Războiul de gherilă - formă de conflict armat modern

Extras din referat Cum descarc?

1. Esenta razboiului de gherila.
Victoria armata pe care poporul cubanez a obtinut-o asupra regimului dictatorial condus de Batista nu a reprezentat doar triumful eroismului maselor simple, ci a fortat o schimbare a vechilor dogme in ceea ce priveste controlul acestora. A demonstrat din plin capacitatea poprului de a se elibera, prin mijloacele razboiului de gherila, din mrejele unui guvern asupritor.
Consideram ca Revolutia Cubaneza a contribuit, prin implementarea a trei lectii fundamentale: 
1. Fortele populare pot castiga un razboi impotriva unei armate. 
2. Nu este necesar sa astepti ca toate conditiile sa fie intrunite pentru a declansa o revolutie; miscarea in sine le poate crea.
3. Zonele subdezvoltate si cele din mediile rurale sau suburbane sunt zonele de baza ale unei lupte de gherila.
2. Strategia gherilei
In terminologia luptei de gherila strategia este inteleasa ca analiza a obiectivelor de indeplinit in cadrul general al situatie militare si a cailor de indeplinire a acestora. 
Pentru o apreciere corecta a strategiei din perspectiva luptei de gherila este necesar sa se faca o analiza fundamentala a modului de actiune a inamicului. 
Daca obiectivul final este intotdeauna distrugerea totala a fortei opuse, acest inamic se confrunta , in cazul unui razboi civil,cu o sarcina standard:el va trebui sa distruga total fiecare component al unei grupari de gherila.
Din perspective opusa , luptatorul de gherila va trebui sa analizeze resursele pe care inamicul le are , pentru a incerca sa stabileasca el insusi mijloacele umane, in ceea ce priveste mobilitatea, in ceea ce priveste capacitatea de conducere, sustinerea din partea localnicilor, cantitatea de armament de care poate dispune pentru a le contracara pe cele ale inamicului.
Pe baza acestor date se pot elabora strategii multiple al caror scop final si fundamental dealtfel este acela de a nimici inamicul.
Din acest punct de vedere exista cateva aspecte fundamentale ce trebuie cunoscute: armamentul de exemplu, si chiar modul de folosire al acestuia, valoarea pe care o reprezinta un tanc sau un avion intr-o lupta de acest tip, trebuie cantarita cu chibzuiala. Deasemenea armamentul inamicului , munitia acestuia,obiceiurile si particularitatile acestuia trebuie studiate si prelucrate, dat fiind faptul ca principalul furnizor al unei formatiuni de gherila este insusi dusmanul.
Dupa fixarea in prealabil a obiectivelor este absolut necesar sa intocmesti un plan, constituit in jurul unor pasi care sa te conduca in cele din urma la indeplinirea obiectivelor propuse. Cu toate ca lupta de gherila presupune un curs dinamic, un plan prestabilit este imperios, acesta urmand sa fie adaptat pe masura derularii luptei, in conformitate cu respectarea celui mai important principiu al luptatorului de gherila : acela de a nu se lasa capturat sau ucis.
Odata cu perfectionarea atacului unei grupe de gherila si instalarea acesteia intr-o locatie nedetectabila sau cel putin greu de accesat de catre inamic, se poate trece la strategia de slabire a inamicului. Acest proces se va desfasura in prima faza in apropierea punctelor fierbinti ale luptei, urmand in cele din urma si inaintarea in adancime in teritoriul inamic, distrugand caile de comunicatii bazele locale de operatii cat si cele principale si hartuindu-si inamicul prin toate mijloacele posibile.
Loviturile trebuie sa fie necontenite, iar soldatul inamic aflat in zona de operatii sa nu aiba ragaz nici un moment. Asadar avanposturile inamice trebuiesc detectate si lichidate sistematic. Cel mai roditor efect asupra psihicului inamicului este realizat prin impresia ca este inconjurat.
Un alt element important al luptei de gherila este sabotajul. Cu ajutorul acestui instrument se pot paraliza armate intregi, se pot slabi economic si industrial arealele care sustin inamicul si totodata se pot controla masele de civili , prin privarea acestora, cu ajutorul unor actiuni secrete, de apa, curent electric, prin intreruperea cailor de comunicatii si reducerea capacitatii de lucru.
Indeplinirea unui astfel de obiectiv are un mare impact asupra psihicului individual cat si colectiv al inamicului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul de Gherila - Forma de Conflict Armat Modern.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!