Referat - sănătate publică

Cuprins referat Cum descarc?

Tema 1
Tema 2
Tema 3:
1. Introducere
2. Durata programului
3. Scopul
4. Obiective 
4.1 Obiectivele generale
4.2 Obiectivele intermediare
4.3 Obiectivele specifice
4.4 Obiectivele operationale
5. Rezultate asteptate
6. Implementarea programului
6.1 Organizarea implementarii in Spitalul Judetean din Galati, sectia Gastroenterologie 
6.2 Structura organizationala a sectiei de neurochirugie
6.3 Responsabilitati 
6.4 Planul activ pentru implementare.
7. Estimarea bugetului
8. Masurare si evaluare
9. Sprijinirea din partea altor organizatii, legatura cu alte programe, generearea de beneficiari secundare sau paralele, cererea pentru produsul sau seviciul oferit
10. Constrangeri 
11. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Tema 1
Despre sanatate
Nu exista o definitie unica, ci o pluralitate de definitii, pluralitate care tine de cunostintele acumulate, de dinamica si specificul valorilor culturale si pentru ca sanatatea are un caracter procesual, evolutiv. De aici rezulta si tentativa de a defini sanatatea multicriterial si de a fi masurata in functie de niste criterii de referinta. 
In lista foarte larga a definitiilor sanatatii se folosesc mai multe criterii pentru definirea sanatatii, fiecare scoala adoptand unul, doua sau toate cele trei criterii utilizate cel mai frecvent.
Criteriile utilizate pentru definirea sanatatii:
-bunastarea functionala
-capacitatea organismului de a se adapta la conditiile variate de viata si munca
-conditia umana care il face pe individ creativ (criteriul utilizat frecvent de francezi)
Definitia sanatatii individuale din constitutia O.M.S.: "stare de bine completa din punct de vedere fizic, mintal si social si nu numai absenta bolii sau infirmitatii" este cea mai frecvent utilizata.
Caracteristicile acestei definitii sunt:
-este acceptata de toata lumea ca o "aspiratie";
-realizarea ei presupune responsabilitatea societatii;
-subliniaza caracterul pozitiv si multiaxial al sanatatii.
Sanatatea grupurilor umane ar putea fi definita ca fiind o sinteza a sanatatilor individuale apreciata intr-o viziune sintetica, globala (ecosistemica).
Obiectul Sanatatii Publice il reprezinta starea de sanatate a grupurilor umane.Scopul ei este sa reduca disconfortul, boala, incapacitatea si decesul la nivelul populatiei. 
Identificarea si ierarhizarea problemelor de sanatate este deosebit de importanta pentru a se putea lua masuri corecte si pentru a se interveni si finanta astfel programe in sectorul sanitar. Distributia si cercetarea bolilor este studiata pentru a se putea canaliza eforturile medicilor si sursele de finantare intr-un mod eficient astfel incat sa-si gaseasca efecte pozitive in randul populatiei unei regiuni sau la nivel national.
In Municipiul Galati principalele probleme de sanatate, identificate in urma studiilor populationale, sunt:
- Accidentul vascular - cerebral (AVC);
- Tumori cerebrale;
- Hipertensiunea arteriala;
- Diabetul zaharat;
- Infectii urinare.
Acestea au fost determinate pe baza criteriilor de: 
- Mortalitate
- Incidenta mare in populatie.
- Prevalenta mare in populatie 
*Accidentul vascular cerebral este prima cauza de deces in Romania
*Romanii mananca de 10 ori mai multa sare decat e necesar, iar de aici li se trage moartea inainte de vreme
Peste 5 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, iar 42% dintre acestia nu stiu ca sunt bolnavi. In plus, 61% dintre cei care se stiu cu tensiune arteriala nu urmeaza nici un tratament. Nici nu e de mirare ca, in aceste conditii, suntem printre cei care mor cel mai des din cauza inimii. Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania se situeaza pe locul trei in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare si pe locul doi, dupa Rusia, la mortalitatea prin accident vascular cerebral - una dintre complicatiile majore ale hipertensiunii arteriale.
Un miliard de bolnavi de hipertensiune
Tensiunea arteriala este presiunea cu care curge sangele prin artere. Hipertensiunea, adica o valoare ridicata a tensiunii, este o boala ,,tacuta", care afecteaza un miliard de oameni in toata lumea si se estimeaza ca aceasta cifra va creste la 1,5 miliarde pana in anul 2025. Statisticile arata ca, pana la varsta de 50 de ani, unul din cinci oameni are hipertensiune arteriala, iar dupa varsta de 65 de ani, doua din trei persoane sufera de hipertensiune. ,,Factorii de risc pentru declansarea acestei boli sunt de doua tipuri: cei care nu pot fi controlati, cum sunt varsta de peste 40 de ani si istoricul familial si cei care pot fi preveniti, precum fumatul, consumul marit de sare, sedentarismul, obezitatea, alcoolul si stresul", a declarat presedintele Grupului de lucru Hipertensiunea Arteriala din Cadrul Societatii Romane de Cardiologie (SCR), prof. dr. Eduard Apetrei. Referindu-se la alimentatie, vicepresedintele SCR, prof. dr. Marius Vintila, a semnalat ca romanii mananca cam de 10 ori mai multa sare decat este normal. "De la 1,5 grame de sare pe zi, la noi in tara se ajunge la un consum de 15 grame", a afirmat profesorul Vintila
In prezent, in Romania, populatia estimata este de 22.215.421 milioane locuitori. Speranta de viata la nastere este de 72,45 ani iar varsta medie de 37,7 ani (sursa Institutul National de Statistica pentru Sanatate). De asemenea, speranta de viata pentru femei este de 76,16 ani iar pentru barbati de 68, 95 ani.
Structura pe grupe de varsta este urmatoarea:
- 0 - 14 ani: 15,5 %
- 15 - 64 ani: 69,7 %
- Peste 65 ani: 14,7 %. 
Tema 2
Avand in vedere aceste date putem compara cele 5 probleme de sanatate enumerate mai sus astfel:
1. Accidentul vascular - cerebral (AVC)
A. Amploarea problemei 
,,Statisticile arata ca accidentele vasculare cerebrale reprezinta a treia cauza de mortalitate in lume, dupa bolile cardiovasculare si cancer. O persoana care a supravietuit unui AVC are 33% sanse sa mai sufere inca un accident de acest gen, daca nu este supravegheat de un specialist", a precizat dr. James Martin, medic specialist in AVC din Marea Britanie.
In Romania, se inregistreaza aproximativ 300 de accidente vasculare cerebrale noi la suta de mii de locuitori, fata de o medie europeana de pana in 200 de AVC.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat - Sanatate Publica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!