Rolul statului in economiea de piata - Functiile economice si sociale ale statului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere	3
1.2 CE ESTE STATUL?	3
2.2Rolul statului in economia de piata	5
3Functiile economiei	5
3.1FUNCTIILE ECONOMICE ALE STATULUI	7
4 Concluzie	9
5 Bibliografia	10


Extras din referat Cum descarc?

Interventia statului in economie este extrem de complexa in perioada contemporana. Evolutiile economice, sociale, curentele de gandire economica au antrenat profunde transformari in ceea ce priveste rolul statului in economie.
Crizele economice, razboaiele, precum si necesitatea sustinerii unor lucrari de mari proportii in domeniul infrastructurii au facut necesara reconsiderarea rolului statului. Aceasta a constat in sprijinirea dezvoltarii industriei, protectia economiei nationale, dezvoltarea comertului exterior etc. Dupa primul razboi mondial, statul se implica tot mai mult in economie, la inceput sprijina reconstructia, apoi sustine diverse programe, ceea ce conduce la sporirea cheltuielilor publice. Implicarea statului prin subventionarea transporturilor, cresterea numarului de societati comerciale mixte, subventionarea exporturilor etc. determina o schimbare a mentalitatii. Triumful politicilor economice de inspiratie keynesista este evident, iar statul preia si atributii legate de protectia sociala, redistribuirea veniturilor si sustinerea activitatii economice.
1.2 CE ESTE STATUL?
Statul reprezinta organizatia politica ce detine pe un anumit teritoriu monopolul impozitarii si al legislatiei pe caleautilizarii puterii politicii prin organisme specializate in acest sens, cum ar fi politia si armata. Statul este organizatiapolitica ce are drept caracteristica esentiala puterea de constrangere
Functiile statului crearea cadrului legal al activitatii economice(elaborarea legilor si organizarea judecatoreasca, crearea sistemului monetar, definirea si apararea dreptului de proprietate) mentinerea si dezvoltarea competitiei (legislatia privind concurenta, preturile supravegheate, reglementarea monololutilor naturale) furnizarea bunurilor si sericiilor publice (producerea de bunuri si servicii pe care piata nu poate sau nu este interesata sa le asigure) redistribuirea veniturilor (colectarea de taxe si impozite pentru asigurarea protectiei sociale, ocrotirea copiilor si asistenta medicala) corectarea externalitatilor (taxe pentru reducerea efectelor negative ale activitatilor economice, precum poluarea, acordarea de subventii pentru amplificarea efectelor pozitive precum educatia, formarea profesionala, etc) stabilirea si mentinerea echilibrului economic (folosirea bugetului de stat si a masei economice pentru a sprijini cresterea economica, pentru a controla inflatia si a reduce somajul) 
2.Rolul statului in economia de piata
Rolului statului in economie este data de faptul ca fiecare individ actioneaza diferit in realizarea intereselor proprii, iar un organ comun este necesar in societate, pentru a defini conditiile in care aceste actiuni sa se desfasoare in mod legitim.
2.1 Interventia statului in economia de piata
De cele mai multe ori interventia statului altereaza inevitabil concurenta, conducand la o distribuirea a resurselor diferita de cea generata de piata libera. Cat de eficienta sau nu este inverventia statului priveste mai degraba calculul economic si nu face obiectul discutiei de fata. In timp ce oportunitatea inverventiei statului in economie poate fi calculata (ipotetic).
Interventia statului in economie este de multe ori necesara si oportuna, am studiat conditiile necesare acestei interventii, care ar trebui sa fie obiectivele statului, obiective pe care piata libera nu le poate garanta, dar si care sunt instrumentele prin care statul trebuie sa intervina si cum ar putea fi ele utilizate in anumite cazuri.
Statulsi institutiile sale au jucat un rol considerabil in dezvoltarea tarilor lumii exercitand functii complexe pentru promovarea organismelor economice nationale, din cele mai vechi timpuri. Istoria economico-sociala a lumii confera o pozitie majora statului in special in ultimele douasecole,recunoscand potentialul financiar, organizatoric si accelerator al fortelor progresiste interne. Mai mult decat atat, in perioada postbelica, in multe tari care au pasit pe calea construirii economiei deschise, eficiente, s-a dezvoltatun puternic sector public ce inghite cheltuieli publice substantiale si unvolum mare din produsul intern brut (in anii '90 atingand 40 - 50% in tarileOCDE).
Interventa statului in economie prin anumite functii specifice pietei are deja o varsta seculara: aici inscriem reglementarea mecanismului de piata, reguli financiare menite sa corecteze imperfectiunile raportului dintrecerere si oferta la diferite niveluri ale societatii, precum si politicile de acumulare si alocare a resurselor disponibile la un moment dat si care au in ultimii ani o forma coerenta de modelare macroeconomica si sociala, chiar incercari de integrare a modelelor in proiectari planetare Statul este principalul furnizor de servicii si prestatii costisitoare : apararea nationala, siguranta si protectie, cercetare, educatie, transporturi si comunicatii, energie, asigurari medicale, pentru batranete, somaj, handicap, protectia mediului.Tema relatei dintre stat si economie cere o abordare inter-disciplinara , incare istoria, economia, matematica, statistica sunt chemate sa dea un raspuns dynamic si anticipativ asupra principiilor care se pun la baza conduceriiefective a afacerilor unei tari. 
Convergenta conceptuala dintre stat si economie , concretizata intr-o strategie a dezvoltarii , duce permanent la schimbarea structurilor economice Pentru statul roman , consideram ca este inca de mare actualitate orientarea spre ceea ce O. Onicescu numea ,,mentalitatea industriala", deoarece acest aspect include in conditiile de acum sistemul tehnologic si informatic necesar relansarii Romaniei intr-un circuit performant al economiei mondiale Rolul statului a fost abordat in teoria economica de toate scolile si curentele principale de gandire incepand cu scoala clasica engleza, cea neoclasica(marginalisa), keynesismul, monetarism, teoria ofertei,s.a. Aceste abordari, desi nuantate si chiar diferentiate prin ideile principale ale doctrinei economice respective si nivelul de intelegere a fenomenelor aferent momentului istoric respectiv, se polarizeaza in doua conceptii opuse :individualismul (liberalismului si interventionismul statal. 
Doctrina liberal a exercitat o influentat majora in ideologia secoluluial XIX-lea. Ea a conceptualizat proprietatea si llibertatea ca Institutii fundamentale asezate la temelia lumii moderne. Doctrinarii liberalismului economic si politic au reusit sa sintetizeze ca principiu fundamental individualismul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul statului in economiea de piata - Functiile economice si sociale ale statului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.ROLUL STATULUI IN ORIENTAREA SI CONTROLUL ACTIVITATII ECONOMICO-SOCIALE de Ioan BRATU si Mihai ION
2.Macroeconomie de Marina Luminita Sirbovan Timisoara 2006
3.Paun, N.-Stat si economie, Ed. Interferente, Cluj-Napoca, 1992
4.Samuelson, P., Nordhaus,W., Economie politica ,Ed.Teoria, Bucuresti , 2000


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!