Romania in Perioada de Tranzitie - Copiii in Dificultate

Extras din referat Cum descarc?

Odata cu inchierea regimului comunist, Romania sufera o multitudine de transformari sociale, atat pozitive cat si negative, incercand sa devina treptat o societate europeana moderna. Ca urmare a unei guvernari slabe, aceasta perioada de tranzitie a destabilizat societatea romaneasca, paradisul promis dovedindu-se a fi doar o iluzie. Specific acestei perioade a fost desfiintarea si inlocuirea regimului comunist fara o constiinta clara a ce distruge si fara un proiect referitor la ce pune in loc.
Familiile din societatea contemporana au suportat in ultimul deceniu transformari profunde. In Romania, ca si in alte societati europene, familia incearca sa renunte la pastrarea valorilor traditionale, acest lucru facand parte dintr-un proces de emancipare, democratizare si liberalizare. Toate aceste schimbari au dus in schimb la aparitia unui anumit dezechilibru, nu numai in modelele familiale cat si in intreaga societate.
Mi-am propus sa abordez acest subiect deoarece Romania se afla sub presiunea procesului de tranzitie ce continua sa se deruleze intr-un ritm anemic.
Lipsa de interes si reactie a populatiei fata de problemele de ordin social, constituie unul dintre principalele motive pentru care situatia actuala a familiei si copiilor este una precara.
Contrar asteptarilor, economia a cunoscut mai degraba un declin masiv care a dus la scaderea standardului de viata. In consecinta, familiile au fost afectate de aceasta deteriorare a situatiei economice, implicit copiii, o categorie sociala nu tocmai favorizata in perioada de dupa anul 1989.
De asemenea, copiii din familiile defavorizate sunt tentati sa ia decizii eronate, precum fuga din familie, abandonul scolii si sa aleaga mijloacele ilegitime ca "solutii" privind modul lor de viata.
I.DELINCVENTA JUVENILA
Tranzitia si reforma de dupa 1989 par sa fi accentuat o problema cu care se confrunta tanara generatie, aceea a "crizei de identitate", manifestata prin "cresterea atitudinii critice a acesteia fata de institutiile publice si prin <revolta> justificata contra unor <pattern-uri> educative si integratoare revolute" (D. Banciu, S. Radulescu, 2002, p. 244)
Tranzitia de la o societate totalitara la una de tip liber ce se bazeaza pe norme si valori, a provocat o stare de criza caracterizata prin fenomene imprevizibile in care este posibil orice.
Delincventa juvenila nu este un fenomen nou aparut in Romania de dupa 1989, el existand si in perioada regimului totalitar."Delicventa juvenila, este perceputa atat la nivelul cunoasterii comune cat si in cadrul institutiilor statului, mai degraba ca fiind nesemnificativa, cu toate ca in multe dintre cazuri victime sunt copiii." (T. Butoi, 2000, p. 102). Fenomenul implica o serie de probleme complexe la nivel individual, familial si comunitar. In epoca contemporana, rata infractionalitatii in randul minorilor se afla in crestere, faptele acestora devenind un real pericol social. Majoritatea minorilor care intra in conflict cu legea sunt cei ce provin din familii defavorizate, familii sarace indeosebi cele in care nivelul de pregatire scolar este unul scazut. De cele mai multe ori aceste familii sunt formate din numerosi membri iar copiii nu beneficiaza de acea protectie in sanul familial. Din pricina unor tipuri de relatii bazate pe violenta, agresivitate si lipsa de incredere, acesti copii sufera de tulburari de comportament. De asemenea, minorii abandoneaza scoala iar in lupta lor pentru supravietuire, devin victimile propriilor lor decizii. Incercand sa-si depaseasca conditia apeleaza la consumul de droguri, alcool cu ajutorul carora spera ca aceasta stare tensionala sa fie redusa. Este vorba de un dezacord intre atitudine si realitate. Tanarul adopta un caracter antisocial si se orienteaza spre grupuri in care singurul lucru pentru care membrii respective manifesta respect si interes este savarsirea de infractiuni. De obicei tanarul invata tehnicile infractiunii in realizarea unor scopuri.El impartaseste cu ceilalti membrii aceleasi norme, valori si stiluri de viata si nu in cele din urma tanarul dobandeste sentimentul identitatii sociale.
Delincventa este un fenomen de grup, deoarece minorii care se confrunta cu probleme similare se unesc in incercarea de a scapa de obligatii, lipsa responsabilitatilor si de ce nu din dorinta de a cauta senzatii tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania in Perioada de Tranzitie - Copiii in Dificultate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Banciu, D., Radulescu, S., Evolutii ale delincventei juvenile in Romania, cercetare si prevenire sociala, Bucuresti, Ed. Lumina Lex, 2002
Berevoescu, I., Chiribuca, D., Comsa, M. I., Grigorescu, N., Lazaroiu, A., Lazaroiu, S., Pana, M., Pop, L., Stanculescu, M., Fetele schimbarii. Romanii si provocarile tranzitiei, Bucuresti, Ed. Nemira, 1999
Butoi, T., Cace, S., Costin Sima, D., Farcasanu, D., Ghetau, V., Lambru, M., Marcovici, O., Mihailescu, I., Mihailescu, V., Muntean, A., Musu, I., Neacsu, I., Palicari, G., Pasti, V., Paun, E., Petrescu, E., Popescu, M., Rosu, C., Roth, M., Stanescu, A., Vladescu, C., Vrasmas, E., Vrasmas, T., Un deceniu de tranzitie. Situatia copilului si a familiei in Romania, Bucuresti, Lucrare realizata cu ajutorul UNICEF, 2000
Buzducea, D., Dan, A., Ghetau, R., Ionita, A., Margarit, V., Preda, M., Tolstobrach, N., Vladescu, C., Zamfir, C., Zamfir, E., Pentru centrata pe copil. Raport realizat de institutul de cercetare a calitatii vietii, (Coord. Zamfir Catalin) Bucuresti, Ed. Alternative, 1997
Grecu, F., Radulescu, S., Delincventa juvenila in societatea contemporana. Studiu comparativ intre Statele Unite si Romania, Bucuresti, Ed. Lumina Lex, 2003
Radulescu, S., Sociologia violentei ( Intra) familiale: Victime si agresori in familie, Bucuresti, Ed. Lumina Lex, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!