Romanii la Contactul dintre Culturi

Extras din referat Cum descarc?

La inceputul anului 2007, la Editura Romania pur si simplu, din Bucuresti a aparut volumul Romanii la contactul dintre culturi- relatii interetnice, de Maria Cobianu-Bacanu. Ne aflam in fata unei lucrari, pe cat de voluminoase (475 de pagini), pe atat de valoroase, reprezentand practic un corolar, o incununare, a unei prodigioase cariere de cercetator a distinsei doamne Maria Cobianu-Bacanu, din Bucuresti.
Autoarea este cunoscuta in mediile stiintifice prin cele 10 volume si peste 250 de studii si articole aparute in revistele de specialitate si alte publicatii pe teme de sociologie rurala, sociologia culturii si a educatiei, antopologie culturala, axiologie, relatii interetnice si contactul dintre culturi. Un loc aparte in cadrul indelungatei si prolificei sale activitati stiintifice il ocupa cercetarile sociologice referitoare la relatiile interetnice din judetele Harghita si Covasna, finalizate in volumele SOS Romanii din Covasna si Harghita (1998), Drama maghiarizarii romanilor din Covasna si Harghita (2000), cat si in numeroase alte studii si articole pe aceasta tema, aparute in publicatiile de specialitate.
Volumul Romanii la contactul dintre culturi - relatii interetnice , abordeaza o tema de mare actualitate, in conditiile actuale ale cresterii exponentiale a contactului dintre diferite culturi; epoca noastra este prin excelenta o epoca a contactelor dintre culturi, impulsionate de amplele procese de integrare europeana si de globalizare
Ideea contactului dintre culturi, asa dupa cum afirma autoarea, s-a constituit ca o tema de studiu ca rezultat al unor framantari si cautari stiintifice personale, al nevoii de a da raspuns problemelor ridicate de cercetarea nemijlocita a comunitatilor si grupurilor umane cu populatie etnic mixta. In acest sens, lucrarea este o incercare de punere in evidenta, din perspectiva antropologica si sociologica, a evolutiei si dezvoltarii conceptului de contact dintre culturi, asa cum apare el in literatura de specialitate. contactul dintre culturi poate fi conceput: 1. ca un contact intre tari, state; 2. contact intre natiuni, comunitati etnice; 3. contact intre grupuri de indivizi cu moduri specifice de viata, mentalitati si traditii proprii: 4. contact intre indivizi
Dupa parcurgerea in primul capitol a studiilor de antropologie in care s-au dezbatut pana la detalii semnificatiile termenilor de aculturatie si contact intre culturi din perspectiva americana, engleza si franceza, s-a incercat apoi, o articulare organica a acestora cu cele de sociologi.
Cercetarea s-a impus din perspectiva teoretic-stiintifica si practic-manageriala. Dezvaluirea, pe baza investigarii literaturii problemei, a documentelor istorice, a opiniilor subiectilor, a trasaturilor, conduitelor si relatiilor interetnice specifice fiecarei minoritati nationale cu membrii societatii romanesti in ansamblu, este un castig teoretic deosebit de valoros pentru dezvoltarea cunoasterii stiintifice, ca si in disputele politice, adesea partizane, despre convietuirea interetnica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romanii la Contactul dintre Culturi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!