Rolul Conflictelor Religioase în Geopolitica Mondială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ultima parte a secolului al XX-lea a fost marcat de o puternica revenire a fenomenului religios, din motive foarte diferite: revolutia islamica de inspiratie Khomeiny, invazia sovietica in Afganistan, caderea regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est (care, in spiritul marxism-leninismului, considerau religia "opiumul popoarelor"), relaxarea altor regimuri totalitare, aderenta tot mai accentuata a tineretului la aceasta forma de spiritualitate etc. Unii analisti sunt chiar mai transanti in aceasta directie, afirmand ca: "Schimbarile ultimului sfert de secol care inchide mileniul sunt, intr-o masura inca necercetata, mari insurectii religioase. Starea lumii atarna tot mai greu de conditia religioasa a omului. Mileniul a inceput intr-o nota secularista, accentuata progresiv pana la mondialismul ateu, care combina hedonismul si "evanghelia pietei" cu comunismul marxist, spre a incheia intr-o nota religioasa de incredibila puritate, adica intr-o stare opusa, la polul opus. Mileniul "pagan" se incheie astfel, epuizand iluzia marilor parareligii si pseudoreligii europene, de la cea rationalista la cea individualista sau atee marxista"

Geopolitica, avand o existenta de numai cu ceva mai mult de o suta de ani, a minimizat multa vreme factorul religios. Si aceasta in ciuda faptului ca, daca ne intoarcem in timp, gasim suficiente puncte de sprijin pentru a dovedi importanta factorului religios in cucerirea, stapanirea si dirijarea Lumii sau a anumitor regiuni ale ei. Putem, in acest sens, apela, printre altele, la Tratatul de la Tordesillas, din 1494 (prin care, sub egida Papalitatii, Portugalia si Spania imparteau Lumea Noua), Inchizitie, dura institutie a Bisericii Catolice, intre secolele XIII - XVIII, la rolul acesteia din urma in colonizarea si crestinizarea Lumii Noi etc. Tot aici putem incadra si "razboaiele religioase" sau "razboaiele sfinte", respectiv cruciadele: cele opt expeditii militare intreprinse, la indemnul Bisericii Catolice, de catre feudalii din Europa Apuseana si Centrala in Orientul Apropiat (Siria, Palestina, Egipt), in perioada 1096-1270. Acestea, sub

Bibliografie:

1. Adrian Pop, in Prefata la "Puteri si Influente: Anuar de geopolitica si geostrategie 2000-2001", Editura Corint, Bucuresti, 2001.

2. Sh T. Hunter, Ce va deveni islamul politic, in volumul "Puteri ", op. cit., pag. 117.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Conflictelor Religioase in Geopolitica Mondiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 596 cuvinte
Nr caractere:
18 978 caractere
Marime:
20.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
religie, geopolitica, instructii religioasa
Predat:
la master
Materie:
Sociologie
An de studiu:
I
Profesorului:
Mihai Vasile
Sus!