Servicii si Prestatii Sociale

Extras din referat Cum descarc?

Beneficiile sociale reprezinta o forma de suplimentare sau substituire a veniturilor primare individuale, i.e. venituri obtinute din munca si/ sau proprietati, in vederea asigurarii tuturor cetatenilor unei tari a unui minim social acceptabil de trai. Pentru individ, beneficiile sociale pot lua fie forma unor transferuri monetare sau in natura (bunuri), fie se pot constitui ca gratuitati, subventii sau credite preferentiale. Sistemul de beneficii si servicii sociale, constituie, impreuna cu sistemul de taxe si impozite, principala parghie cu care opereaza statul in domeniul protectiei sociale, i.e. politicilor sociale. 
Termenul de 'transfer social', sau de 'beneficiu de protectie sociala' este adesea utilizat in literatura de specialitate, in special in cea de factura economica (e.g. in economia bunastarii, in teoriile alegerii sociale), ca echivalent cu cel de beneficiu social, pentru a evita orice confuzie terminologica. In literatura economica, termenul de beneficiu social are o conotatie diferita: el desemneaza 'totalitatea beneficiilor obtinute de pe urma unei activitati. Acestea nu includ numai beneficiile directe obtinute de cel ce a initiat activitatea, dar si beneficiile externe ce se rasfrang asupra altor indivizi, care pot sau nu pot fi taxati pentru acestea" (J. Black, 1997, pg.433).
In cadrul administratiei publice romanesti a fost institutionalizat termenul echivalent de 'prestatie sociala', termen de provenienta franceza.
Unii autori includ in categoria beneficiilor sociale si serviciile sociale. Din punct de vedere functional ambele concepte fac parte din aceeasi familie. Nevoile de consum ale indivizilor pot fi satisfacute fie prin intermediul unor transferuri monetare / de bunuri, fie prin acordarea unor servicii sociale ca de exemplu, asistenta medicala, educatie, servicii personalizate de asistenta sociala etc. 
Beneficiile sociale - in sens restrans - acopera, in general, fie persoane ce depasesc varsta de pensionare sau incapabile de a se sustine din punct de vedere financiar singure - ca de exemplu persoanele bolnave, cu handicap sau cele care, din diferite motive, nu reusesc sa gaseasca un loc de munca -, fie   persoane considerate a face parte din categorii ce prezinta un risc ridicat de a ajunge in dificultati financiare (e.g. familii cu copii, familii monoparentale). Unele beneficii sociale se rasfrang si asupra persoanelor aflate in intretinerea beneficiarului, in special copiii. B.s. pot fi contributorii, i.e. beneficiile sunt conditionate de plata unei contributii din partea individului, sau noncontributorii. Primele sunt platite din fonduri sociale speciale iar cele din urma din taxele si impozitele generale. B.s. pot fi universaliste, respectiv categoriale, caz in care eligibilitatea este conferita in baza apartenentei la o anumita categorie sociale


Fisiere in arhiva (1):

  • Servicii si Prestatii Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!