Problematica Emigratiei Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

Migratia este unul dintre cele mai complexe fenomene sociale. Supranumita si ,,fenomenul social total", migratia implica atat discipline precum sociologia si demografia, cat si economia, stiinta politica, geografia umana si stiintele juridice. Multitudinea factorilor care conduc la producerea sa, precum si consecintele pe care le are la nivel social fac ca aceasta tema de cercetare sa fie mereu in atentia specialistilor, dar si a opiniei publice.
,,Migratia populatiei reprezinta un fenomen demografic complex, cu importante implicatii sociale, economice si politice, care trebuie cunoscut, masurat si analizat in vederea fundamentarii unor masuri si programe de dezvoltare economica si sociala a localitatilor, unitatilor teritorial-administrative, a tarilor, ca si a intregii comunitati umane. Studiul migratiei implica formularea de raspunsuri cel putin la urmatoarele probleme clasice: cine poate fi numit migrant, de ce migreaza, unde si ce impact are migratia asupra locului de origine si asupra celui de destinatie" Sunt evidente actualitatea si necesitatea studierii procesului, in vederea elaborarii unor politici sociale si economice de motivare si readucere a migrantilor in tara. Ca urmare, este absolut necesar sa cunoastem factorii care ii determina pe acestia sa apeleze la migratia internationala.
In sensul larg al cuvantului, demografia presupune determinarea cauzelor si efectelor fenomenelor studiate prin luarea in considerare a atitudinilor si comportamentelor populatiei definite de caracteristici sociale (stare civila, locul nasterii, nivelul de educatie, religie), economice (activitatea economica, profesia, ocupatia, venitul, ramura de activitate), etnice (nationalitate, limba materna, rasa), biologice (genetice, de inteligenta, sanatate) si teritoriale Legea populatiei, postulata de economistul si demograful englez Thomas Robert Malthus in lucrarea ,,Eseu asupra principiului populatiei", arata ca numarul locuitorilor unei tari se dezvolta in timp, in progresie geometrica, iar mijloacele de subzistenta cresc doar in progresie aritmetica.
Aceasta evolutie a populatiei devanseaza in timp cresterea mijloacelor de subzistenta, astfel incat indivizii saracesc in mod continuu. Lipsa de resurse financiare ar putea fi unul dintre cei mai importanti factori care ii determina pe indivizi sa emigreze, sa se stabileasca in alt stat decat cel de origine, in cautarea unei vieti mai bune. ,,Chiar daca fenomenul migratoriu nu mai ocupa in momentul de fata locul pe care-l avea in cercetarea sociologica de acum cateva decenii, el ramane de un interes deosebit pentru ca miscarea spatiala a populatiei este rezultatul unui intreg sistem de fenomene si procese petrecute in societatea respectiva, e un barometru al schimbarilor sociale si al raporturilor de forte dintre diferite sisteme de activitati, plasate in diferite zone si regiuni, fie in cadrul unei arii nationale, fie la nivel international" 
De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe teorii ale migratiei externe (sau internationale) , care au incercat sa raspunda la necunoscutele fenomenului. Cele sapte abordari teoretice sunt: economia neoclasica, noua economie a migratiei, piata fortei de munca segmentate, traditia structuralist-istorica, abordari din perspectiva retelelor de migranti, cauzalitate cumulativa si abordarea sistemica. Fiecare dintre cele sapte conceptii prezinta avantaje si dezavantaje, in prezent neexistand o teorie unica, capabila sa cuprinda totalitatea fenomenului migratoriu In acest proiect de cercetare am optat pentru doua dintre conceptualizarile asupra migratiei internationale, care se completeaza reciproc: teoria economiei neoclasice si noua economie a migratiei


Fisiere in arhiva (1):

  • Problematica Emigratiei Romanesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!