Protecția persoanelor vârstnice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea Protectiei sociale si asistentei sociale
2. Protectia sociala a persoanelor varstnice- Consideratii generale 
3. Protectia sociala a varstnicilor
4. Pensiile si pensionarii
5. Asistenta sociala


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea Protectiei sociale si asistentei sociale
Protectia sociala reprezinta ansamblul de politici si masuri, institutii, organisme care sigura un anumit nivel de bunastare si securitate sociala pentru intreaga populatie si, in mod special, pentru anumite grupuri sociale si persoane care nu por sa realizeze prin efort propriu conditii normale, minime de viata. Obiectivul esential al protectiei sociale il constituie reintegrarea categoriilor defavorizate in viata normala prin stimularea fortelor active, a cresterii capacitatilor lor de a face fata problemelor dificile, a scaderii perioadelor de criza prin mobilizarea eforturilor proprii. Prin reglementari juridice, protectia sociala pune in aplicare programe nationale si regionale in vederea asigurarii unor ajutoare, indemnizatii, alocatii si servicii sociale destinate persoanelor defavorizate. Pentru a asigura o protectie sociala indivizilor in toate situatiile in care ei nu mai dispun de resurse materiale si nu mai sunt capabili sa-si obtina prin eforturi proprii mijloacele necesare unui trai decent, sunt utilizate doua modalitati de sprijin:
- sistemul asigurarilor sociale, (fondurile se obtin prin contributii sistemetice ale populatiei active, care se intorc apoi la cei care au contribuit, aflati in nevoie, in functie de contributia lor, sub forma de pensii, ajutor de somaj, ajutor de boala);
- sistemul asistentei sociale (sistem de ajutorare finatat de la bugetul de stat si bugetele locale si din contributiile voluntare ale persoanelor fizice si juridice).
Asistenta sociala reprezinta ansmblul de institutii, programe si masuri, activitati profesionalizate de protejare a unor persoane, grupuri, comunitati cu probleme sociale, aflate temporar in criza. Prin serviciile si activitatile specializate, asistenta sociala ajuta persoane si grupuri in nevoie sa faca fata momentelor dificile, situatiilor anormale de viata care pot sa apara pentru o anumita perioada de timp si sustine, prin crearea unor conditii socioculturale favorabile, refacerea capacitatilor proprii de integrare socioculturala normala a categoriilor defavorizate. De asemenea, ofera celor in nevoie posibilitati de cunoastere si de acces la servicii specializate de protectie si asistenta sociala, ii orienteza catre intelegerea si utilizarea cadrului legislativ de protectie sociala, mobilizeaza comunitatea, persoanele si gupurile in dificultate sa influenteze active politicile sociale. 
2. Protectia sociala a varstnicilor- Consideratii generale 
La nivel mondial, s-a adoptat Planul International de Actiune privind Imbatranirea, ce va deveni un ghid pentru elaborarea politicilor nationale in vederea asigurarii conditiilor necesare recunoasterii drepturilor fundamentale ale persoanelor varstnice, dar si pentru dezvoltarea unei societati a tuturor varstelor.
si Declaratia finala, au definit trei orientari prioritera ale politicilor publice:
- asigurarea unei dezvoltari durabile intr-o lume care imbataneste din punct de vedere demographic;
- promovarea starii de sanatate si a unui mod de viata decent pentru persoanele in varsta;
- crearea unui mediu favorabil pentru toate varstele.
Ulterior, la nivel global s-a inregistrat un usor progress in integrarea populatiei varstnice, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, dar si in tarile aflate in tranzitie.
In august 2002 a avut loc, la Berlin, Conferinta Europeana Interguvernamentala, unde au participat membri ai guvernelor tarilor europene, in cadrul careia s-a analizat contextul european referitor la promovarea demografica, ameliorarea calitatii vietii persoanelor varstnice, imbatranirea demografica si reforma sistemelor de pensii, integrarea si nondiscriminarea pe criterii de varsta mai inaintata.
La finalul lucrarilor celei de-a doua Adunari momdiale privind imbatranirea au fost adoptate Planul International de Actiune privind Imbatranirea si Declaratia Politica. Aceasta conferinta a reprezentat inceputul adoptarii unor masuri commune in vederea sprijinirii eforturilor facute de comunitatea internationla pentru redefinirea cadrului global de actiune si realizarea strategiei vabazate pe intarirea politicilor anterioare. Un rol deosebit de important il au consiliile regionale ONU in transpunerea Planului Internationl de Actiune in planuri regionale care se vor adresa varstnicilor in fiecare tara semnatara.
In planul de actiune, principalele aspecte se refera la:
- persoanele varstnice si dezvoltarea scocietatii, respectiv participarea activa in societate;
- sanatatea si bunastarea pesoanelor varstnice;
- asigurarea unui mediu de sprijin pentru persoanle varstnice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Persoanelor Varstnice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!