Servicii în România pentru persoanele de vârsta a III-a

Extras din referat Cum descarc?

Intotdeauna si peste tot in lume, batranetea vine cu haine grele, cu boli ce nu te omoara dar nici nu te lasa sa traiesti linistit, cu dureri si neputinte fizice, ba chiar cu slabirea uzului ratiunii. In fata acestor ravagii, nici bogatia nu are mare putere sau, oricum, nu poate exercita decat o influenta trecatoare. Dar daca saracia apasa greu si mereu pe umerii batranilor, acestia isi duc din ce in ce mai intristati, mai apatici zilele, ajungand din lipsa de speranta sa-si doreasca sfarsitul sau, calcandu-si pe suflet si pe credinta, sa-si puna capat zilelor. Este cazul multor femei si barbati care au imbatranit pe campul muncii din Romania si acum primesc o pensie ce nu le asigura nici macar dreptul constitutional la o viata decenta. Statul, tot conform Constitutiei, trebuie sa-i ocroteasca, sa-i sprijine ca un adevarat stalp al batranetilor lor, mai ales pe cei care nu au pe nimeni in familie capabil sau voitor sa faca asta. Din pacate, din lipsa de resurse financiare, dar si din neglijenta, acest ajutor este mult prea mic pentru un atat de mare segment de populatie care ar avea nevoie de el.
Persoanele de varsta a treia reprezinta o categorie bolnava, stresata, lipsita de orice optiune. Batranii sunt alungati din familii, trimisi Dumnezeu stie unde. Proverbul "Cine nu are batrani sa-si cumpere" tinde sa devina o amintire a unor vremuri care, parca, nici nu au existat. Noi avem batrani, dar inca nu stim ce sa facem cu ei si mai sincer ar fi sa recunoastem ca cine nu are batrani, in curand, nu va mai avea nimic. 
Un rol essential in viata varstnicilor este reprezentat de comunitatea in care ei traiesc, de suportul formal si informal oferit de serviciile sociale si medicale specializate, familie, prieteni, etc.
Batranetea este, firesc, varsta la care se pune cel mai adesea problema ingrijirilor. Uneori, batranetea in sine este o boala. Nevoia de a asigura ingrijiri demne pentru aceasta categorie este absolut evidenta si va fi mai pregnanta in viitorul apropiat, atunci cand statisticienii estimeaza ca peste jumatate din populatia tarii va fi reprezentata de varstnici. Cat suntem de pregatiti sa facem fata valului de nevoi in ceea ce priveste aceste ingrijiri, inclusiv ingrijirile paleative, ale pacientului varstnic?
Populatia varstnica inregistreaza peste tot in lume o crestere constanta in diferite ritmuri, cu consecinte multiple: demografice, economice, sociale, medicale.
In ceea ce priveste Romania, persoanele varstnice de peste 60 de ani, reprezinta 18,3%
din totalul populatiei, iar proiectiile demografice pentru anul 2030 arata o proportie a acestora
de 22,3%.
Prin cresterea populatiei varstnice, apar unele consecinte nedorite. Din ansamblul populatiei varstnice, se pot reliefa unele grupe cu risc crescut: Persoanele foarte in varsta (80 - 90 de ani), varstnicii care traiesc singuri sau care nu au copii, batranii cu afectiuni sau handicapuri grave, cupluri in varsta, dintre care unul sau ambii sunt grav bolnavi, femeile in varsta, batranii care traiesc in institutii colective (camine de batrani, camine-spital) etc. Pentru protectia acestora s-a el aborat Carta drepturilor batranului.
Consecintelor demografice, li se adauga si consecinte socio-familiale: cresterea numarului familiilor avand copii putini sau fara copii, cresterea numarului batranilor fara copii, uneori dezinteres si lipsa de afectiune pentru batrani din partea familiei etc. De aici decurg sarcini grele, economice pentru societate.
Interesele si nevoile specifice acestui important segment de populatie au fost abordate, pana in prezent, cu accent principal asupra sistemului de pensii. O serie de aspecte esentiale nu au fost luate in considerare, cum ar fi faptul ca varsta inaintata este acompaniata de singuratate, izolare, precum si de riscul crescut de a prezenta boli, generatoare de dizabilitati, implicit de dependenta. Fara o asistenta sociala si medicala de lunga durata, oferita din partea specialistilor (asistenti sociali gerontologi, medici geriatri etc.) existenta insasi a persoanelor varstnice poate fi compromisa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Servicii in Romania pentru Persoanele de Varsta a III-a.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!