur in fiecare zi, iar cele mai bune ocaziipentru a indruma copilul in directia corecta sunt intamplarile curente din spatiulfamilial. Masa alaturi de membrii familiei, mersul la cumparaturi, vizitele la bunicisunt tot atatea momente in care copilul este obisnuit cu bunele maniere. Intre 5 si 7 ani, copilul devine tot mai independent. El merge la gradinita, sta cu bona sau cu bunica si, pentru ca nu va mai fi tot timpul alaturi de parinti, este necesar sa iidezvoltati mai mult capacitatea de comunicare cu cei din jur - copii si adulti. Acum ar trebui sa poata purta o conversatie cu adultii, sa isi argumenteze punctul de vedere in discutiile cu copiii de aceeasi varsta, sa intervina in discutiile din familie, sa vorbeasca la telefon. Incurajati-l sa se exprime, lasati-l sa termine ce are de spus sinu ii faceti observatii in public. Replicile de genul "taci din gura, ca esti mic si nu ai dreptul sa vorbesti" sau prelegerile tinute in public nu fac decat sa umileasca si sainhibe copilul.
Interactiunea sociala din aceasta perioada de viata este esentiala pentru dezvoltarea normala din punct de vedere biologic, psihic si social. Fara socializare, disponibilitatea omului de a folosi si crea semne si simboluri ramane nerealizata. Capacitatea omului de a invata este direct legata de capacitatea lui pentru limbaj. In calitatea sa de vehicul pentru cunostinte si atitudini, limbajul este factorul cheie in crearea societatii umane. El face posibila depasirea granitelor limitate ale biologicului pur, comunicarea ideilor, interactiunea simbolica de care depinde societatea umana. Acest punct de vedere este puternic sustinut de studii efectuate asupra copiilor lipsiti de contactul uman. Contactele umane si afectiunea au rol deosebit in invatarea comportamentului uman. Lipsa acestora face ca un copil sa nu poata invata elementele rudimentare ale comportamentului uman, dezvoltarea sa fiind incetinita pentru totdeauna.
Familia este principalul agent al socializarii. Ea este intermediarul intre societatea globala si copil, locul in care se modeleaza principalele componente ale personalitatii. Desi familiile realizeaza functii socializatoare comune, in realitate numeroase diferente in modul in care fiecare familie isi socializeaza copiii. Aceste deosebiri sunt date de tipul de societate (traditionala sau moderna), de categoriile socio-profesionale ale parintilor, de rezidenta etc. Familia este cea care ne ofera o pozitie in societate, determina atribuirea de statusuri precum rasa si etnia si influenteaza alte statusuri precum religia si clasa sociala. Calitatea educatiei primite in familie - acei ,, sapte ani de acasa"- depinde indeosebi de nivelul educatiei al parintilor si al celorlalti membri ai familiei ce vin in contact cu copilul, in special sub aspect moral, comportamental. Atunci cand copilul aude ca se injura, va injura si el, daca vede ca se fura, va fura si el, daca vede ca se minte, va minti si el; daca cei din jur se poarta respectuos, tot asa va face si el. Pana la trei ani copilul invata ,, ce este bine" si ,,ce este rau", dar aceasta o face in mare parte prin imitatie (reproduce comportamente ale adultului ). De foarte multe ori la aceasta varsta pot aparea manifestari de incapatanare si protest, adultul prin tactul lui poate influenta conduita copilului. Mai tarziu, in perioada prescolara ( 3-6 ani ), evolutia fiintei umane, prin multiplicarea relatiilor ei cu adultii, necesita modelarea personalitatii. La aceasta varsta copilul este mai impulsiv, capabil de emotii si sentimente, deseori isi manifesta dorinta in contradictie cu posibilitatile sale si cu cerintele adultilor. Nu trebuie uitat ca acum copiii isi pot insusi notiunile de adevar, dreptate, dragoste de neam, dragoste de aproape, credinta, increderea in sine, etc. In familie invatam sa fim umani. In socializarea realizata la nivelul familiei, imitatia are un rol important, mai ales in primii ani de viata cand este dominanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Socializarea Primara in Familie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!