Relatia dintre Biserica si Stat

Extras din referat Cum descarc?

Religia este un fenomen si un proces dinamic pe care nimeni nu-l mai poate contesta astazi, iar deja mult cunoscuta afirmatie " secolul XXI va fi unul religios sau nu va fi deloc", confirma ideea ca in acest secol religiile cunosc un reviriment fara precedent, dar nu in masura in care o prevazuse scriitorul Andre Malraux, dovada ca lumea continua sa existe si fara sa fie in totalitate religioasa. Asistam astazi si la o redimensionare a constiintei de sine a religiilor din spatiul lor de actiune. Religia reprezinta un factor determinant, cu implicatii in toate relatiile de viata, sociale, morale, economice, politice si culturale. Religia a fost de-a lungul timpului factor generator de conflicte dar si factor de progres civilizational.
Relatia generic dintre Biserica si stat, reprezinta de la bun inceput un laitmotiv al prezentei Crestinismului in istorie. Distinctia fundamentala operata prin persoana lui Hristos, om si Dumnezeu, intre ceresc si pamantesc in materie politica va duce la atitudinea aparent detasata a crestinului, dar care se roaga inclusiv pentru formele de stapanire noncrestine. Biserica nu si-a formulat o teza de credinta despre o anumita vreme sau despre conditiile ei, tot asa ea nu si-a fixat o invatatura sau o doctrina a ei, nici despre stat si despre raporturile sale cu acesta, ea se ghideaza numai dupa principiile care decurg din situarea si lucrarea ei in timp. Atitudinea Bisericii fata de stat s-a reflectat si in normele ei legale, in canoane, si chiar in cultul ei public, prin rugaciunile ei special, pentru stapanirea politica, pentru conducerea statelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Biserica si Stat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!