Poluarea in Judetul Brasov

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea fonica, a aerului si vibratiile cauzate de multimea de masini din judetul Brasov, aflate, din pacate, inca in crestere.
Acesta problema ne afecteaza pe noi toti care traim in Brasov, dimineata in drum spre locul de munca, scoala, suntem expusi la poluarea aerului, la zgomotul vehiculelor, la vibratiile generate de ele, si suntem expusi si pericolului de a fi accidentati. Vehiculele deranjeaza circulatia pietonilor cand sunt parcate pe trotuar. Daca suntem in masina, ne confruntam cu aglomeratia de pe sosele, iar drumul spre locul de munca nu mai este pur si simplu un traseu parcurs cu masina ci o cursa de raliu sau pentru unii o aventura infricosatoare. 
Vehiculele polueaza in mai multe moduri: primul si cel mai daunator mod de poluare este prin gazele de evacuare (fumul de la tevile de esapament), care inrautatesc calitatea aerului. Aceste gaze contin compusi foarte daunatori sanatatii (NOx, CO, CO2, particule foarte fine care nu mai pot fi filtrate de sistemul nazal), SO2 care este la baza ploii acide. Un alt rezultat al poluarii este Smog-ul care se poate observa de pe Piatra Mare. Aceste gaze nu numai ca produc probleme de sanatate (astm, alergie, probleme pulmonare), dar datorita ploilor acide distrug cladirile, monumentele, plantele. 
Zgomotul ambiental este o problema serioasa si mereu crescanda, constientizandu-se faptul ca este unul din factorii ce influenteaza negativ starea de sanatate a oamenilor in secolul XXI.
Estimarile expertilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), arata ca minimum 20% din populatia Europei sufera din cauza zgomotului. Afectiuni ca: insomnia, pierderea auzului, boli cardiovasculare chiar si dificultatile de vorbire sunt urmari ale poluarii fonice. Poluarea fonica a devenit o problema majora pentru aglomerarile urbane, printre care se afla si judetul Brasov.
Datorita acestei probleme dar si a multor altora, orasul Brasov poate fi incadrat conform dimesiunilor evaluative si analitice, in tipul de oras jungla, care reprezinta un loc supraglomerat si periculos in care se desfasoara lupta indivizilor pentru spatiul propriu de dezvoltare si reproducere.
Poluarea fonica reprezinta expunerea oamenilor sau a animalelor la sunete ale caror intensitati sunt stresante sau care afecteaza sistemul auditiv. Desi sunetele puternice sau inspaimantatoare fac parte din natura, in ultimele doua secole zonele urbane si industriale au devenit extrem de zgomotoase.
Intensitatea sunetelor se masoara in decibeli. Scala decibelilor este logaritmica: o crestere a sunetului cu trei decibeli echivaleaza cu dublarea volumului sunetului. In salbaticie, nivelul normal al sunetelor ar fi de 35 de decibeli. Intensitatea cu care un om vorbeste este de 65 pana la 70 de decibeli si traficul genereaza sunete de pana la 90 de decibeli. Nivelul unei conversatii discrete se incadreaza intre 20-50 decibeli, cel al unei strazi intens circulate intre 65-70 decibeli, si cel al unui tunet intre 90-100 decibeli. La intensitatea de 140 de decibeli, sunetul devine dureros pentru urechea umana si poate chiar afecta sistemul auditiv. Chiar si la nivele la care nu exista pericolul pierderii auzului, poluarea fonica produce probleme. Zgomotul face comunicarea intre oameni dificila, reduce capacitatea de concentrare si deranjeaza somnul. Ca sursa de stres, poate duce la ridicarea tensiunii sangelui si la alte probleme de ordin cardiovascular, cat si boli pe fond nervos. 
Zgomotul urban este generat de trafic, in special traficul rutier si de activitatile industriale, ceea ce determina disconfort in randul populatiei. Din punct de vedere al traficului mediu zilnic anual pentru anul 2000 stabilit cu ocazia recensamantului circulatiei, efectuat la nivel national, pe drumurile judetene si comunale din Judetul Brasov s-a inregistrat un numar de 971 vehicule/zi pe drumurile judetene si 597 vehicule/zi pe drumurile comunale.
In momentul de fata, nivelul maxim de zgomot admis pentru spatiile de locuit este de 50 de decibeli (desi pentru perioada de noapte este de dorit sa fie de pana in 30 decibeli). In marile intersectii si aglomerari urbane nivelul zgomotului ajunge la 80, chiar si 100 de decibeli.
Nivelurile medii anuale ale zgomotului diurn la limita locuintelor situate pe arterele cu trafic intens, pe marile bulevarde ale orasului Brasov, depasesc frecvent 70 decibeli, maximele inregistrandu-se constant in intersectiile cele mai mari. Climatul sonor al zonelor rezidentiale obisnuite, din cartiere, in care locuieste majoritatea populatiei urbane, in conditiile actualei zonari tinde si el spre niveluri cuprinse intre 60 si 70 decibeli, semnaland pericolul aparitiei efectelor expunerii la zgomot excesiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea in Judetul Brasov.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!