Proiect Etica - Neglijenta, Lipsa Unei Minime Etici Profesionale

Extras din referat Cum descarc?

In Romania, cazurile de neglijenta medicala se inmultesc pe zi ce trece, sau mai degraba sunt tot mai mediatizate. Cu toate acestea, unii medici nu isi asuma responsabilitea ingijirii unui pacient, iar legea apara mai mult cadrele medicale decat pacientii. In ultimii doi ani, Colegiile Judetene ale Medicilor au inregistrat 801 dosare de malpraxis. 800 dintre ele au fost solutionate insa in avantajul medicilor, si un singur doctor a pierdut definitiv dreptul de a practica medicina. Cei mai multi medici au fost pedepsiti pentru erorile medicale comise doar cu o usoara mustrare, o amenda sau un vot de blam din partea colegilor.
Apendicele inflamat al sistemului sanitar romanesc
Culpa medicala sau culpa de sistem? Ne putem intreba dupa eroarea incredibila produsa la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, eroare in urma careia un copil de 9 ani a suferit o operatie inutila pentru ca a fost confundat cu un alt pacient. Baiatul fusese internat pentru un examen cistoscopic dar a ajuns in blocul operator, fiind supus unei operatii de apendicita. O asistenta a venit si l-a luat pe copil din salon, ducandu-l in sala de operatii, in aceasta perioada mama acestuia nefiind de fata. Copilul a ajuns pe masa de operatie, anesteziat, dupa care chirurgul i-a scos apendicele, fara sa isi dea seama ca nu acela era pacientul programat pentru respectiva interventie chirurgicala. Niciunul dintre cadrele medicale nu a cerut confirmarea ca pacientul si foaia de observatie coincid. Culmea, operatia de apendicita a fost executata fara cusur, atat din punctul de vedere al chirurgului, cat si din cel al anestezistului, doar ca asupra unui copil care nu numai ca nu suferea de apendicita, dar nici nu fusese pregatit si verificat corespunzator pentru anestezia generala si pentru operatie.
Ancheta s-a facut in liniste
Ancheta a inceput imediat dupa ce a fost constatata greseala medicala majora produsa in Departamentul de Chirurgie II. Comitetul director al spitalului si managerul au discutat cu familia copilului despre greseala produsa si au cerut scuze. Dupa acest incident, copilul a fost mutat intr-o rezerva impreuna cu mama lui si a avut, pe toata perioada spitalizarii, o asistenta care l-a supravegheat. Parintii au fost informati ca pot depune plangere sau sesizare oriunde doresc, dar ei nu au facut nicio reclamatie privind acest incident. Intrucat acest caz a fost considerat unul de malpraxis, el a fost analizat de Consiliul Etic al spitalului, care a hotarat sanctionarea medicilor, respectiv chirurgul si anestezistul, precum si a asistentei cu 10 la suta din salariul pe trei luni, schimbarea locului de munca al acestora si sesizarea Colegiului Medicilor din Bucuresti (abia dupa o luna de la operatie) care va analiza in Comisia de Disciplina acest caz. Chirurgul Mihai Dumitriu a fost mutat la sectia de Chirurgie I, unde sunt realizate tot interventii chirurgicale, unele identice cu cele de la Chirurgie II in care a fost, dar si altele, de alta natura. Conducerea spitalului asteapta decizia Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor pentru a completa eventualele sanctiuni. 
Lantul vinovatilor
In primul rand, asistenta care a luat copilul din salon si l-a dus in sala de operatii fara sa il intrebe macar cum il cheama. Femeia pretinde ca acesta era agitat, canta si dansa si nu a putut sta de vorba cu el. Vorbim despre o asistenta de pediatrie in a carei pregatire intra inclusiv un antrenament special pentru relatia cu pacientii copii. O asistenta de pediatrie, ca si un medic pediatru, trebuie sa stie cum sa discute cu un copil, cum sa-l calmeze, sa-l pacaleasca, daca e cazul, sa-l controleze.
Medicul anestezist este ultimul care vede pacientul treaz. In mod normal il cunoaste. In mod normal, nefiind vorba despre o urgenta, a vorbit cu el chiar in dimineata operatiei pentru un ultim control. In cazul nostru, anestezistul habar n-avea cum arata pacientul care trebuie operat, asa ca, evident, nu stia mare lucru despre el.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Etica - Neglijenta, Lipsa Unei Minime Etici Profesionale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!