Sistemul Administrativ al Olandei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Organizarea statului

Olanda este o monarhie constitutionala ereditara, avand un sistem de guvernare parlamentar. Intre Olanda si Antilele daneze dar si inre Olanda si Aruba, exista legaturi constitutionale si se regasesc caracteristicile statelor federale. Acestea sunt reunite intr-un Regat, in care fiecare parte este predominant autonoma.

Seful statului este Monarhul, iar Constitutia recunoaste succesiunea regala. Cu toate ca Guvernul este format din Monarh si ministere, in termini constitutionali, Monarhul este inviolabil si ministrii sunt responsabili pentru activitatea Guvernului inclusiv de activitatea si comportamentul Monarhului. Aceasta implica faptul ca Monarhul nu poate sa exprime orice opinie care difera de cea a altor membri ai Guvernului, decat atunci cand o rezolutie este descoperita ca o greseala a Guvernului, situatie in are formularea altei variante devine absolut necesara.

Rolul politic al Monarhului este de a forma noul Cabinet potrivit unei proceduri specifice. Dupa demisia Cabinetului, Monarhul consulta opinia vice-presedintelui Consiliului de Stat si a sefilor principalelor partide politice reprezentate in Parlament, pentru ocuparea functiei de Presedinte a celor doua Camere ale Parlamentului.

In legatura cu aceasta Monarhul numeste un "formateur" care are competenta de a forma Cabinetul care trebuie sa obtina sustinerea cele de a doua Camere a Parlamentului. Uneori Monarhul numeste si un "informateur", care desfasoara activitatile premergatoare necesare "formateur-ului" pentru a-si realiza cu success misiunea primita de la Monarh.

Monarhul dispune de un Cabinet al Reginei care are doar functii, de procedura si de supervizare.

Sistemul administrativ

Olanda, ca stat democratic recunoaste separarea puterilor in stat si impartirea autoritatii dupa cele trei ramuri:

1. autoritatea juridica

2. autoritatea legislativa

3. autoritatea executiva

1. Autoritatea judecatoreasca

Olanda nu are o Curte Administrativa Suprema si nici o Curte Constitutionala. De asemenea nu exista jurisdictie desfasurata prin jurii. Asistenta juridica este asigurata de judecatori profesionisti care au absolvit studii superioare a universitatile daneze si sunt numiti de Guvern pe viata (pana la varsta e 70 de ani).

Judecatorii civili si penali sunt dispusi pe o ierarhie care contine

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Administrativ al Olandei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 450 cuvinte
Nr caractere:
8 985 caractere
Marime:
15.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
administratie, putere judecatoreasca
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!