Situația Copiilor și a Tinerilor în Republica Moldova

Cuprins referat

1. Organigrama Institutului de Instruire in Dezvoltare 
,,MILENIUM" 3
2. Eseu ,,Situatia copiilor si a tinerilor
in Republica Moldova in anul 2012" 4


Extras din referat

Eseu
Situatia copiilor si a tinerilor 
in Republica Moldova
in anul 2012
In Republica Moldova circa 38 % din populatie o constituie copiii si tinerii cu virsta cuprinsa intre 0-18/24 ani. Chiar daca in ultimii ani au fost lansate reforme importante in sectorul public cu scopul de a accelera cresterea economica, de a fortifica serviciile de stat si de a promova drepturile sociale, situatia copiilor si tinerilor a ramas aproape neschimbata. Oportunitatile si potentialul unui numar semnificativ de copii si tineri din Moldova mai sunt compromise de conditii si deprinderi comportamentale care le submineaza bunastarea fizica, intelectuala, emotionala, sociala. Efectele acestui fenomen pot fi observate in societate prin existenta unui grup mare de copii/tineri exclusi sau marginalizati din cauza saraciei sau a somajului, cu probleme de sanatate, care consuma substante, sunt supusi abuzului si violentei sau adopta comportamente agresive, traficati sau marcati de efectele migratiei, tineri in conflict cu legea. Copiii/tinerii se confrunta cu dificultati de a-si valorifica la maxim potentialul de dezvoltare (fizic, socio-emotional, intelectual), oportunitati limitate de a-si continua studiile. In acelasi timp, transformarile care au loc solicita tinerilor sa se perfectioneze continuu din punct de vedere profesional pentru a putea concura pe piata muncii, sa cunoasca noile tehnologii informationale si de comunicare, sa faca fata unor noi riscuri pentru sanatatea si dezvoltarea lor, sa ia decizii informate privind diversele aspecte ale vietii, aparindu-si, concomitent, autonomia personala, pe care o pretuiesc mult.
Vulnerabilitatea copiilor/tinerilor este cauzata, in principal, de:
- saracie;
- investitii reduse in sectorul social;
- acces restrins la servicii calitative de educatie, sanatate, odihna, petrecerea
interesanta si utila a timpului liber;
- acces limitat la informatie in probleme ce le afecteaza viata, sanatatea si bunastarea emotionala;
- lipsa unui mediu protector si sigur;
- posibilitati reduse pentru tineri de a se implica in procesul decizional la nivel personal, social si comunitar;
- insuficienta cunostintelor, abilitatilor si comportamentelor necesare la copii/tineri de a-si rezolva problemele cu care se confrunta etc.
Educatia copiilor
Educatia prescolara. In ultimii cinci ani situatia privind accesul copiilor la serviciile de educatie prescolara s-a imbunatatit considerabil, numarul unitatilor educationale a crescut cu 69 unitati, constituind catre finele anului 2012 - 1418 institutii. La 100 locuri in institutii prescolare revin 84 copii, cele mai solicitate fiind gradinitele din mediul urban, unde la 100 locuri revin 99 copii, iar in mediul rural respectiv 75 copii.
La finele anului 2012, in institutiile prescolare au fost cuprinsi 141,1 mii copii sau cu 17,2 mii persoane mai mult fata de anul 2008. Tendinta pozitiva este evidenta atit in mediul urban (cu 7,9 mii copii mai mult fata de anul 2008), cit si in mediul rural (respectiv, cu 9,3 mii copii). Astfel, tot mai multi copii sunt cuprinsi in invatamantul prescolar: rata bruta de cuprindere a copiilor in varsta de 3-6 ani in acest nivel de invatamant a crescut in perioada 2008-2012, de la 74,4% la 82,1%.
Figura 1. Rata bruta de cuprindere in invatamintul prescolar (3-6 ani), pe medii
Numarul elevilor din institutiile de invatamint primar si secundar general ramine a fi in scadere, fiind inregistrati 367,2 mii persoane la inceputul anului de studii 2012/13. In medie pe tara la 10 mii locuitori revin 1032 elevi fata de 1222 elevi in anul de studii 2008/09. Efectivele de elevi au scazut atat in mediul rural, cat si in mediul urban, respectiv cu 19,3% si 10,7% comparativ cu anul de studii 2008/09.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia Copiilor si a Tinerilor in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!