Politici Sociale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tema referatului este reprezentata de continutul politicilor sociale ale catorva partide politice din Romania, nu neaparat cele mai importante, dar cele care reprezinta doctrine politice variate. Se urmareste constatarea daca aceste politici sociale sunt conforme cu doctrina istorica a respectivului partid sau se confirma tendintza de uniformizare a politicilor sociale, tendinta prezenta pregnant in intreaga lume.

Instrumentele de lucru sunt reprezentate de conspectarea siteurilor oficiale ale respectivelor partide, observatia libera si diferite surse neprecizate exact din mass-media romaneasca, ce reflecteaza viata politica.

In Romania post-revolutionara au aparut o multime de partide politice care s-au incadrat intr-un variat spectru politic, cu diverse orientari, care nu de putine ori reflectau interesele creatorilor lor.

In timp s-a produs o decantare a acestor partide politice, multe din ele disparand pur si simplu, altele comasand unele cu altele sau fiind absorbite de partide mult mai puternice.

Insa toate guvernarile de dupa revolutie, indiferent de culoarea politica, au fost jguduite de puternice scandaluri de coruptie, niciuna dintre ele nereusind pana acum sa isi perpetueze puterea intr-un nou mandate.

Cum cea mai mare problema a Romaniei post-decembriste a fost scaderea conditiilor de trai, mare parte din programele acelor partide s-a axat pe politica economica si politica sociala.

Cum s-a reflectat teoria in practica, cred ca fiecare dintre noi a simtit pe pielea noastra. Locuri de munca din ce in ce mai putin si mai prost platite, conditii inumane de munca, accederea intr-o functie de conducere, chiar si intr-o societate private, in functie de nepotisme etc.

Capitolul 1 Pozitia P. D. P. D. este un partid de orientare social-democrata, in spectru politic situandu-se in centru stanga.

Programul acestui partid in domeniul politicilor sociale asa cum se reflecta el din doctrina acestui partid este: In Romania o treime din populatie este afectata de saracie, neavand mijloacele minime necesare unui trai decent, iar alta treime traieste intr-o saracie relativa. Mai grav, statisticile oficiale recunosc si faptul ca 12 % din cetatenii Romaniei se zbat in saracie extrema. Puterea de cumparare pentru unul din doi romani este de sub 4 USD / zi, iar 7% din populatie are un venit de sub 2 USD / zi.

Preturile au crescut aberant fata de decembrie 2000, cu cca 60 % la produsele alimentare de baza, cu cca 70 % la medicamente, cu cca 120 % la carne si cu 200 % la energie electrica si apacalda.

In acelasi timp, cresterea veniturilor populatiei provenite din salarii, pensii, ajutoare de somaj si ajutoare sociale s-a situat cu mult in urma ratei inflatiei, prabusind astfel nivelul de trai al imensei majoritati a romanilor, despartiti de o prapastie din ce in ce mai adinca de imbogatiti, prin frauda si coruptie. Sistemul sanitar se afla intr-o stare de deteriorare continua. Romania se situeaza pe penultimul loc ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici Sociale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 867 cuvinte
Nr caractere:
35 508 caractere
Marime:
29.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societate, Politici sociale
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!