Rromii in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Exista mai multe teorii despre originea populatiei roma (tigani). Cele mai multe controverse se refera la marimea populatiei acestei minoritati. Dezbaterile pe aceasta tema sunt o consecinta directa a incertitudinii privind identitatea romilor. Incepind cu a doua jumatate a secolului XX, numarul populatiei roma din Moldova, potrivit recensamintelor, a inregistrat o crestere continua. 
Cel mai recent recensamint, efectuat in 2004, a aratat ca aici locuiesc 12,271 de cetateni romi, reprezentind 0,4% din populatie; aceasta este o rata cu mult mai mica decit in alte tari din regiune, cum ar fi Romania, Bulgaria, Ungaria etc. Totodata, experientele regionale ne arata ca recensamintele tind sa subestimeze numarul real al romilor. Stereotipurile negative atribuite romilor de catre populatia majoritara, discriminarea etnica pe piata muncii, in educatie, in serviciile de sanatate si in alte sfere sociale, injustitia si actiunile de discriminare, pe care au trebuit sa le suporte romii in trecut, stau la baza negarii etnicitatii rome.
In privinta structurii de gen, situatia populatiei roma este aproape de cea a populatiei non-roma, insa este mai tinara decit majoritatea populatiei, prezentind o rata mai inalta a natalitatii, dar si o speranta de viata mai redusa. 
Limba romani este vorbita de romi preponderent acasa (posedata de 64% la suta de populatia roma). Totodata, se observa fenomenul trilingvismului in rindul populatiei roma (caracteristic in general celor care locuiesc in Moldova) - alte limbi vorbite fiind cea moldoveasca/romana (75%), limba rusa (77%) si limba ucraineana (22%).
Casatoriile timpurii caracteristice traditiei romilor prezinta o tendinta ingrijoratoare. Virsta minima pentru casatorii este de 15 ani, atit pentru baieti, cit si pentru fete (ceea ce este cu un an mai devreme decit virsta legala permisa de lege (16 ani) pentru fete si cu trei ani mai devreme decit prevede legea pentru baieti (18 ani).
Veniturile, cheltuielile si saracia
Cresterea economica din ultimii 5 ani a ajutat multe familii sa iasa din mrejele saraciei, insa, nu a atins in mod uniform grupurile de populatie, multe grupuri vulnerabile, printre care si romii, raminind in afara ameliorarii recente a situatiei economice. Datele raportului arata ca romii sunt supusi unui risc de incidenta a saraciei de doua ori mai mare decit cel inregistrat in rindul non-romilor. Cinci romi din zece traiesc in saracie extrema. Daca e sa ne referim la statutul saraciei pentru familiile roma, acesta, este determinat de mai multi factori: nivelul educatiei, marimea gospodariei, mediul de resedinta si rata scazuta de ocupare a fortei de munca.
Atit romii, cit si non-romii cheltuiesc mai mult de jumatate din buget pe produse alimentare; romii mizeaza mai putin pe alimentele produse in gospodarie, ci mai mult pe produse alimentare procurate. Pe de alta parte, romii cheltuiesc mai putin pe educatie, aspect ce reduce sansa eliminarii saraciei in rindurile tinerilor roma. In general, o treime din populatia roma apartine procentului de 20% din populatia cea mai saraca a Moldovei.
In timp ce familiile roma sunt in general mai sarace decit cele non-roma, nivelul inechitatii din interiorul populatiei roma se oglindeste in cel al populatiei non-roma.
Majoritatea membrilor adulti ai unei gospodarii sarace roma sunt de regula someri (patru din zece) sau indeplinesc munci ocazionale (doi din zece).
Analizind fatetele saraciei in cazul gospodariilor roma si non-roma in Republica Moldova, se poate concluziona ca in oraselele mici saracia atinge proportii mai mari. E o situatie care apare din cauza economiei subdezvoltate, cind bunurile sunt produse doar pentru consum propriu si nu pentru comercializare, fapt caracteristic mediului rural.
In Moldova, romii benefi ciaza mai putin de subventii de stat decit romii din alte tari, din regiune. 
Acest fapt poate fi explicat prin insuficienta resurselor destinate asistentei sociale in Moldova, in comparatie cu alte state. Cu toate acestea exista tendinta ca romii sa primeasca mai multe subventii sub forma de asistenta sociala si mai putine resurse de asigurare sociala decit non-romii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rromii in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!