Socializarea Copilului in Familie

Extras din referat Cum descarc?

Socializarea copilului in familie
Socializarea constituie procesul de continua transformare a individului ,,din fiinta biologica intr-un subiect al unei culturi specifice" (Bernstein). Desi aptitudinea de socializare este o caracteristica esentiala a naturii umane, la nastere, facultatile intelectuale, afective, de relationare, actionale exista numai in stadiu de virtualitate; pentru a se dezvolta, ele necesita un context social capabil sa ofere copilului situatii multiple de comunicare sociala si afectiva.
Prin socializare se transmit si se structureaza:
- modalitatile de comunicare: sisteme de coduri lingvistice, simbolice, expresive (non-verbale);
- modele sociale de comportament pe baza unor norme functionale considerate ca valori intr-o anumita cultura;
- seturi instrumentale (modalitati de cunoastere, de invatare etc.);
- posibilitati de relationare interpersonale ca si forme de comportament caracteristice vietii de grup;
- modelarea motivational-afectiva a individului.
Mecanismele socializarii: adoptarea succesiva de status-uri si roluri sociale (prescolar, scolar, adolescent etc.), invatarea sociala, invatarea institutionalizata, jocul, imitatia, identificarea etc.
Socializarea incepe in copilarie, se continua intr-o forma marcata pana in stadiul de adult si mai putin dupa (socializarea continua). Finalitatea sa este reprezentata de adaptarea si integrarea in societate si in lumea valorilor.
Conditii ale socializarii copilului in familie
Reusita / nereusita socializarii prin intermediul grupului familial sunt conditionate de:
Climatul afectiv: atunci cand acesta este echilibrat, caracterizat de un nivel inalt de satisfactie obtinut in relatiile cu ceilalti parteneri ai actului intepersonal, el constituie o premisa importanta a maturizarii intelectual-afective a copilului. Dezechilibrele emotionale, tensiunea, violenta, conflictualitatea vor fi de incriminat in primul rand atunci cand avem de-a face cu diferite forme de tulburari de comportament, dar si cu retardari intelectuale, care adesea nu sunt conditionate atat genetic cat social.
Simetria / asimetria familiei: in familie, relatiile de rol ale parintilor trebuie sa fie simetrice si complementare; ele sunt reglate de exigente socio-culturale de care nu se poate face abstractie. Absenta unuia dintre parinti este nefavorabila maturizarii, fie datorita faptului ca un singur parinte este nevoit sa-si asume sarcini cu valente contradictorii (afective si autoritare), fie datorita distorsiunilor ce pot interveni in comunicarea adultului cu copilul (afectiune excesiva, de exemplu).
Atitudine de acceptare / neacceptare a parintilor fata de copil. De multe ori neconstientizata, neacceptarea se poate manifesta in forme disimulate, de tipul comportamentelor autoritare, motivate in plan constient prin grija pentru copil, sau al unor comportamente aparent acceptante, cu ar fi supraprotectia.
Numarul de copii si locul in familie: copilul unic are multe sanse sa creeze o situatie problematica deoarece el va focaliza afectivitatea adultilor care vor avea tendinta sa-l supraprotejeze. Familiile cu doi sau trei copii favorizeaza maturizarea afectiva, realismul in relatiile interpersonale si capacitatile adaptative.
Compozitia fratriei: diversificarea pe sexe in cadrul grupului fratern mixt este de natura sa atenueze rivalitatile in timp ce omogenitatea va accentua opozitia si confruntarea.
Modelele culturale ale familiei: copilul este de la inceput ,,prizonier" al unui anumit mediu cultural. De aceea, succesul sau esecul sau sunt, intr-o oarecare masura, predeterminate de ceea ce i se ofera de timpuriu.
Stilul educativ practicat in familie: comportamentul autoritar (paternalist), exagerat permisiv (de tip matern) ca si comportamentul indiferent constituie factori importanti de predictie a esecului in dezvoltarea sociala a copilului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Socializarea Copilului in Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!