Probleme sociale - mamele minore

Extras din referat Cum descarc?

Natura problemei
Sarcina si nasterea in randul adolecentelor reprezinta un fenomen raspandit atat la nivel global, cat si la nivel national,Romania aflnadu-se pe primul loc in Europa avand cel mai mare numar de tinere sub 18 ani care devin mame.
Sarcina la adolescente este un fenomen inregistrat de mai bine de 10 ani in Romania, iar in prezent sunt aproximativ 24.000 de tinere care nasc anual.
Statisticile arata faptul ca din ce in ce mai multe adolescente raman insarcinate la varste fragede., inca din anii liceului. Aceste lucruri ar trebui sa ne determine sa privim mai indeaproape aceasta problema sociala si sa incercam sa gasim raspunsuri.
Sarcina la varsta adolescentei este de regula neplanificata si are implicatii multiple atat la nivel personal,cat si la nivel social, fiind un indicator al vulnerabilitatii sociale ce se asociaza cu dependenta economica, saracia, aparitia dificultatilor in finisarea studiilor si obtinerea unei profesii.Sarcina la varsta adolescentei este riscanta si pune in pericol atat sanatatea mamei cat si sanatatea copiului, poate provoca probleme cu caracter psihologic, mamele tinere fiind nepregatite pentru cresterea si educarea copilului,ceea ce sporeste riscul de abandon.Totodata, sarcina la adolescente nu este numai rezultatul asumarii de riscuri sexuale, dar este, de asemenea, puternic influentata de mediul social si economic, potentialul educational al familiei, gradul de informare cu privire la metodele moderne de contracetie precum si accesabilitatea acestora.
Este cunoscut faptul ca in tarile sarace sau in curs de dezvoltare ponderea nasterilor adolescentine este mai mare decat in tarile dezvoltate si de asemenea, acest fenomen este mai mult specific pentru mediul rural si mai putin pentru mediul urban.
Maternitatea la varste fragede deturneaza in mod dramatic viata si viitorul social al minorei. Este cunoscut faptul ca in majoritatea cazurilor este afectata grav activitatea si frecventa scolara, putandu-se ajunge chiar la intrerupere, viata din familia fetei fiind profund perturbata, ajungandu-se la conflicte grave, despartiri, abandon familial sau respingeri, intervenind etichetari si marginalizari din partea colegilor, vecinilor si in general din partea comunitatii.
Cauzele problemei
Factori socio-economici: dezavantajele sociale, cum ar fi statutul socio-economic scazut al familiei, resedinta in mediul rural, lipsa oportunitatilor socio-economice la nivel local,lipsa suportului necesar in situatii dificile din partea familiei, scolii, comunitatii se asociaza cu sarcina la adolescente.
Familiile adolescentilor au un statut economic inferior, parintii sunt incadrati preponderent in sectorul agrar care necesita mult timp si efort,copii ramanand pe locul doi
Sexualitatea- sexualitatea devine o norma,varta pubertatii scade datorita unei alimentatii mai bune si imbunatatirii calitatii vietii iar varsta casatoriei creste astfel ca printre cauzele extinderii nasterilor la varste premature se numara maturizarea timpurie a adolescentelor si debutul sexual timpuriu.
Comportamentul de risc- activitatea sexuala timpurie este asociata cu alte riscuri, de regula: fumatul, alcoolul, drogurile,petrecea noptii inafara casei.pentru multi adolescenti, prima experienta sexuala este legata de starea de ebrietate.
Rata scazuta de utilizare a contraceptivelor la adolescente
Lipsa de informare si comunicare- sarcina la adolescente este un efect al lipsei de educatie sexuala coerenta,la care se adauga si faptul ca in scoli nu existe un astfel de program 
Abuzul si violenta sexuala- multe dintre sarcinile in randul adolescentelor se datoreaza abuzului sexual.
Modelul de familie din care provine adolescenta- de cele mai dese ori adolescentele provin din familii social-vulnerabile( parinti divortati, plecati la munca in strainatate), cu un potentia educational scazut.Adolescentele orfane prezinta un risc si mai mare.
Anturajul reprezinta o alta cauza a cresterii numarului de sarcini in randul adolescentelor


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme sociale - mamele minore.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!