Recenzie - Violenta Asupra Femeii

Extras din referat Cum descarc?

Violenta asupra femeii este o problema veche in societate, dar a fost abordata relativ recent in cercetarile stiintifice si inclusa in agenda politica a multor programe de guvernare din lume. Lucrarea prezinta violenta asupra femeii in relatia de cuplu din mai multe perspective: a victimei, a sistemului international de protectie a femeii victime, din perspectiva agresorului si a sistemului international de suport.
Pana in anii '70, niciun stat nu sanctiona violenta asupra femeii in relatia de cuplu, iar astazi exista inca multe tari in care acest tip de violenta nu este considerat o problema sociala si astfel nu sunt dezvoltate masuri de prevenire si combatere sau servicii de suport a victimei si agresorului. Utilizarea violentei de catre sot asupra sotiei constituia un comportament normal si o modalitate prin care sotul "apara" si mentinea conduita morala si sociala a sotiei. Femeile erau considerate ca fiind respnsabile pentru comportamentul violent al sotului si in majoritatea cazurilor erau blamate social (Henderson, 1990). Primele demersuri cu impact asupra incadrarii violentei asupra femeii in relatia de cuplu apartin miscarilor feministe din SUA si din Marea Britanie. Acestea aveau trei obiective: asistarea victimelor violentei in cuplu, schimbarea comportamentului violent al barbatului in relatia de cuplu si schimbarea pozitiei femeii in societate. Conditiile privind situatia femeii in cuplu s-au imbunatatit sub aspect juridic si social, insa capacitatea femeii de a solicita ajutor specializat sau de a parasi relatia de cuplu, in situatia in care este victima a violentei, este imposibila sau greu de realizat in multe tari din cauza lipsei posibilitatilor de consiliere sau de gasire a unei locuinte, a unui loc de munca sau a unui ajutor in cresterea copiilor, aspect care determina femeile sa considere ca nu exista o alternativa mai buna pentru ele.
Pragurile intre comportamentele non-violente si cele violente sunt stabilite de catre comunitate in baza propriului sistem de norme si valori, dar si prin raportare la nivelul de valorizare sociala a femeii, astfel ca in societatile in care femeia este considerata inferioara barbatului, numarul femeilor batute este mai mare. Violenta asupra femeii este un fenomen destul de dificil de inteles din cauza perceptiei sociale; studiile realizate pe grupuri delimitate cultural arata ca incadrarea comportamentelor in definirea violentei la nivel comunitar se face diferentiat prin raportare la valorile sociale. Fiecare comunitate defineste violenta in cuplu in raport cu propriile norme sociale de identificare si ierarhizare a gradelor de violenta. De exemplu, in comunitatile afro-americane, valorile socio-culturale au un impact mai mare asupra nivelului de constientizare a violentei asupra femeii si asupra modului in care populatia defineste comportamentele violente, decat au programele publice de informare sau continutul reglementarilor juridice. De asemenea, mare parte din populatie nu cunoaste existenta unor legi cu privire la combaterea violentei.
In tarile Orientului Mijlociu de exemplu, abuzul fizic asupra femeii nu este perceput ca violenta si nici nu este incadrat ca forma de violenta in sistemul juridic. Femeia este valorizata prin raportare la castitate, astfel ca o femeie care are relatii extramaritale sau este victima unui viol este apreciata de comunitate ca incalcand obligatiile sociale si familiale si se face vionvata de pedeapsa cu moartea, decizia fiind luata de familie si comunitate. In Egipt, in 1993, 47% din totalul femelior au fost ucise de catre rude, iar majoritatea fusesera victime ale unui viol. De asemenea, in Afganistan, maltraratea sau uciderea femeii nu sunt considerate acte violente, iar dreptul la viata al femeii afgane poate fi decis de sot sau de catre comunitate atunci cand se apreciaza ca femeia a incalcat normele culturale in privinta imbracamintii sau a comportamentului in public. Femeia poate fi ucisa cu pietre, iar daca este victima a violentei in cuplu nu are acces la resurse de baza ale comunitatii cum ar fi servicii medicale. In Romania, situatia in care o femeie este batuta de catre partenerul ei reprezinta o situatie "nu prea grava" in opinia a 2% din esantionul de victime si a 2% din esantionul de femei si acelasi procentaj apreciaza ca femeia ar trebui batuta atunci cand nu isi indeplineste sarcinile (a gati, a face curat) sau atunci cand "in mod frecvent nu ii tace gura". Intr-un studiu realizat in 48 de tari s-a constatat ca intre 10 si 60% dintre femei au declarat ca au suferit pe parcursul vietii forme de violenta fizica din partea partenerului de cuplu, iar dintre femeile care declara abuzul fizic, 70% acuza forme severe de abuz fizic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Violenta Asupra Femeii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!