Propunere de politică publică - Modul educațional ce pregătește elevii pentru viata de după terminarea liceului - tineri pentru o societate modernă

Extras din referat Cum descarc?

Despre politicile publice
O politica publica este o retea de decizii legate intre ele privind alegerea obicetivelor, a mijloacelor si a resurselor alocate pentru atingerea lor in situatii speciale (Miroiu 2001, 9). Politica publica se adreseaza tuturor cetatenilor vizati, este adoptata cu rolul rezolvarii unei probleme sau nevoi din sectorul public care vizeaza o masa importanta de cetateni. Are caracter general, asigurand garantarea ordinii si sigurantei sociale, prin institutiile abilitate in desfasurarea actiunilor de acest gen si de aceasta amploare.
Politicile publice se refera strict la programe concrete de masuri si nu la o ideologie politica. Chiar daca directia strategica ar putea fi data de o ideologie politica, masurile tehnice prin care aceasta strategie este pusa in aplicare tin de politicile publice. (Ghid privind elaborarea, implemenarea si evaluarea politicilor publice la nivel central 2004)
Despre domeniul educatiei
Educatia este unul din cele mai importante domenii ce stau la baza oricarei societati. Sistemul educational este cel care a format generatiile anterioare, cel care care ne-a format pe noi, tinerii Romaniei si este sistemul care va forma viitorul Romaniei. Aici ma refer la cei care inca nu au pasit intr-o sala de clasa, cei care nu stiu cine este si care este roulul profesorului, ce este acela un catalog, cei care nu isi fac griji in legatura cu ce vor face dupa ce vor iesi din bancile liceului sau daca vor fi pregatiti pentru viata. Spunand aceste lucrui, ar reiesi ca cei care au terminat liceul sunt ,,apti" pentru a trece in etapa urmatoare a vietii. Mai mult, acest lucru ar trebui sa fie evident datorita faptului ca elevii au terminat o ,,scoala" si ca au fost educati, asadar sistemul de invatamant este unul de succes.
Ei bine, realitatea nu este nici pe departe similara cu acest ideal. Sistemul educational din Romania este deficitar din mai multe privinte. Desi o persoana trece prin 11 clase obligatorii ( cu posibilitatea de a continua cu inca doua clase), Romania se situeaza pe primele locuri din UE in ceea ce priveste rata mare a abandonului scolar. O alta problema,in Romania nu se pune deloc accentul pentru un sistem centrat pe elev, ci unul centrat pe clasa. Profesorii ajung sa generalizeze si sa predea acelasi continut la acelasi nivel tuturor elevilor netinand cont de faptul ca unii sunt olimpici, atii mediocri si alti au nevoie de o atentie mai mare, deoarece nici macar nu trec clasa. O alta problema o constituie curricula.Multi elevi se plang de faptul ca trebuie sa invete si sa se pregateasca pentru 20+ materii. Materii de care nu sunt pasionati, materii la care nu au talent nativ, astfel ajungand sa fie mediocri la cele 20+ materii, dar neexceland la macar una. De fapt, in final ajungand sa nu fie priceputi la nimic.O alta problema este reprezentata de faptul ca elevii nu invata acele ,,soft-skills" ( comunicare, lucru in echipa, vorbit in public, organizarea timpului).Singura posibilitate de a beneficia de astfel de cursuri sunt platite sau sunt oferite de numite asociatii, evident nu toti elevii din tara le pot accesa. O alta problema o reprezinta nivelul de pregatire scazut al profesorilor. 
Consider ca cea mai mare problema este faptul ca tinerii nu sunt pregatiti pentru viata, ei invatand doar partea teoretica in scoala si materii teoretice, care nu te ajuta prea mult in viata de zi cu zi. Astfel, tinerii nu stiu ce pasiuni au, nu stiu ce ,,sa faca cu viata lor", nu stiu ce facultate sa aleaga, nu stiu cum sa aplice pentru un loc de munca, nu stiu cum sa scrie un CV, nu stiu ca ar fi bine sa recicleze, nu stiu sa faca un buget si sa se descurce cu acesta, nu stiu cum sa caute informatiile, nu stiu despre socitate - vot, democratie, nu stiu cum pot porni o afacere, nu stiu despre drepturile oamenilor, nu stiu sa sustina o prezentare, nu au competente practice si aplicabile.
Analiza unor surse
Pentru a-mi intari punctul de vedere legat de nepregatirea elevilor pentru viata, voi analiza cateva statistici dspre rata somajului, ocuparea fortei de munca si participarea la vot in Romania. Am ales sa analizez aceste dimensiuni, deoarece consider ca sunt direct proportionale cu problemele expuse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Propunere de politica publica - Modul educational ce pregateste elevii pentru viata de dupa terminarea liceului - tineri pentru o societate moderna.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Calea Europeana. 13 4 2013. http://www.caleaeuropeana.ro/comisia-europeana-eurostat-rata-abandon-scolar-romaniascadere-mult-peste-media-ue/ (accesat 5 16, 2017).
2. eurostat. 11 8 2015. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Employment_rates_by_age_group,_2014_(%C2%B9)_(%25)_YB16.png (accesat 5 14, 2017).
3. eurostat. eurostat. 8 7 2014. http://arhiva.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_26236/Combaterea-somajului-in-randul-tinerilor-o-prioritate-a-UE.html (accesat 5 14, 2017).
4. ,,Ghid privind elaborarea, implemenarea si evaluarea politicilor publice la nivel central." 2004.
5. HotNews. 12 4 2013. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14606955-comisia-europeana-rata-abandonului-scolar-romania-fost-17-4-anul-trecut-iar-media-este-12-8.htm (accesat 5 16, 2017).
6. INS. Ocuparea si somajul in trimestrul II 2014. Bucuresti, 23 9 2014.
7. Miroiu, Adrian. Adrian, Introducere in analiza politicilor publice. Bucuresti: Paideia, 2001.
8. PressOne. 12 12 2016. https://pressone.ro/parlamentare-2016-tinerii-chiulesc-rezultatul-e-decis-de-segmentul-45-64-de-ani/ (accesat 5 14, 2017).
9. StartupCafe. 29 6 2015. http://www.startupcafe.ro/stiri-startupcafe-20264760-cate-startup-uri-infiinteaza-romania-unde-domeniu-activitate.htm (accesat 5 16, 2017).
10. Unitatea de Politici Publice, Secretariatul General al Guvernului. Manual pentru elaborarea propunerii de politici publice.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!