Socializarea - Factor Important in Formarea Individului

Extras din referat Cum descarc?

Sociologia este stiinta sociala ce studiaza regulile sociale si procesele care leaga si separa oamenii, nu numai ca indivizi, dar si ca membrii ai asociatiilor, grupurilor si institutiilor. Termenul este un neologism inventat de Auguste Comte.Sociologia este studiul vietii sociale umane, a grupurilor si societatilor. Este un demers indraznet si de mare responsabilitate intrucat subiectul ei este rezultatul propiului nostru comportament ca fiinte sociale. Sociologia poate fi definita ca fiind studiul sistematic al societatilor umane, punand accent in special pe sistemele moderne industrializate.A invata sa gandim in termeni sociologici inseamna a cultiva imaginatia. Munca sociologica depinde de ceea ce autorul american C.Wright Mills numea "imaginatia sociologica" 
Structura sociala se refera la faptul ca ansamblul social al vietii noastre, nu consta doar in insusiri intamplatoare, de evenimente sau actiuni; ele sunt structurate in moduri distincte. Se face o distinctie intre scopul comportamentului - ceea ce intentionam sa facem, sa se intample si consecintele neintentionate. Uneori actiunile intreprinse cu un anumit scop au consecinte care, de fapt impiedica indeplinirea acelui scop. Sarcina sociologiei e de a studia echilibrul rezultat dintre reproducerea sociala si transformarea sociala la schimbarile prin care trece aceasta. Fundalul pe care si-au facut aparitia originile sociologiei il reprezinta seria de schimbari radicale produse de Revolutia Franceza in 1879 si Revolutia Industriala in Europa. Factorul cheie a fost folosirea stiintei in locul religiei. 
Printre fondatorii clasici ai sociologiei se disting 6 personalitati: Auguste Comte, Karl Marx, Emile Durkheim, Ferdinand Tonnies, Vilfredo Pareto si Max Weber. Cel care a dat numele
sociologiei si care este unanim recunoscut ca parinte si fondator al sociologiei ca stiinta este Auguste Comte (1798-1857). El sustine ca exista un fenomen social asa cum exista si unul fizic, numind "fizica sociala", sociologie. In conceptia sa, "grupurile au o viata, o evolutie si o disolutie". Ele pot fi privite din punct de vedere static: prin analiza structurii lor, a organelor care o compun.
Sociologul roman Mihai Ralea evidentiaza inconvenientul sociologiei comtiene, faptul ca fenomenul social este gandit ca fiind acelasi pretutindeni. ,,Societatea la care se gandeste Comte este umanitatea, una si aceeasi in toate partile, un fel de grup abstract matematic. Sfortarile sociologiei de mai tarziu vor fi sa arate ca exista o multime de tipuri de societati (...). Sociologia trebuie sa le observe, sa le studieze, sa le clasifice" .
K. Marx (1818-1883) a incercat si el sa explice schimbarile care aveau loc in timpul Revolutiei Franceze in societate. S-a concentrat asupra legaturii dintre problemele economice si institutiile sociale. Schimbarile erau legate de dezvoltarea capitalismului.
Emile Durkheim (1858-1917) autor francez. Dupa parerea lui, sociologia, pentru a deveni stiinta trebuia sa studieze starea economiei si influenta religiei. Primul sau principiu a fost ca Sociologia ,,studiaza faptele sociale ca niste lucruri". Credea ca tot ceea ce sustine o societate sunt valorile si obiceiurile impartasite de membrii ei. Diviziunea muncii inlocuieste treptat religia. S-a ocupat de analiza suicidului. Desi se pot aduce obiectii studiului lui Durkheim, acesta ramane o lucrare clasica a carei relevanta pentru sociologie ramane si azi.
Max Weber (1864-1920) a studiat religiile din China, India si Orientul Apropiat, comparand sistemele religioase. Weber conchidea ca anumite aspecte ale crestinitatii au influentat puternic afirmarea capitalismului si considera ca e unul din factorii care a determinat schimbarea societatii. Pentru el, birocratia e un mod de organizare a masei de oameni.
Michael Foucault si Jurgen Habermas: fondatorii sociologiei clasice si cei mai importanti ganditori sociologi contemporani. M. Foucault se referea prin opera sa la studiile sale despre birocratie, dezvoltarea inchisorilor, spitalelor, scolilor si altor organisme cu larga raspandire. Dupa Foucault sexualitatea nu a existat dintotdeauna, ci a fost creata in procesul dezvoltarii sociale. Herbermas, influentat de Marx si Weber, crede ca in societatile capitaliste, schimbarea este permanent prezenta si revine la conceptul de Anomie al lui Durkheim, dar in maniera noua si originala.
Din punct de vedere etimologic, termenul de sociologie vine din latinescul socius (tovaras, asociat) si grececul logos (stiinte, teorie) si a fost menit sa inlocuiasca termenul de "fizica sociala", utilizat de Saint-Simon (magistrul lui A. Comte)
In urma realizarii unei anchete sociologice de catre A. Inkels(sociolog american), ce s-a bucurat de un mare succes din partea specialistilor, s-a concretizat o asa zisa << tabla de materii >> a sociologiei, din care se evidentiaza, ca si proces social fundamental, socializarea.
Una din calitatile fundamentale ale omului este aceea de fiinta sociala, de fiinta grupala. In afara societatii, omul este pus in fata unei alternative tragice : sa piara sau sa se dezumanizeze. "Calitatea omului de a fi fiinta sociala si proprietatea societatii de a se constitui ca forma a inter-existentei oamenilor" pot fi cuprinse intr-un singur termen si anume, acela de socialitate. Socialitatea este considerata a fi premisa constitutiva a societatii si ea se distinge de sociabilitate, care desemneaza "capacitatea (abilitatea) unui om sau a unui grup de oameni de a se integra in societate".
Socialitatea este strans legata de socializare. Omul nu se naste ci devine fiinta sociala. Cu alte cuvinte, ajungem la socialitate, prin socializare. Aceasta de pe urma reprezinta procesul prin care organismul biologic "Homo sapiens" se transforma intr-o fiinta sociala, intr-un membru efectiv al societatii. Socializarea este procesul psiho-social de transmitere-asimilare a atitudinilor, valorilor, normelor, conceptiilor, modelelor de comportament specifice unui grup in vederea formarii, adaptarii si integrarii sociale. B. Bernstein considera ca "efectul socializarii este sa-i faca pe oameni siguri si previzibili", intrucat in cursul acestui indelungat proces "individul devine constient, prin intermediul diferitelor coduri pe care este chemat sa le indeplineasca, de diferitele principii care actioneaza in societate".
In opinia lui, socializarea este procesul prin care individul dobandeste o anumita identitate culturala si in raport cu care reactioneaza, nu ramane inert, pasiv.
Evidentiind functiile principale ale socializarii ( de "normalizare" a vietii sociale, de asigurare a continuitatii si coeziunii grupurilor sociale, de asigurare a stabilitatii si functionalitatii structurilor sociale), J.L. Child defineste socializarea ca acel proces prin care individul este orientat in a-si dezvolta comportamentul sau actual in concordanta cu standardele grupului din care face parte".
Concomitent cu procesul socializarii are loc si cel al personalizarii. In procesul de asimilare a valorilor, normelor, regulilor, atitudinilor, acceptate social, individul isi exerseaza si dezvolta totodata gandirea, imaginatia, capacitatea creatoare (L. Broom, Ph. Selznick, Malrieu etc.).
Sustinatorii acestui punct de vedere definesc socializarea ca un proces de "maturizare", de dezvoltare progresiva care "permite identificarea individului cu ceilalti membrii ai societatii din care face parte, discernamantul fata de mesajele primite si capacitatea de personalizare, adica afirmarea individului ca persoana unica".


Fisiere in arhiva (1):

  • Socializarea - Factor Important in Formarea Individului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!