Problema populatiei la Malthus

Extras din referat Cum descarc?

Thomas Robert Malthus (1766-1834) a fost unul dintre primii specialisti care s-a ocupat de problema populatie-dezvoltare. S-a nascut la 13 februarie 1766 in Wotton ,Comitatul Surrey,din Anglia.In anul 1782 a intrat la Jesus College of Cambridge,unde conform dorintelor tatalui sau s-a regatit si a imbratisat profesia de preot.protestant.In anul 1788,thomas Robert a fost preotit ,in 1791 a devenit Master of Arts ,iar din 1795 vicar la Albury.Din anul 1793 a devenit profesor la Jesus College ,in paralel fiind si preot in Wotton.In anul 1798 a aparut prima sa lucrare ,,Eseu asupra principiului populatiei", in care el influenteaza progresul viitor al societatii, impreuna cu observatii asupra teoriilor d-lui Godwin si M. Condorcet si ale altor autori" (Londra, 1798).
In 1820 ii apare cea de-a doua mare opera "Principiile economiei politice".Malthus era de parere ca populatia tinde sa creasca in progresie geometrica in timp ce mijloacele de subzistenta cresc doar in progresie aritmetica. Supra-popularea reprezinta astfel o amenintare terorizanta pentru civilizatie. 
Pe plan national Thomas Robert Malthus a fost ales ca membru fondator al ,,Political economy Club"(1821) si al ,,Statistical Society"(1834),sau ca membru al ,,Societatii britanice de geologie ,insa pe plan international a fost membru al ,,Academi des Sciences Morales et Politiques" din Franta(1833),al ,,Institutului din Paris"si al ,,Academiei Roiale din Berlin".
Pe 23 decembrie a anului 1834 ,Thomas Robert Malthus s-a stins din viata ,in urma unui atac de cord.
Scrierile sale au ca obiect principal populatia si economia, de aceea este dificila separarea lui Malthus-demograful de Malthus-economistul. 
Desigur, ideile lui Malthus au avut si au partizani, ele au dat nastere si la critici care nu au contenit si, probabil, nu vor conteni, intrand in paradigma generala a unei teorii sociale. Legenda lui Malthus este organic legata de situatia economica, politica, demografica a timpului sau; perpetuarea ei nu poate fi inteleasa fara cunoasterea evolutiei economice si demografice in cele doua secole, a situatiei actuale si a perspectivelor - in special, demografice - in deceniile urmatoare. Asa se si explica actiunile periodice de reconsiderare a lui Malthus.
Problematica populatiei nu era noua in gandirea economica .A aparut inca din vremurile vechi ale antichitatii grecesti.In Imperiul Roman ,inca din secolul al v-lea i.e.n se simtea scaderea numarului locuitorilor ,iar uni autori au indemnat la sporirea populatiei.In Evul Mediu preocuparea pentru cresterea numarului de locuitori a fost o dominanta a gandirii din domeniul social .Aceasta problema a populatiei a fost observata diferint de fiecare populationist in parte.
Astfel, Nicolo Machiavelli(1469-1527) a stabilit un raport strans intre numarul locuitorilor si productivitatea solului.Acesta sustinea ca daca o populatie numeroasa reprezinta un avantaj pentru Principe,deoarece ea pune tara la adapost de agresiuni.In cazul in care numarul populatiei cresteprea repede ,va fi nevoita sa se expatrieze in colonii.Cand populatia nu poate fi absorbita nici de colonii ,,lumea va trebui curatata cu ajutorul uneia din cele trei flageluri:foamete,potop,cima"1
Jean Bodin(1530-1597) in principala sa lucrare ,,Republica",aprecia ca cetatile cele mai populate sunt si cele mai bogate.
Cantillon(1680-1734) vedea in populatie una dintre principalele resurse ale bogatiei.Analizand evolutia populatiei precum si factorii care o influenteaza ,ajunge la urmatoarea concluzie,ca numarul locuitorilor dintr-un stat depinde de mijloacele de subzistenta.
Montesquieu(1689-1755) isi exprima ingrijorarea de pericolul depopularizarii planetei.In urma unor calcule facute de el ajunge la concluzia ca pamantul se depopuleaza pe zi ce trece ,si va ajunge ca in zece secole pamantul sa fie pustiu.Dimpotriva,Voltaire(1694-1778) nu crede intr-o depopularizare generala de la Antichitate pana in timpul sau.El afirmand ca populatia a crescut continuu in secolele trecute ,declarand astfel ca numarul populatiei se adapteaza in mod natural la volumul bunurilor de subzistenta ,astfel incat nu exista pericolul depopularii sau al suprapopularii.Insa in aceeasi perioada, Buffon(1707-1788) sustinea ca miscarea populatiei se desfasoara in jurul a doua pivoturi:fecunditatea si nenumaratele piedici care care reduc produsul acestei fecunditati.
J. J. Rousseau(1712-1778) si D"Holbach(1723-1789) apreciau faptul ca buna functionare  si conducere a statului duce la cresterea populatiei ,cum una proasta reduce numarul locuitorilor.La randul sau, Diderot(1713-1784) aprecia ca bogatia unei tari este determinata de numarul populatiei ,,omul valoreaza prin numar ;cu cat o societate este mai numeroasa ,cu atat ea este mai puternica in timp de pace si mai de temut in timp de razboi.Un suveran trebuie sa se ocupe serios de problema inmutirii supusilor sai.Cu cat va avea mai multi supusi ,cu atat va avea mai multi negustori,muncitori soldati." 
Primul recensamant decenal a avut loc in Anglia in 1801,la trei ani de la aparitia lucrarii lui Malthus.El constata o crestere rapida,aproape o explozie,a populatiei in ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea.In acea pe rioada s-a inregistrat si un boom demografic in America decolonizata.Acest fenomen care a dus la decolonizarea Americii s-a datorat atat cresterii natalitatii,cat si a numarului de imigranti atrasi de acest nou ,,pamant al fagaduintei",cu mirajul bogatiilor sale aproape inepuizabile si cu atragatoarea sa promisiune de libertate.Metoda cu care a lucrat Mathus s-a bazat mai mult pe logica decat pe fapte,o metoda inductiva,utilizata pentru intaia datain stiintele sociale, fapt evidentiat si apreciat ulterior de Alfred Marshall si de de Keynes. 
In "Eseu asupra principiului populatiei" Malthus prezinta scopul principal al lucrarii, acela de a examina efectele unei mari cauze, intim legata de natura omului, care, desi a actionat constant si cu forta de la inceputul societatii umane, pana la el atrasese prea putin atentia. Cauza la care se referea este tendinta, constanta la toate vietuitoarele, de a se inmulti mai mult decat ingaduie cantitatea de hrana la dispozitia lor. Astfel, dificultatea de a procura hrana constituie un puternic obstacol care actioneaza permanent impotriva cresterii populatiei, omul fiind constrans la un spatiu limitat.
Malthus a adus un element nou de explicare a fenomenului economic:instictul sexual;fiind astfel cheia prin care el explica istoria societatilor si a mizeriei lor.Pastorul Malthus afirma urmatoarele:"Fiecare om se naste intr-o lume deja ocupata ,daca familia sa nu-l poate hrani sau daca societatea nu are nevoie de munca sa ,nu are nici cel mai mis drept sa ceara o portie oarecare de  hrana si realmente el este de prisos pe pamant.La marele banchet al naturii el nu are un tacam.Natura ii ordona sa plece si nu intarzie sa execute ,ea insasi,acest ordin". 
In fata pericolului suprapopularii,reverentul Malthus recomanda ,,retinerea morala",abstinenta sexuala ,celibatul si intarzierea casatoriilor pana cand barbatu insurat e in stare sa duca raspunderea intretinerii unei familii.El considera familie normala,familia care avea sase copii.De asemenea nu era deacord cu contraceptia si avortul ,pe care le considera improprii in toate circumstantele.Este de parere ca omul se afla la o raspantie cu trei cai:mizeria,virtutea si viciul;dar considera ca legea saracilor si suprapopularea fac mai mult rau decat bine ,nefiind alceva decat o cruzime disimulata.Malthus nu considera ridicarea nivelului de trai si de civilizatie ca un factor de decelerare a cresterii populatiei,ci se bazeaza numai pe moralasi pe deprineri religioase;dar mai constata ca si nenorocirii precum :foametea,epidemiile si razboiul sau vicii precum:alcoolismul si prostitutia pot fi mijloace de reducere a surplusului demografic.
Pe firul acestor idei ,Malthus fundamenteaza conceptul de ,,optimism demografic",ce va deveni in secolulu al XX-lea un instrument de analiza des utilizat,cu intelesul ca marimea optima a unei populatii dintr-o anumita zona este cea care maximizeaza venitul .
Teoria lui Malthus contribuie cu elemente noi si originale la determinarea ratei naturale sau a ratei de subzistenta a salariului,fiind un concept de baza in scoala clasica,intalnit atat la Smith cit si la Ricardo.Relatia dintre salarii si populatie este pusa in evidenta in urmatorul grafic:


Fisiere in arhiva (1):

  • Problema populatiei la Malthus.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Tiberiu Braileanu.,,O istorie a doctrinelor economice",Institutul European,Iasi,2000,pag:115-120
2.	Gheorghe   Popescu,"Evoluti	   gandirii economice",Ed:George Baritiu,Cluj-Napoca,200,pag:278-284
3.	Robert Malthus-,,Eseu asupra principiului populatiei",Ed.Stiintificp-Bucuresti,1992


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!