Sărăcia - concepte la nivel mondial

Extras din referat

Saracia-concepte la nivel mondial
Definirea saraciei in Romania
Tipuri de saracie
1. Saracia relativa
2. Saracia absoluta
3. Saracia extrema
4. Saracie structurala
5. Saracia distributionala
6. Saracie subiectiva
7. Saracie de lunga durata
8. Saracia sociala
9. Saracia severa.....
10. Saracia consensuala
11. Saracia comunitara 
II. Metode de masurare a saraciei
Saracia-concepte la nivel mondial
Seebohm Rowntree contureaza in 1901 definirea saraciei, desi acesta facea trimitere doar la "insuficienta veniturilor pentru a obtine necesarul minim de mentinere a randamentului fizic", iar conceptul de subzistenta ca fiind "starea in care o familie obtine (cel putin) veniturile minime necesare pentru ca membrii ei sa-si mentina sanatatea si eficienta fizica" Marian Preda in Dict PS-Luana Pop
B.Abel Smith si P. Townsend au avut in vedere, inca din 1965, masurarea saraciei cu ajutorul volumului cheltuielilor totale ale unei familii. Acesta din urma vorbeste mai tarziu, respectiv in 1979 de faptul ca saracii au resurse atat de joase fata de cele de care dispune individul mediu sau familia medie, incat ei sunt exclusi de la modelele, obiceiurile si activitatile vietii obisnuite. De fapt, despre modul aparte in care traiesc saracii, mediul social specific pe care acestia il propun prin dezvoltarea sistemului propriu de valori si comportament a notificat Oscar Lewis in 1961. Autorul atrage atentia asupra faptului ca acest fenomen este cu atat mai grav cu cat se perpetueaza din generatie in generatie, reprezentand clar un fenomen dinamic cu repercursiuni de natura sa agraveze si nicidecum sa atenueze consecintele.
Este de apreciat faptul ca incercarile de a delimita teoretic saracia nu se opreste numai la aspecte de ordin economic, ele trecand barierele cauzelor financiare spre cele spirituale. In acest sens Amartya Sen, in 1987 punea in discutie "incapacitatea de a realiza anumite conditii de existenta apreciate de catre ceilalti ca fiind absolut necesare si deziderabile" a categoriilor sociale, legate de absenta confortului, a belsugului si a satisfactiilor.
Definirea saraciei atat din perspectiva economica, cat si din cea socio-culturala se regaseste si in documentele Uniunii Europene, precizata inca din 1984 " vor fi considerate sarace persoanele, familiile sau grupurile de persoane ale caror resurse materiale, culturale si sociale sunt atat de limitate incat le exclud de la modul de viata minim acceptabil in tara in care traiesc" ( dupa Townsend 1987, Maria Molnar citat p. 23)
In acest context regasim abordarea efectuata de catre UNICEF si INS ce limiteaza oarecum definirea " lipsa mijloacelor necesare unui trai corespunzator anumitor standarde sociale de viata a populatiei". Asadar, se impune conturarea, delimitarea a ceea ce semnifica trai corespunzator, in special daca ne referim la anumite standarde sociale. Acestea se modifica in sensul cresterii nivelului de trai al categoriilor supuse evaluarii, care atrage dupa sine actualizarea unui trai corespunzator, dar si a standardelor specifice unei etape de dezvoltare.
Definirea saraciei in Romania
Abordarea conceptului de saracie in Romania a conturat opinii distincte.
Evaluarea saraciei absolute vs cea relativa de catre Elena Zamfir in 1989 evidentia un aspect nu prea lesne de inteles in acele vremuri, mai ales in Romania, spre deosebire de prezent. Diferenta modului de apreciere a saraciei absolute rezulta din constatarea ca "saracul american dispune de o cantitate de bunuri, resurse economice mult mai mare decat saracul indian...deci calitatea vietii celor mai saraci americani va fi de 10 ori mai ridicata decat a celor mai saraci indieni" .
Pe de alta parte "saracii indieni sunt mai bogati decat saracii americani, ei se simt datorita aspiratiilor de doua ori mai putin saraci decat se simt saracii americani" Elena Zamfir 1989. Aceste studii au reprezentat de fapt o provocare si pentru tara noastra de a analiza unul dintre cele mai importante aspecte ale progresului social, cel al saraciei.
Catalin Zamfir subliniaza faptul ca "saracia nu reprezinta doar lipsa veniturilor, acestea fiind de fapt cauza ei...Saracia este un complex social-psihologic-cultural" (CZ.in E.Z Strategii antisaracie si dezvoltare comunitara, 199.......).Intelegem ca trebuie sa ne indreptam mai mult atentia asupra tuturor factorilor care o determina, nu numai asupra celui financiar.
In acelasi context definirea saraciei data de Elena Zamfir in 1997 atragea atentia asupra faptului ca accentul cadea pe lipsa resurselor pentru ca "saracia este o stare de lipsa permanenta a resurselor necesare pentru a asigura un mod de viata considerat decent, acceptabil la nivelul colectivitatii date". De fapt, ca si in primul caz aprecierea tine de aprecierea comunitatii si apoi de faptul in sine. O precizare esential necesara este aceea ca o societate normala poate fi perceputa diferit si ca este mult mai important ca in interiorul acesteia fiecare persoana sa aiba posibilitatea de a functiona.


Fisiere in arhiva (1):

  • Saracia - Concepte la Nivel Mondial.DOC

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!