Raporturile Copiilor cu Munca

Extras din referat Cum descarc?

Raporturile dintre copii care muncesc si saracie
Una dintre cele mai recente directii de cercetare generate de sociologia copilariei, se refera la abordarea saraciei copiilor ca diferita de saracia adultilor (Saporiti, 2001, apud Pantea, 2008). Evaluarea saraciei pe baza veniturilor prezinta severe limitari (atat pentru saracia adultilor, cat si pentru cea a copiilor). 
Saracia este prezentata fregvent drept <<cauza>> a intrarii copilului in munca, cercetarile economice demonstreaza ca aceasta relatie nu e liniara. Edmonds si Pavcnik (2005) ofera argumente pentru o analiza circulara, in care intrarea copiilor in munca e simultan cauza si efect. 
Exista, insa si cercetari care documenteaza o relatie slaba intre saracia gospodariilor si intrarea in munca, asa numitul <<paradox al bunastarii>> (Bhalotra, 2003, apud Pantea, 2008): copii care provin din familii care detin pamant, tind sa fie implicati in munca in mai mare masura decat cei care provin din familii fara astfel de proprietati. Ghinararu (2004) arata, insa, ca pentru acestia din urma, exista, insa, un risc mai ridicat de a intra in cele mai grave forme de munca si propune o discutie a saraciei la mai multe nivele: al gospodariilor, al comunitatilor, regiunii si tarii (Ghinararu, 2004).
Intrarea copiilor in munca este corelata cu cresterea numarului de familii monoparentale, cu cresterea vertiginoasa a incidentei cazurilor HIV in Africa si India, cu cresterea numarului de copii orfani dependenti economic de resurse limitate si expusi abuzurilor. 
Exista, pe de o parte, opinia ca este falsa asumptia ca muncile copiilor sunt o conditie a supravietuirii familiilor si ca veniturile obtinute de copii care muncesc nu sunt, de cele mai multe ori vitale pentru supravietuirea familiei (MV Foundation, Pantea, 2008). Astfel sunt explicate esecurile politicilor de sustinere financiara a comunitatilor sarace.
In conditiile in care argumentul saraciei ar fi intemeiat, copii celor mai sarace familii din comunitatile marginalizate ar trebui sa abandoneze scoala si sa munceasca. Cu toate acestea, nu intodeauna familiile sarace isi trimit copii la munca si nu toate familii care isi trimit copii la munca sunt cele mai sarace (MV Foundation, Pantea, 2008). Exista numerosi alti factori, pe langa saracie, care contribuie la incidenta crescuta a muncilor copiilor, precum << traditiile, ignoranta parintilor referitoare la valoarea alfabetizarii, lipsa accesului la alternative, administratia deficitara >> (MV Foundation, Pantea, 2008). Argumentul saraciei ignora toate aceste aspecte si priveste muncile copiilor ca decizii strict economice.
Exista, pe de alta parte, opinia conform careia argumentul saraciei este capabil sa explice incidenta muncilor copiilor. Cercetari realizate de echipe de cercetare ale Universitatii Oxford sugereaza, insa, ca muncile copiilor sunt de foarte multe ori << esentiale pentru supravietuirea familiei >> (Boyden 2005, apud Pantea, 2008). Aceasta intrucat copiii care fac muncile domestice usureaza sarcinile adultilor care pot, in felul acesta sa lucreze in afara gospodariei. Copiii angajati pentru un salariu, contribuie la cresterea veniturilor casei. Muncile copiilor, sunt de obicei flexibile, ei putand sa gaseasca de lucru in conditiile in care parintii lor raman neangajati (Boyden 2005, apud Pantea, 2008).


Fisiere in arhiva (1):

  • Raporturile Copiilor cu Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!