Socializarea - deziderat major al educației juvenile

Extras din referat Cum descarc?

a. Caracteristicile socializarii 

Considerand ca socializarea este un proces de insusire de la cele mai timpurii varste a normelor, valorilor si regulilor de conduita concordante cu modelul etico-normativ al societatii, aceasta presupune dobandirea unor abilitati prin:
- capacitatea de a exercita in mod adecvat rolurile sociale, orientandu-se dupa reguli si norme specifice;
- participarea la scopurile si idealurile societatii, in cunostinta de cauza (nivel de intelegere);
- dobandirea unor capacitati corecte de discernamant pentru a realiza distinctia dintre conduite permise si prohibite, intre mijloace legitime si ilegitime, intre scopuri dizerabile si indizerabile, din punct de vedere social:

Pentru a dovedi eficacitatea procesului de socializare trebuie favorizata creativitatea in sensul formarii capacitatii tanarului de a se autoeduca, de a constientiza semnificatia propriei constiinte morale, de a discerne, treptat, singuri, ceea ce este rau de ceea ce este bine in atitudinile morale. Pornind de la cresterea capacitatii tanarului de a discerne asupra propriului comportament si de a face predictibile reactiile celorlalti fata de comportametul sau pe linia procesului de socializare, rezultanta eficienta este configurarea personalitatii sale. In cadrul constituirii personalitatii sociale, motivatiile interne se impletesc armonios cu cerintele normative ale mediului social.
Socializarea insa nu presupune un proces de conformare mecanica si de adaptare unilaterala a tanarului la actiunile educative ci si o relatie activa, creativa, in concordanta cu modurile de gandire si simtire specifice societatii.
Un tanar este socializat atunci cand invata sa se poarte in mod creativ, in concordanta cu modurile de gandire si simtire ale societatii. Formarea unui tip de educatie flexibila si creativa in procesul de socializare trebuie sa figureze ca un deziderat major in formarea personalitatii tinerilor.
O serie de abordari ale conceptului de socializare cramponate in metodologii functionaliste situeaza conformitatea in procesul socializarii la un nivel absolutist de supunere obedienta, ancorand aceasta dimensiune a socializarii intr-un camp al prejudecatilor si ambiguitatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Socializarea - Deziderat Major al Educatiei Juvenile.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!