Selecția naturală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Selectia naturala este mecanismul fundamental al evolutiei speciilor de plante si de animale, constand in eliminarea (prin lupta pentru existenta), a indivizilor cu insusiri necorespunzatoare si pastrarea indivizilor cu insusiri avantajoase din punct de vedere biologic. Teoria selectiei naturale a fost elaborata de Charles Darwin. Conform acestei teorii, natura produce spontan variatii: - daunatoare, - indiferente, - avantajoase, iar varietatile se contureaza ca specii in curs de formare. Exista si fenomene evolutive care nu urmeaza mecanismul selectiei naturale. In populatiile mici se manifesta efectul Sewall Wright sau driftul genetic, supravietuirea urmand legile intamplarii.

Principiile selectiei

1. Animalele pot da nastere la mai multi urmasi;

2. Daca exista mai multi urmasi ai unui animal, atunci intre acestia se va ivi o lupta pentru resurse si supravietuire;

3. Intre membrii unei specii pot exista trasaturi distincte (variatii),

4. Indivizii cu o trasatura/variatie pot sa se adapteze mai bine sau mai rau la conditiile unui mediu in functie de trasatura data.

Istoria ideii

Teoriile evolutioniste au aparut cu mult inaintea lui Darwin si Lamarck. Lamark initial propusese un mecanism evolutiv, in care caracteristicile dobandite de un individ in timpul vietii sunt mostenite de urmasii acestuia. Aceasta conceptie, ce sustinea ereditatea caracterelor, se numea lamarckism. Drept exemplu, Lamarck a emis un exemplu, in care spunea ca gatul lung al girafei a rezultat in urma faptului ca generatii de girafe au incercat sa se intinda dupa frunze, iar treptat gatul le-a crescut. In 1842, Darwin emite principiile selectiei naturale, ca cauza a evolutiei.

Mecanismul evolutiei animalelor, desi inteles de putini oameni, este de fapt foarte simplu si logic. Teoria evolutiei defineste evolutia in mod exact ca schimbarea caracteristicilor genetice ale unei populatii in timp. Pentru schimbari radicale care duc la aparitia de noi specii (macroevoutie) este nevie de milioane de ani; schimbari mai putin radicale au fost observate insa (microevolutie). Un fluture ce traieste in Anglia avea doua varietati: deschisa la culoare si inchisa la culoare. Cei din urma reprezetau 2% din totalul populatiei in 1848. In 1898 insa, ei reprzentau 95% din populatia din zonele industriale. Aceasta este un exemplu de evolutie (schimbare in caracteristici genetice) datorata selectiei naturale: poluarea industriala duce la innegrirea pomilor si suprafetelor pe care se aseaza fluturii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Selectia Naturala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 836 cuvinte
Nr caractere:
10 188 caractere
Marime:
12.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
evolutie, oameni
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Iures Margarita
Sus!