Sistemul Administrativ al Olandei

Extras din referat Cum descarc?

Organizarea statului
Olanda este o monarhie constitutionala ereditara, avand un sistem de guvernare parlamentar. Intre Olanda si Antilele daneze dar si inre Olanda si Aruba, exista legaturi constitutionale si se regasesc caracteristicile statelor federale. Acestea sunt reunite intr-un Regat, in care fiecare parte este predominant autonoma. 
Seful statului este Monarhul, iar Constitutia recunoaste succesiunea regala. Cu toate ca Guvernul este format din Monarh si ministere, in termini constitutionali, Monarhul este inviolabil si ministrii sunt responsabili pentru activitatea Guvernului inclusiv de activitatea si comportamentul Monarhului. Aceasta implica faptul ca Monarhul nu poate sa exprime orice opinie care difera de cea a altor membri ai Guvernului, decat atunci cand o rezolutie este descoperita ca o greseala a Guvernului, situatie in are formularea altei variante devine absolut necesara.
Rolul politic al Monarhului este de a forma noul Cabinet potrivit unei proceduri specifice. Dupa demisia Cabinetului, Monarhul consulta opinia vice-presedintelui Consiliului de Stat si a sefilor principalelor partide politice reprezentate in Parlament, pentru ocuparea functiei de Presedinte a celor doua Camere ale Parlamentului.
In legatura cu aceasta Monarhul numeste un "formateur" care are competenta de a forma Cabinetul care trebuie sa obtina sustinerea cele de a doua Camere a Parlamentului. Uneori Monarhul numeste si un "informateur", care desfasoara activitatile premergatoare necesare "formateur-ului" pentru a-si realiza cu success misiunea primita de la Monarh.
Monarhul dispune de un Cabinet al Reginei care are doar functii, de procedura si de supervizare.
Sistemul administrativ
Olanda, ca stat democratic recunoaste separarea puterilor in stat si impartirea autoritatii dupa cele trei ramuri: 
1. autoritatea juridica
2. autoritatea legislativa
3. autoritatea executiva
1. Autoritatea judecatoreasca 
Olanda nu are o Curte Administrativa Suprema si nici o Curte Constitutionala. De asemenea nu exista jurisdictie desfasurata prin jurii. Asistenta juridica este asigurata de judecatori profesionisti care au absolvit studii superioare a universitatile daneze si sunt numiti de Guvern pe viata (pana la varsta e 70 de ani).
Judecatorii civili si penali sunt dispusi pe o ierarhie care contine


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Administrativ al Olandei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!