Puncte de Suport si Elemente Critice in Evolutia Calitatii Vietii in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Procesul de tranzitie a insemnat modificarea obiectiva importanta a conditiilor de viata ale oamenilor. O privire de ansamblu asupra calitatii vietii in Romania releva puncte in care evaluarile indivizilor asupra unor aspecte ale vietii sunt pozitive, reprezentand elemente de sprijin in viata lor, in timp ce alte componente se mentin in zone negative, constituind permanente surse de insatisfactie in viata oamenilor si riscuri de marginalizare si excluziune sociala. 
Ceea ce ne propunem in lucrarea de fata este sa identificam domenii importante ale vietii oamenilor asa cum sunt ele relevate de datele de cercetare si care constituie fie elemente de sprijin in parcurgerea unui timp de dificultati economice, fie surse de ingrijorare, stres, neimplinire. Perspectiva utilizata este aceea a <<calitatii vietii>> care presupune luarea in considerare a evaluarilor pe care oamenii le fac conditiilor in care traiesc.
Perceptiile si autoevaluarile inglobeaza un intreg set de asteptari, interese, motivatii, stari sufletesti, norme, valori, optiuni politice, filozofice, religioase, precum si opinia publica si de grup si alte elemente care le pot influenta intr-un fel sau altul. 
Personalizarea perceptiilor si autoevaluarilor le face de nesuplinit din exterior. In diferitele judecati de tip normativ, emise de un evaluator sau altul (cercetator, politician, oricare alta persoana) in legatura cu valorile dezirabile ale indicatorilor de calitate a vietii, nu se pot ignora semnificatiile personale pe care oamenii le atribuie propriei vieti, daca se doreste mentinerea in zona plauzibilului, a credibilitatii, cunoscut fiind faptul ca oamenii actioneaza pe baza impresiilor, judecatilor, cunostintelor pe care le au despre un anumit aspect de viata aflat in atentie la un moment dat.
Pe ansamblu, evaluarile subiective pe care oamenii le fac asupra conditiilor de viata, reflecta performantele globale, umane ale procesului de dezvoltare social-economica. 
Datele de cercetare obtinute prin chestionarea indivizilor contureaza prin agregare o imagine coerenta asupra conditiilor de viata ale grupurilor si comunitatilor umane si asupra societatii ca intreg. 
Analiza punctelor de suport si elementelor critice in calitatea vietii
Domeniul calitatii vietii poate fi definit prin ansamblul elementelor care se refera la situatia fizica, economica, sociala, culturala, politica, de sanatate etc., in care traiesc oamenii, continutul si natura activitatilor pe care le desfasoara, caracteristicile relatiilor si proceselor sociale la care participa bunurile si serviciile la care au acces, modelele de consum adoptate, modul si stilul de viata, evaluarea imprejurarilor si rezultatelor activitatilor care corespund asteptarilor populatiei, precum si starile subiective de satisfactie/insatisfactie, fericire, frustrare etc.
Modelul de analiza prezentat in lucrarea de fata contureaza 4 dimensiuni fara a epuiza domeniul complex al indicatorilor de calitate a vietii. Punctele de referinta vor fi, in primul rand, calitatea vietii personale, sfera privata a individului, in al doilea rand calitatea societatii asa cum este ea perceputa de catre oameni, in al treilea rand, relatia individului cu societatea iar in ultimul satisfactia/insatisfactia cu viata. 
Pentru a caracteriza sfera vietii personale a oamenilor, au fost incluse in analiza urmatoarele componente: starea de sanatate, veniturile, locuinta, familia, relatiile cu vecinii, locul de munca, securitatea personala.
Pentru a obtine o imagine asupra societatii asa cum este ea filtrata de perceptiile oamenilor am ales sa abordam urmatoarele probleme: calitatea invatamantului, calitatea asistentei medicale, calitatea serviciilor de asistenta sociala, calitatea conducerii societatii, evaluarea activitatii administratiei locale, perceptia conflictelor sociale, accesul la educatie si posibilitatea obtinerii unui loc de munca.
Relatia individului cu societatea in care traieste reprezinta o rezultanta a conditiilor pe care le experimenteaza la nivel personal si a celor pe care le ofera, la nivel macro, aceasta societate. Aceasta relatie se refera la increderea in oameni, increderea in institutii si participarea la viata politica si sociala. In final, va fi luata in considerare evolutia unui indicator care reprezinta o rezultanta a tuturor conditiiilor pe care le experimenteaza oamenii in viata lor si anume satisfactia cu viata.
Calitatea vietii personale 
O privire de ansamblu asupra calitatii vietii personale releva faptul ca punctele de suport in viata oamenilor sunt reprezentate, in principal, de familie, locuinta, loc de munca in timp ce elementele critice sunt starea de sanatate, securitatea personala si veniturile.
Serviciile de ingrijire a sanatatii nu raspund la nivelul cerintelor necesitatilor de ingrijire a sanatatii populatiei. Prin dez-universalizarea serviciilor de ingrijire a sanatatii (legea asigurarilor sociale de sanatate, alte reglementari) s-a ingustat accesibilitatea la actul medical pentru o parte din populatie, cea cu venituri mici, si a fost ridicat extrem de mult nivelul costurilor suportate de catre populatie, fara ca prin aceasta sa sporeasca si calitatea ingrijirii medicale.
In sistemul de ingrijire a sanatatii, constatam o dinamica ce este caracterizata de inegalitati si contradictii. Astfel, populatia ce revine la un medic a scazut de la 555 persoane in 1990 la 479 persoane in 2001 insa populatia ce revine la un cadru medical mediu a crescut de la 176 in 1990 la 186 in 2001. Intre mediul urban si cel rural se constata mari diferente: in urban, in anul 2001 reveneau 302 persoane la un medic in timp ce in mediul rural 1617 persoane la un medic, de aproape 6 ori mai mult. In mediul rural, in anul 2001, la un cadru medical mediu reveneau de 6.1 ori mai multe persoane decat in mediul urban.
Sanatatea se contureaza ca un element critic al calitatii vietii populatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Puncte de Suport si Elemente Critice in Evolutia Calitatii Vietii in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!